Po dvanácti letech se hrálo opět v Přelouči ligové ragby. Přelouč - Vyškov 9:30

Ragbisté Přelouče v jediném utkání ragbyové ligy, které se hrálo poslední srpnový víkend,  prohráli v domácím prostředí s Vyškovem  9:30 a na položené pětky 0:5. Liga se do Přelouče vrátila po dvanácti letech a tak na počet obyvatel v nejmenším městě, ve kterém se kdy hrála nejvyšší ragbyová soutěž na území současného Česka, bylo opět možné sledovat zajímavé ragby.

SportovníListy.cz byly na místě děje...



Ragbisté Přelouče vstoupili do utkání úspěšnými trestnými kopy, po kterých ještě ve třicáté minutě drželi vedení  9:8. Jenže ještě do poločasu   Vyškované položili druhou pětku utkání a převzali vedení. 

Ve druhé půli už skórovali jenom hosté, kteří se třikrát dostali s míčem v ruce do brankoviště Přelouče, čímž bylo o výsledku rozhodnuto. To, že jen Vyškov bodoval, neznamená, že by Přelouč neměla žádné šance na úspěch. Útoky domácích borců však skončily dvakrát špatnou finální přihrávkou, jindy tomu zabránili důslednější hráči soupeře, kteří stačili napravit  chyby v obraně hostů.

Jak říkám...



"Ve druhém poločase spoluhráči byli více  nedisciplinovaní, a proto jsme Vyškovu umožnili položit   tolik pětek do našeho brankoviště. Když utkání s Vyškovem  srovnám s utkáním před týdnem s mistrovskou Spartou, tak nám dnes chyběla větší bojovnost. Možná, že nás svazovala odpovědnost před domácími diváky. To víte, ligové ragby se do Přelouče vrátilo po dvanácti letech," řekl pro ragbyový magazín ceskeragby.cz hrající trenér a ještě kapitán Jan Čížek.

"Vyhráli jsme zaslouženě, ale s chybami, kterých jsme se bohužel dopustili dost.  Na zápas s nováčkem soutěže v Přelouči jsme se pečlivě připravovali a soupeře jsme rozhodně nepodcenili. Přelouč má svoji kvalitu a nebude pro žádný tým snadné nad ní zejména v domácím prostředí vyhrát, což nám dneska ukázala.  Také jsme ve Vyškově uvítali, že se utkání v Přelouči  vůbec odehrálo a nebylo odloženo jako ostatní zápasy z důvodu  karantény říčanských ragbistů a po  doporučení STK Unie," řekl po utkání kouč Vyškova Milan Štourač.  

Zbývá vysvětlit, proč se ligové  ragby hrálo jen v Přelouči. Ostatní utkání byla na základě doporučení Sportovně-technické komise Unie, neboť tým Říčan, který v prvním kole hrál s Dragonem Brno,  je celý v karanténě, odloženy.

Proto došlo k tomu, že se zápasy: Dragon Brno - Praga Praha, Slavia Praha - RC Říčany a Sparta Praha - Tatra Smíchov odložily. 

Na případy odložených  ragbyových utkání z důvodů hráčů v karanténě  pamatovala i Sportovně-technická komise České rugbyové unie, která  v dodatku k Rozpisu soutěže  stanovila tato pravidla. Pokud z důvodu karanténního opatření nebo při jiné situaci mající původ v šíření nemoci COVID -19 nemůže k soutěžnímu utkání ragby o patnácti hráčích nastoupit alespoň čtrnáct hráčů, bude utkání odloženo.

Kluby jsou pak povinny dohodnout se na novém termínu utkání  a to tak, že nový termín musí být sjednán na dobu nejpozději do 21. října 2020, kdy má být zahájena nadstavbová část. Nesplní-li členské kluby svoji povinnost a na novém termínu se nedomluví, nařídí řídící orgán soutěže termín nového utkání  podle svého uvážení.

Jen v případě, že utkání nelze z důvodu opatření proti šíření nemoci COVID–19 odehrát, rozhodne řídící orgán o kontumaci tohoto utkání s výsledkem 0:0 a přidělení 2 bodů každému týmu.  Do semifinále nadstavbové části soutěže může postoupit jen tým, který řádně odehraje minimálně 5 ze 7 utkání základní části. 

  





Přelouč 29. srpna 2020



 Ragbyová liga 2020   
 druhé kolo


RC Přelouč - JIMI Vyškov  9:30  (9:13)

Pětky 0:5, trestné kopy 3:1, kopy po pětce 0:1 * Body: Kohout Jan (2TK) 6, Rozkošný (TK) 3 - Pantůček (P, TK, KP) 10, Pytela (P), Šenk (P), Kovář Ondřej (P), Chalabala (P) všichni po 5 * Rozhodčí Čekal.

Aktuální pořadí:  1. Tatra Smíchov, 2. Sparta Praha, 3. Říčany, 4. Vyškov   (všichni 5 bodů), 4. Praga Praha 4 body,  6. Dragon Brno, 7. Přelouč a 8. Slavia Praha (všichni 0 bodů) . 

(ps,SportovníListy.cz & ceskeragby.cz, foto: Petr Skála)