Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Ten brutální sport... Potlučený Degenkolb se v cíli dozvěděl, že jede domů. Mimo hru je i Gilbert

Mnohé sporty si dělají nárok na to, být označen jako ten nejtěžší. V 1. etapě Tour de France ale závodníci mnohé přesvědčili o tom, že tím nejnáročnějším sportem bude dost možná silniční cyklistika. Pádné argumenty dodal John Degenkolb: pád, pomoc lídrovi týmu, poté osamocené plahočení v dešti. A výsledek? Vyřazení pro nedodržení časového limitu. Stáj Lotto Soudal navíc po zranění Philippa Gilberta pokračuje už jen v šesti. Stehenní kost si zlomil Rafael Valls z Bahrajn-Merida.

John Degenkolb v 1. etapě Tour de France
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Ann Braeckman

Takto jsme Johna Degenkolba nebyli zvyklí vídat. Vítěz mnoha etap na španělské Vueltě i jedné z Tour de France přijel na letošní ročník s cílem pomoci Calebu Ewanovi. Jenže jeho závod je u konce už po první etapě. Ta byla velice náročná: závodníci strávili hodiny v prudkém dešti na silnicích, které připomínaly namydlené tobogány.

Kluzkost takového "tobogánu" poznal německý cyklista na vlastní kůži. Doslova. Spolu s Ewanem a spoustou dalších spadl k zemi. Zatímco Ewan byl ještě schopen se do pelotonu vrátit - především kvůli zvolnění v druhé polovině etapy -, Degenkolb s poraněnými a zakrvácenými koleny strávil zbytek dne kdesi daleko za hlavním polem.

V cíli se objevil o osmnáct minut později než vítězný Alexander Kristoff, mimochodem jeho dlouholetý soupeř ve sprintech i na klasikách. Zmíněné manko bylo příliš, Degenkolb o tři minuty překročil nastavený časový limit. A přestože se jeho stáj Lotto Soudal pokusila smlouvat s jury závodu, všechno bylo marné.

Degenkolb si balí kufry. "Dneska jsem přišel o všechno... o všechno, na co jsem celý rok trénoval. (...) Pád mě připravil o tuhle Tour. Se sedřenými koleny jsem dokončil, ale sám a v bolestech, osmnáct minut ztráty je samozřejmě příliš," napsal na Instagramu. "Samozřejmě že je to frustrující. Ale to je ta brutalita cyklistiky," dodal.

Rafael Valls
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Nebyl to dobrý den pro belgickou stáj Lotto Soudal. Ewan se sice dostal zpět do pelotonu, v závěru se ale nevmáčkl ani mezi deset nejlepších (skončil až devatenáctý). Degenkolb navíc není jedinou ztrátou, neboť se zlomennou kolenní čéškou není pochopitelně schopen pokračovat ani veterán Philippe Gilbert. Nic dobrého na to, že Tour teprve začíná.

Nejhorší zranění ale utrpěl Rafael Valls z Bahrajn-Merida, který opouští Tour de France se zlomennou stehenní kostí. Peloton nyní čeká druhá etapa v okolí Nice, tentokrát značně vrchařská. Předpověď počasí je alespoň lepší: nad Nice by se mělo objevit slunce.

Zdroj
ČT sport, Cycling News

Hlavní zprávy

Nejčtenější články