O služby ombudsmana Prahy 5 je zájem

29.08.2020 20:16

Ombudsman Prahy 5 Jiří Vejmelka zprostředkovává komunikaci stížností mezi občany a radnicí od počátku letošního června. Jde o jeden ze základních komunikačních pilířů páté radnice, která si dává za úkol vstřícnost, snadnou dostupnost a otevřenost. Služeb ombudsmana využívá stále více lidí, od září proto nabídne rozšířené úřední hodiny.

O služby ombudsmana Prahy 5 je zájem
Foto: redakce
Popisek: Jiří Vejmelka

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36727 lidí
„Popudem k obnovení funkce ombudsmana vedla i snaha o možnost méně formálního řešení problémů občanů městské části,“ uvedla starostka městské části Praha 5 Renata Zajíčková.

Kdy je možné služeb ombudsmana využít? „Jde zejména o případy, kdy se občané obávají, že ze strany úřadu došlo k pochybení, nebo nejsou spokojeni s jednáním úředníků. Mým úkolem je pak zjistit, zda skutečně došlo k nějaké chybě a následně učinit vhodné kroky a opatření, aby se již podobná situace neopakovala,“ vysvětlil v tiskovém prohlášení ombudsman Prahy 5 Jiří Vejmelka.

Mezi problémy, které obyvatele nejčastěji řeší, patří bytová oblast. Nájemníci obecních bytů například řeší, zda mají správně vypočítanou plochu bytu.

„Při právním posouzení jedné stížnosti bylo zjištěno, že u bytů se zkosenými stropy v současné době žádný právní předpis nestanovuje pravidla pro způsob výpočtu podlahové plochy bytu ve vztahu k výši nájmu. To může v některých případech vést k faktickému znevýhodnění nájemců, kteří v bytech se zkosenými stropy bydlí. Je třeba zvážit, jak v těchto případech postupovat,“ popsal Vejmelka jeden z řešených případů.

Celkový přínos ombudsmana by se prý měl odrazit nejen v pomoci konkrétním občanům městské části, ale také by měl mít celkově pozitivní dopad na zlepšení činností úřadu. Pokud ombudsman odhalí nějaké pochybení radnice, bude zároveň navrhovat nápravu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …