Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejen zlomená ruka. Zemana trápí nemocné nohy a cukrovka. Doplácí na nezdravý životní styl?

  • Autor: sab,ČTK - 
    30. 8. 2020
    05:30

    Už na přelomu tisíciletí se začalo tělo Miloše Zemana ozývat s nespokojenými signály. Jeho minulý úraz, kdy upadl a zlomil si ruku, rozhodně není prvním. Po hůlce musel sáhnout kvůli natažené šlaše už před dvaceti lety. Od té doby se u něj vystřídalo hned několik zdravotních trablů.

    Prezidenta Miloše Zemana v sobotu propustili z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), kde se podrobil operaci zlomené paže, do domácího ošetřování. Odvezla ho sanitka s intenzivní péčí a k dispozici bude mít hlava státu i invalidní vozík.

    V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze skončil v úterý. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se prezidentovi stal úraz poté, co se po sledování večerních zpráv v televizi rozhodl jít bez hole a upadl. Zeman byl operován v celkové narkóze, operace trvala necelou hodinu a prezidentovi byl při ní do paže implantován titanový šroub. Prezident bude nyní pobývat v Lánech, kde ho čeká domácí rekonvalescenční péče. Zeman se podle vyjádření nemocnice zotavuje bez komplikací. Lékaři jsou spokojeni s jeho rentgenovými snímky.

  • 1.Ledvinová kolika

    Zdravotní stav prezidenta Zemana (75) budí pozornost dlouhodobě. Již v době, kdy byl předsedou Poslanecké sněmovny (1996 až 1998) a premiérem (1998 až 2002), neskrýval vášeň pro tabák, nezříkal se pití alkoholu a jeho jídelníček často obsahoval nepříliš zdravá jídla.

    V době, kdy předsedal vládě, se opakovaně potýkal s ledvinovou kolikou, v září 2001 byl kvůli ní několik dní hospitalizován. K málo známým zdravotním potížím patřil i úraz z března 2001, kdy si při státní návštěvě Indie natáhl šlachy na noze a několik dní používal hůlku.

    Jsem zase straník, tak na zdraví! Jsem zase straník, tak na zdraví! | Jiří Čada

  • 2.Nemocný palec i šedý zákal

    V době, kdy se chystal vstoupit do přímé prezidentské volby, absolvoval Miloš Zeman malé chirurgické zákroky. Nejprve mu v únoru 2012 v Nemocnici Na Bulovce operovali šlachu v palci levé nohy, o půl roku později se pak podrobil operaci očí, při níž mu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze odstranili šedý zákal.

    Mezi prvním a druhým kolem volby pak vzbudilo pozornost jeho přiznání, že denně vypije „pět nebo šest skleniček vína a skleniček slivovice tak dvě nebo tři“.

    Video  Legendární Zemák Miloše Zemana  - Richard Veselý, pes
    Video se připravuje ...

  • 3.Viróza

    Zemanova životospráva se opět stala věcí veřejnou po převzetí funkce prezidenta v březnu 2013. Například v květnu téhož roku, když při odemykání komory s korunovačními klenoty působil unaveně a několikrát zavrávoral.

    Prezident Miloš Zeman vychází z Korunní komory v katedrále sv. Víta. Prezident Miloš Zeman vychází z Korunní komory v katedrále sv. Víta. | Blesk - Ladislav Křivan
    Když Zeman vyšel z Korunní komory, musel se ale opřít o stěnu. Z té nádhery se mu asi zamotala hlava. Nebo ho zase trápí zanícený palec? Když Zeman vyšel z Korunní komory, musel se ale opřít o stěnu. Z té nádhery se mu asi zamotala hlava. Nebo ho zase trápí zanícený palec? | Blesk - Ladislav Křivan

    Podle oficiálního prohlášení měl virózu, v médiích se spekulovalo o opilosti. V srpnu 2013 pak lékaři nově ustaveného koncilia oznámili, že Zeman trpí polyfunkční neuropatií, což bývá neurologická komplikace při cukrovce, kvůli které hůře cítí nohy.

  • 4.Noční pád

    Během prvního roku prezidentského mandátu se Zeman potýkal i se zraněním, které si koncem října 2013 přivodil doma, když v noci upadl a narazil kolenem do skříně. Šéf jeho lékařského koncilia Martin Holcát vyloučil, že by za úrazem mohl být alkohol nebo mrtvice, jak spekulovala některá média. Se zraněním se tehdy prezident léčil více než měsíc, zpočátku se pohyboval na vozíku, později s pomocí berlí, pak začal používat hůlku.

    Zeman dostal od Rusnoka balíček plný tabáku. Zeman dostal od Rusnoka balíček plný tabáku. | Zbyněk Pecák

  • 5.Hubnutí a únava

    Během roku 2017 působil Zeman mnohokrát unaveně, zřejmé to bylo především při jeho cestě do Číny a Vietnamu. Hrad přičítal únavu náročnému programu.

    Setkání prezidenta Zemana s Michailem Gorbačovem Setkání prezidenta Zemana s Michailem Gorbačovem | Twitter Jiřího Ovčáčka

    Sám Zeman se již v září 2016 svěřil, že se mu zlepšily hodnoty cukrovky, zatímco neuropatie zůstává na stejné úrovni, v listopadu 2017 pak hovořil o tom, že mu „odešla cukrovka“. Jeho lékař Miloslav Kalaš vysvětlil, že ke snížení hodnot glykemie přispělo dodržování diety a prezidentovo výrazné zhubnutí. Za velké riziko ovšem Kalaš označil to, že Zeman „hodně kouří“.

    Video  Zázrak? Zeman tvrdí, že mu „odešla“ cukrovka, jeho lékař byl v šoku.  - Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 6.Rakovinu Hrad odmítl

    V listopadu 2017 se na veřejnosti objevily spekulace, že prezident trpí rakovinou, napsal to třeba na sociálních sítích brněnský politik Svatopluk Bartík. Hrad to rázně odmítl a argumentoval mimo jiné tím, že Zeman v září 2017 podstoupil preventivní prohlídku na tomografu, která neodhalila žádný nový problém. Bartík sice tvrzení brzy stáhl, Zeman nicméně oznámil, že na něm bude požadovat omluvu a pět milionů korun.

    Nyní se případem zabývá brněnský soud, rozsudek se očekává 11. září.

    V lednu 2018 před volbou hlavy státy, v níž Zeman obhájil funkci, šéf konzilia Holcát řekl, že Zeman je v dobré fyzické a psychické kondici a cítí se dobře. Prezidentův lékař Miloslav Kalaš řekl, že Zemanův stav je takový, aby mohl nadále vykonávat funkci.

  • 7.Nechutenství

    Prezident, který mívá při veřejných vystoupeních problémy s chůzí a od prvního zvolení na Pražský hrad výrazně zhubl, se ke svému zdraví vyjádřil loni v červnu. Řekl tehdy, že chce omezit kouření, protože kvůli němu trpí nechutenstvím. Nechutná mu maso a jí jen sladké.

    Video  Zeman po tajemném pudinku nabírá kilo týdně. Promluvil i o Kate a Monice Babišové.  - redakce Blesk
    Video se připravuje ...

  • 8.Problémy se sluchem

    Loni v říjnu Zeman absolvoval čtyřdenní rekondiční pobyt v ÚVN. Lékaři opět konstatovali, že je v dobré kondici. Nemocnice uvedla, že Zeman se lečí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. Podle nemocnice absolvoval rehabilitační cvičení a byla mu aplikována intenzifikovaná výživa, 7. listopadu pak kancléř Vratislav Mynář oznámil, že prezidentovi se vrací chuť k jídlu.

    Další vyšetření absolvoval prezident letos v únoru v Ústřední vojenské nemocnici, bylo zaměřeno zejména na stav jeho sluchu. Primář kliniky ORL poté oznámil, že Zeman má průměrný sluch vzhledem ke svému věku a nebude potřebovat naslouchátko. Podle ředitele nemocnice Miroslava Zavorala byl Zeman i na interním vyšetření, jeho stav označil za stabilizovaný. Od loňského podzimu přibral osm kilogramů.

  • 9.Bez testu na koronavirus

    Dosud naposledy se prezident ke svému zdraví vyjádřil letos v dubnu v pořadu S prezidentem v Lánech webu deníku Blesk. Tvrdil, že na rozdíl od svých spolupracovníků nebyl testován na koronavirus a cítí se dobře.

    Video  Miloš Zeman: Testovat jsem se nenechal. Bojí se o zdraví?  - Redakce Blesk
    Video se připravuje ...

    Řekl, že až na bolavé nohy žádnými potížemi netrpí. Strach z případné nákazy Zeman nepociťoval, ačkoli patří s ohledem na věk do ohrožené skupiny. „V 75 letech musí každý člověk počítat s tím, že na obzoru už je hezká rakev,“ řekl. „Ale nestěžuji si. Jsem rád, že ještě jakžtakž chodím,“ dodal ke svým potížím nohou.

SoIfermus ( 30. srpna 2020 22:29 )

Komouši mají z Havla průjem dodnes. Jejich vzteklé výstřiky zahnojují každo0u diskuzi.

maxipes_fik ( 30. srpna 2020 21:26 )

My věříme jen tomu, čemu věřit chceme. Realita nás nezajímá.

machrnadevsemi ( 30. srpna 2020 19:40 )

Komouši vždy lhali, lžou a lhát budou!

H2So4marmat ( 30. srpna 2020 19:22 )

NAHLÁŠENO !!!

H2So4marmat ( 30. srpna 2020 19:16 )

Pana prezidenta čeká bolestivé prezidentské dožívání .
NĚKDO je v 90 mlád že ztluče na ulici mladíka a ochrání napadenou ŽENU !!!
NĚKDO se neměl z Vysočiny z penze z papučí navracet ! Paní Ivanka nebyla pro
žilo se jí tu dobře !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa