Hlavní obsah

Začíná nové vykupování roušek. Jsou za pár korun, ale i za tisíce?

Foto: Unsplash - Anastasiia Chepinska

Roušky se vracejí do životů Čechů.

Reklama

Zájem o roušky raketově stoupá s tím, jak v Česku přibývají nakažení i vládní opatření. Cena za kus se dle srovnávačů zboží pohybuje od dvou korun až po několik tisíc.

Článek

Od prvního září se v Česku vrací povinnost mít zakrytá ústa v hromadné dopravě i v některých uzavřených prostorách, jako jsou úřady a lékárny. Logicky se proto vrátil i zájem o roušky. Touhu se chránit pak podporují i neustále narůstající čísla nakažených. tento týden ještě neskončil a již je součet nově odhalených lidí s koronavirem rekordní - překročil 1800 nově nakažených.

„Prodeje se nyní pohybují zhruba na dvojnásobku ve srovnání s přelomem července a srpna. Ve srovnání se začátkem léta se vyhouply až na čtyřnásobek. Zároveň dochází i k postupnému poklesu cen,“ uvedla pro Seznam Zprávy tisková mluvčí internetového prodejce Alza Daniela Chovancová.

Podobnou zkušenost mají i v eshopu Mall. „Lidé v posledních dvou týdnech opět více vyhledávají roušky. Na našem webu patří již třetí týden mezi TOP 3 nejvyhledávanější výrazy, což souvisí s novými ohnisky nákazy a přípravou lidí na podzim a nová opatření,“ říká Pavla Hobíková, tisková mluvčí Mall.cz.

Široké rozpětí

Ministryně financí Alena Schillerová uvedla v debatě o tzv. „rouškovném“ pro Českou televizi, že jednorázovou roušku lze koupit za čtyři koruny. Moderátorka ČT Světlana Witowská reagovala, že nejlevnější roušky v současnosti stojí okolo 30 korun. Jak to tedy je?

Ministryně Schillerová má pravdu, pokud jde o koupi roušek ve větším množství. U některých internetových obchodů lze v tomto případě najít cenu obyčejné jednorázové roušky začínající už na pár korunách. „Klasický typ modré chirurgické roušky seženete na nákupním rádci Zboží.cz v cenovém rozmezí pět až 27 Kč. Výrobci dnes nabízejí výhodná balení po více kusech, což na začátku koronakrize nebylo obvyklé,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy manažer serveru Zboží.cz Jan Kriegel.

„Aktuálně se cena roušek dostupných na internetu pohybuje zhruba od dvou až třeba do 260 korun za kus. Vše závisí na materiálu, typu roušky a případně na množství kusů v prodávaném balení,“ potvrzuje pro Seznam Zprávy i Adéla Berková, tisková mluvčí srovnávače Heureka.cz. Také tady zaznamenali v posledních týdnech nárůst poptávky o desítky procent.

Pokud ale člověk potřebuje menší množství jednorázových roušek, cena za jednu se může vyšplhat až ke zmiňovaným 30 korunám. „Ceny těchto zdravotnických pomůcek se bohužel u dodavatelů během nouzového stavu zvýšily až na desetinásobky, jedna rouška momentálně vyjde na 19–25 korun v závislosti na typu a velikosti balení,“ říká pro Seznam Zprávy tisková mluvčí lékáren Benu Alžběta Piškulová.

Jinde se ovšem dají pořídit i levněji. „Srovnáme-li prodeje roušek a respirátorů, větší zájem je v tuto chvíli o roušky. Průměrná cena roušky se pohybuje cca osm korun za jeden kus,“ uvedla Kateřina Schotliová, tisková mluvčí lékáren Pilulka.cz. Na eshopu Mall.cz pak prodávají nejlevnější samostatnou roušku za sedm korun, lidé si ale nejčastěji kupují balení po 50 až 100 kusech.

Na trhu samozřejmě existují i kvalitnější respirátory s filtry, které ochrání nejen okolí, ale i samotného nositele. Za ně si ale zájemce bude muset připlatit. „Průměrná cena respirátoru se pohybuje okolo 50 korun za jeden kus,“ uvedla Schotliová z lékáren Pilulka. Podobné ceny u nejlevnějších respirátorů třídy FFP2 lze najít i u ostatních prodejců. „Respirátory řady FFP2 startují na ceně 20 korun. Kvalitnější respirátory a polomasky se pak pohybují ve vyšších cenových relacích,“ uvádí Jan Kriegel ze Zboží.cz.

Zastropování cen nebude

Ministryně později v debatě na ČT odmítla zastropování cen kvůli velkému množství rozdílných druhů roušek. Na jaře přitom vystoupaly ceny roušek velmi vysoko i se s nimi nekale obchodovalo.

„Každý e-shop, který se nově na Zboží.cz zaregistruje, prochází naší důkladnou kontrolou. Zaměřujeme se na to, zda se jedná o reálného obchodníka s platnými obchodními podmínkami, nákupním procesem, kontakty a jestli jeho zboží nevykazuje nějaké známky podvodného jednání, například není podezřele levné,“ ujišťuje Kriegel.

„Aktuálně se na Heurece pomalu vracíme k některým opatřením na ochranu zákazníků, která jsme zavedli během březnového vrcholu. Konkrétně se jedná o přísnější kontrolu nových e-shopů, kteří se chtějí na Heureku registrovat. Tyto e-shopy jsme speciálně prověřovali a v případě nově, narychlo založených e-shopů s rouškami jsme jejich vstup na Heureku neschválili,“ říká Veronika Molčanová, šéfka zákaznického servisu Heureka.cz.

Oba srovnávače při kontrolách spolupracují i s Českou obchodní inspekcí.

Králové mezi maskami

Platí se ovšem nejen za kvalitu, ale i za krásu a originalitu. Uniformní vzhled klasických zdravotnických roušek totiž přestal rychle stačit, a proto přišly na řady ty designové. Levnější stylové roušky se cenově pohybují okolo 200 korun, dětské pak okolo 100 korun za kus. Za značkovou jsou potřeba již stovky korun a za designérskou i několik tisíc. Například česká značka Poner nabízí zdobenou roušku i za 5 500 korun.

Ústenka s názvem Great Drama Queen je vyšita křišťálovými kamínky. Podobné roušky se nyní dají objednat pouze na zakázku. V dubnu, kdy společnost Poner oznámila limitované roušky za dva tisíce korun, se na české designéry snesl hněv, že vydělávají na krizi. „Limitované roušky, které pomáhají, už jsou pomalu u konce. Bylo to za jednu takovou roušku pět roušek pro charitu a podpora našeho ateliéru. Zájem byl,“ vysvětlovala dříve spoluzakladatelka Nikol Poner pro web Aktuálně. I nyní se na eshopu společnosti tyto „roušky, kterými pomáháte“, dají zakoupit.

Zatím nejdražší ochrana obličeje před koronavirem byla vyrobena v Izraeli. Čínský podnikatel žijící ve Spojených státech za ni dal v přepočtu neuvěřitelných 33 milionů korun, jak informovala nedávno agentura AP. „Maska z 18karátového bílého zlata bude zdobena 3 600 bílými a černými diamanty a vybavena špičkovými filtry N99,“ řekl hlavní designér Isaac Levy, který je zároveň i vlastníkem stejnojmenné společnosti. Celkem má maska vážit okolo 270 gramů, což je až tisícinásobek roušky normální.

Reklama

Doporučované