Dny slovanské kultury 2020 budou v náhradním podzimním termínu

Ilustrační foto (Foto: www.dny-slovanske-kultury.cz)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Letos se koná už sedmý ročník mezinárodního festivalu Dny Slovanské kultury. Věnován bude opět prezentaci Kulturního dědictví UNESCO dvou slovanských zemí – tentokrát Bosny s Hercegovinou a Ruské federace. Server Zlin.cz informoval o programu festivalu jeho pořadatel Jiří Králík.

Festival proběhne v novém termínu 3. – 13. září 2020 ve městech Zlínského a Jihomoravského kraje. Konkrétně to budou Staré Město, Velehrad, Uherský Brod a Hodonín. Základem je několik putovních výstav, které byly zahájeny už letos v červnu a budou pokračovat i po skončení festivalu v Brně, Uherském Brodě, Uherském Hradišti a v Praze.

Slavnostní zahájení k poctě Vladimíra Vysockého, Ivana Bunina a dalších ruských básníků se uskuteční ve čtvrtek 3. září 2020 od 19:30 v Polyfunkčním sále Event Centra ve Starém Městě. Na programu bude derniéra výstavy Kulturní dědictví UNESCO, Miniatury ruských národních
krojů a především komponovaný program nazvaný Pocta Vysockému. Akce se koná na počest 150. výročí prvního ruského nositele Nobelovy ceny za literature spisovatele Ivana Bunina a v programu vystoupí písničkáři Jiří Vondrák, Aljoša Kudrjavcev a Jiří Klapka.

Obdobný program pak bude součástí slavnostního zahájení festivalu v Jihomoravském kraji v pátek 4. září od 17.30 v Městské knihovně v Hodoníně. Ten doprovodí vernisáž výstavy Paměť světa UNESCO Ruské federace. Derniéra této výstavy proběhne na Velehradě v sále Kardinále Špidlíka ve čtvrtek 3. září od 17 hodin formou přednášky Anastasije Sokolové z katedry Ruského jazyka a literatury PF Masarykovy univerzity O historii a vývoji ruské literatury a jazyka. Všech akcí se zúčastní zástupci významných institucí a ruských menšin.

O víkendu 5. a 6. září navštíví festival i nová velvyslankyně Bosny a Hercegoviny. Kromě oficiálního jednání se starosty Hodonína, Holíče a Starého Města se zúčastní i Bosenského večera v Hodoníně. Ten začne v sobotu v 19 hodin ve foyeru hodonínského domu kultury. Sučástí akce v Hodoníně je vernisáž výstav a především beseda a koncert skupiny Sarraf bosenského zpěváka Predraga Duronjiće.

Druhý festivalový víkend 11. – 13. září nabídne setkání výhradně s ruskou kulturou. V pátek 11. září od 19 hodin v amfiteátru Lázní Hodonín proběhne Ruský večer, na kterém vystoupí ruské lidové soubory Kozáci Vltavy a Matrjoška, uskuteční se jednodenní výstava Kulturní dědictví UNESCO Ruské federace a na závěr je připravena projekce slavného historického filmu Waterloo (1970) na počest 100. výročí narození herce a režiséra Sergeje Bondarčuka.

Podobný program pak nabídne i Ruský večer v Uherském Brodě v sobotu 12. září od 19 hodin v tamním  Domě kultury. Spolu s Kozáky Vltavy se předvede soubor Sudaruška, proběhne vernisáž výstavy Kulturní dědictví UNESCO Ruské federace, ochutnávka specialit a projekce letního kina s filmem Waterloo

V neděli 13. září bude v 9:30 zahájena vernisáž výstavy Miniatur ruských krojů, tentokrát  s vystoupením souboru Sudaruška a ukázkami dílniček. Sudaruška pak do třetice vystoupí i ve speciálním odpoledním bloku věnovaném tradičním oslavám Dne evropského kulturního dědictví v Uherském Brodě.

Poslední festivalovou akcí budou dva koncerty věnované Ruské duchovní hudbě a dvěma skladatelům – Petru Iljiči Čajkovskému a českému skladateli ruského původu Vadimu Petrovovi. Na koncertu vystoupí Pražský komorní mužský sbor Alexeje Klepcina společně se Smíšeným sborem Města Hodonín. První koncert proběhne od 13.30 v Kostele svatého Ducha ve Starém Městě, druhý pak od 16 hodin v Chrámu svatého Vavřince v Hodoníně.

“Všechny festivalové akce budou zdarma díky podpoře a spolupráci místních kulturních institucí, záštitám i finančním podporám. Pozitivní výsledky posledních dvou ročníků festivalu iniciovaly vznik celoročního projektu Kulturní dědictví UNESCO, který v roce 2021 představí kulturní dědictví Arménie, Běloruska, Černé Hory a Rakouska. Putovní výstavy s doprovodnými akcemi plánujeme ve více městech Česka a poprvé i na Slovensku, prioritně ve městech a místech UNESCO, v partnerských městech a městech tradičně hostících festival
Dny slovanské kultury,” uvedl pořadatel akce Jiří Králík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x