Hlavní obsah

Za schvalování smrti vojáků z mise jde důchodce k soudu

Právo, Patrik Biskup

Krajský soud v Plzni musí projednat případ 71letého důchodce z Plzně, který byl obžalován za schvalování zabití tří českých vojáků z mise v Afghánistánu. Vrchní soud v Praze vyhověl stížnosti státního zástupce, který brojil proti rozhodnutí krajského soudu o vrácení případu k došetření.

Foto: Armáda ČR

Vojáci v Afghánistánu se loučí s padlým kolegou (archivní foto)

Článek

Vyplývá to z justiční databáze, Právu to v pátek potvrdila i mluvčí pražského vrchního soudu Simona Heranová. „Se senátem jsme dospěli k závěru, že žalovaný skutek nemá oporu v důkazech, které jsou ve spise,“ zdůvodnil v červnu krajský soudce Tomáš Mahr, proč vrátil případ do přípravného řízení. Z jakého důvodu jeho rozhodnutí následně vrchní soud zrušil, Heranová nekomentovala.

„Naše rozhodnutí ještě nebylo doručeno účastníkům řízení,“ vysvětlila. Obžalobu na Antonína D. pro zločin podpory a propagace terorismu podal Martin Bílý z pražského vrchního státního zastupitelství.

Podle něj obviněný ve svých komentářích vyjadřoval sympatie k útoku sebevražedného atentátníka na české vojáky v roce 2018 a veřejně vychvaloval i pachatele.

Byla to šikana

„Tyto příspěvky přesáhly hranici svobody projevu a svobody volně vyjadřovat své názory, neboť obviněný, zjednodušeně řečeno, schvaloval jednání vraha a vraždy,“ stojí v obžalobě. Antonínu D. hrozí až 15 let vězení.

„Za podíl na zločinecké agresi proti afghánskému lidu našli svůj spravedlivý trest z rukou tamních mudžahedínů,“ uvádí stíhaný důchodce v jednom z několika diskusních příspěvků na internetu, kterými schvaloval smrt trojice českých vojáků. Sám obviněný trestní stíhání vnímá jako šikanu a psychoteror a přirovnává ho k tlaku, kterému byl vystaven ze strany Státní bezpečnosti kvůli svým protikomunistickým názorům.

„I v tomto případě jsem vyjádřil pouze svůj názor, na což mám z Ústavy právo, a mohu ho přece prezentovat, jak uznám za vhodné. Je směšné tvrdit, že tím podporuji terorismus. Pokud bych jej skutečně podporoval, musel bych ho tvořit a zúčastnit se toho,“ hájil se Antonín D.

Rusové Tálibánu nabízeli odměny za zabité vojáky Západu, potvrdil Londýn. Umírali i Češi

Svět

Sebevražedného atentátníka podle svých slov nazval afghánským národním hrdinou proto, že odpálit se a zemřít ve prospěch státu, kde byl doma, je hrdinský kousek.

„Obdobně je u nás za takového hrdinu považován Jan Palach, který se také obětoval ve prospěch státu,“ prohlásil obviněný. Podle něj zabití vojáci nešli bojovat z přesvědčení nebo zájmu, ale jen kvůli penězům.

Jinak to ale vidí státní zástupce. „Útočník chtěl svým jednáním výrazně narušit působení vojenských jednotek NATO, což by vedlo k dramatickému zhoršení bezpečnostní situace v zemi,“ napsal Bílý do obžaloby. Podle soudních znalců jsou intelektové schopnosti obviněného, který je vystudovaný inženýr, vysoko nad průměrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám