Lidé se během pandemie začali více zamýšlet, zda má učivo souvislost s životem, tvrdí psycholog a učitel

neděle 30. srpna 2020 ·

„Otevřela se veřejná debata o tom, co se děti ve škole učí. Obsahy předmětů jsou extrémně předimenzované. Většina rodičů byla v šoku z toho, co všechno musí své děti doučovat. Najednou se dostalo na povrch, co se ve školách děje. Lidé se během pandemie začali více zamýšlet, zda má učivo ve školách nějakou souvislost s reálným životem. Vyšlo najevo, že je výuku na školách potřeba výrazně zreformovat,“ říká v rozhovoru pro Lidovky psycholog a učitel Martin Hofman, který pravidelně vede vzdělávací kurzy pro učitele a pracovníky ve školství.



Martin Hofman (muni.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Tvrdíte, že školství potřebuje výraznou reformu. Co všechno by se mělo změnit? 

Momentálně se musí studenti učit probíranou látku nazpaměť a odříkat ji, ale hned poté ji zapomenou. Mnohdy není čas zabývat se tím, jestli o probíraném učivu student přemýšlel nebo ho bude moct nějak využít. Učitelé s dětmi nepracují způsobem, že jim podají určité informace a zeptají se jich, co si o dané problematice myslí.

Učitel v deváté třídě základní školy vám řekne, že s dětmi nemůže rozvíjet jejich komunikační dovednosti, protože na to není čas. Musí je učit vedlejší věty, protože ty jsou na přijímacích zkouškách. Řešením je zredukovat množství informací a učit se je do hloubky. Studenti by se měli látku naučit pochopit a aplikovat. Chtělo by to trochu odvahu proškrtat osnovy.

Zmínil jste, že učitelé jsou pod velkým tlakem. Co je potřeba změnit, aby se jim pracovalo lépe nejen během pandemie koronaviru?

Učitelé čelí velké zátěži už jen tím, že mají ve třídě okolo dvaceti pěti až třiceti dětí. Musí tam udržet pořádek, bezpečí a kreativní atmosféru. Zároveň studenty musí motivovat. Jde o generaci, kterou není snadné něčím zaujmout. Učitelé by si zasloužili být dobře finančně ohodnoceni, ale potřebují i podporu.


Celý rozhovor naleznete zde

4 komentářů:

Zkušený učitel řekl(a)...
30. srpna 2020 v 5:26  

Pane psychologu! Zrušte nesmyslnou devátou třídu v ZŠ, českou raritu a děti se nebudou muset mačkat v přeplněných třídách. Je to jak v té pohádce, Široký, dlouhý a bystrozraký, kdy bystrozraký říkal. Když mám na očích šátek vidím, jak ostatní. Když si jej, ale sundám a podívám se na něco, tak se to rozkočí na kusy. Co kolegyně a kolegové udělat tu pohádku skutečností.

Eva Adamová řekl(a)...
30. srpna 2020 v 9:00  

"Momentálně se musí studenti učit probíranou látku nazpaměť a odříkat ji, ale hned poté ji zapomenou."

Vždyť ani nemá cenu číst.

Anonymní řekl(a)...
30. srpna 2020 v 13:46  

Doposavad mně nikdo nevysvětlil, jak "vybílit" osnovy matematiky na ZŠ a SŠ. Skončit u trojčlenky, procent, zlomků,...na ZŠ je návrat do středověku. To opravdu myslí někteří aktivisté vážně?

Nowak řekl(a)...
30. srpna 2020 v 22:24  

https://czeps.org/martin-hofman/
Vybílit osnovy mat. - snadno! Myslíte snad, že pan psycholog potřebuje zlomky pro život? Opravdu potřebujeme zlomky pro život? Pan psycholog potkává třeba mladé toxikomany - jim nepomůže trojčlenka, já to chápu.
Jenže tohle taky není řešení: "Ve své práci s lidmi i svém vlastním životě vycházím z terapeutického přístupu biosyntézy propojující myšlení, pocity, tělo a spirituální oblast. Důvěřuji v naše hluboké zdroje a vitální esenci uvnitř nás." - hezký, že ano?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.