Jan Simon: „Když vítězí ego hudby“

1. leden 2021

Návštěvu u klavíristy, milovníka aut a manažera Jana Simona. Poslechněte si zkrácenou webovou verzi. 

Jan Simon je rozený sólista: s klavírem začal relativně pozdě, ale to, že se stal profesionálním klavíristou, nebyla náhoda, ani shoda okolností, ale rozhodnutí. Brzy po něm začal sbírat vítězství v soutěžích. Kmenová skladba jeho repertoáru jsou Brahmsovy Variace na Paganiniho téma, které mají pověst nejtěžší repertoárové klavírní skladby vůbec. Jan Simon jako sólista spolupracoval v oboru klavírních koncertů s předními dirigenty, Bělohlávkem, Válkem, tehdy se sólistovo a dirigentovo ego nutně muselo střetnout, ale ego hudby prý vždy zvítězilo. Komorní hudbě se ale Jan Simon, jak se zdá, spíše vyhýbal, alespoň nahrávek je relativně málo, ale jsou mezi nimi i vzácné snímky, třeba ze spolupráce s Josefem Sukem.

Jan Simon vedle profesionální dráhy klavíristy prožívá i kariéru manažerskou. Myl ředitelem SOČRu, ředitelem Intergramu, dnes je intendantem instituce, která mimo jiné pořádá festival Dvořákova Praha. I v těchto rolích je Jan Simon sólistou, ovšem respektujícím kolektivní ego svého týmu.

Neveřejná tvář Jana Simona se skrývá pod černými brýlemi za čelním sklem několika unikátních vozů, které mají za sebou zajímavou historii a které si klavírista dokáže částečně i rekonstruovat. Říká se o něm, že je automobilový fajnšmekr.

Jan Simon sportující

V Návštěvě uslyšíme jeho nahrávky Chopina, Brahmse, Schulhoffa, ale i snímky jiných klavíristů, zejména Simonových pedagogů Valentiny Kameníkové a Ivana Moravce, ale i Krystiana Zimermana a Glenna Goulda, nabídneme i skladbu Janova otce, Ladislava Simona, a dokonce nám zazpívá i Louis Armstrong a Ella Fidzgeraldová.

Spustit audio

Více z pořadu