Služba Bohu, církvi i bližním – biskup Baxant složil skautský slib

Služba Bohu, církvi i bližním - biskup Baxant složil skautský slib
29. srpna 2020 Události Autor: Filip Breindl

Závazek sloužit Bohu, církvi i svému bližnímu a milovat rodný evropský kontinent obsahuje slib křesťanských Skautů Evropa, který tento týden složil litoměřický biskup Jan Baxant. 

Proglasu řekl, že se tak stalo při jeho návštěvě tábora v Byšicích na Mělnicku, kde sloužil mši a žehnal slibové odznaky - skauti mu nabídli, aby se k nim přidal.

"Skauting mám odjakživa velmi rád, ale dosud se mi nepoštěstilo, aby mě někdo pozval k vykonání tohoto slibu. Stalo se to až teď při návštěvě tábora, kdy mi to ti kluci nabídli. Řekl jsem, že bych byl velmi rád, ale že si nejsem jist, zda jsem toho hoden a připraven, zda jsou oni na to připraveni. Odpověděli skautským heslem´semper parati - vždy připraveni´, tak jsem řekl ´ad sum´, zde jsem, připraven sloužit," popsal biskup Baxant, který podle svých slov ocenil znění slibu této křesťanské skautské organizace se zmínkou o službě církvi a evropským rozměrem. V rozhovoru souhlasil s příměrem se svátostí biřmování, kterou obvykle přijímají mladí lidé, ale zůstává přístupná i později. "I v tom věku, který mám a nevím, jak dlouho na tomto světě budu, věřím, že se mi skauting bude líbit až do smrti," poznamenal brzy 72letý litoměřický biskup.

(ilustrační foto)

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony