Bývalý ředitel ČEZu proti ukončení známkování maturit. Důsledkem prý jen samá negativa

30.08.2020 9:09

Oznámení, že státní část maturit nebude známkována, je podle Martina Romana krokem ke snížení kvality českého středního školství. Existuje prý jasná pozitivní závislost mezi centrálně opravovanými maturitami a úrovní vzdělávání na středních školách, uvedl ve svém prohlášení.

Bývalý ředitel ČEZu proti ukončení známkování maturit. Důsledkem prý jen samá negativa
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Martin Roman

Anketa

Dali byste dětem stávkujícím proti klimatu „přes držku“, jak proponuje předseda Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák?

95%
5%
hlasovalo: 12102 lidí
„Ať se nám to líbí, nebo ne, realitou je, že studenti i učitelé se budou více snažit, když na konci akademické cesty bude hodnocený výstup. Už zrušení centrálního opravování části maturit letos byl krok ke snížení vypovídací hodnoty a spravedlnosti maturit. Za stejný výkon dostanou studenti na některé škole jedničku a na jiné čtyřku," doplnil.

Podle slov předsedy Správní rady PORGu centrální maturity zvyšují studijní étos celé třídy a odpadá tlak na premianty, aby nezvyšovali očekávání učitelů.

„V zemích s centrálními maturitami je nižší nezaměstnanost, vyšší výdělky a vyšší dlouhodobý růst HDP. Příkladem je Německo, kde v mnoha spolkových zemích donedávna nebyly centrální maturity. Postupně k nim všechny země kromě jedné také přešly. Vyšší výdělky znamenají větší motivaci dětí se vzdělávat," sdělil dále Roman.

Podle informací ČTK leží na stole ministra školství Roberta Plagy úprava vyhlášky týkající se maturit, podle které by od příštího roku maturanti už neměli být známkováni. Napříště by se v hodnocení měli dočíst toliko uspěl či neuspěl.

„Součástí hodnocení (testů) bude konkrétní procentní úspěšnost žáka, která bude uvedena pouze v protokolu o výsledcích didaktických testů žáka,“ stojí v návrhu. Hranici úspěšnosti by u testů uvedl CERMAT. Celkové hodnocení z češtiny nebo cizího jazyka by tvořila ze 40 procent známka ze slohu a z 60 procent z ústní zkoušky. Z matematiky se dělá pouze test.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…