Exkluzivně: Tchajwanské ministerstvo platilo projekty na Vysočině už v roce 2017. Titíž úředníci teď sedí vedle Vystrčila. Dosud nevydané fotografie jako důkaz

30.08.2020 13:40

ParlamentnímListům.cz se jako jedinému médiu v zemi podařilo v sobotu získat seznam vybraných osob, které předsedu Senátu podpoří na jeho misi na Tchaj-wan. A jak vidno, jsou mezi nimi pouze pečlivě poskládání úředníci a politici. Naše redakce na tomto výsostně utajovaném seznamu nenalezla ani jednoho zástupce privátní společnosti.

Exkluzivně: Tchajwanské ministerstvo platilo projekty na Vysočině už v roce 2017. Titíž úředníci teď sedí vedle Vystrčila. Dosud nevydané fotografie jako důkaz
Foto: Kraj Vysočina
Popisek: Václav Jáchim a Peter Hsiung

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13771 lidí
Spolu s Milošem Vystrčilem je na seznamu jeho choť Ivana, dále senátoři Jiří Růžička a Pavel Fischer, předseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Z horní komory Parlamentu letěl i Lumír Aschenbrenner, místopředseda Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, a několik dalších.

Za velmi zvláštní a málo pochopitelnou označila naše redakce účast Petra Pavlince, ajťáka z úřadu kraje Vysočina. Odsud je i Václav Jáchim, jehož pozice na kraji je projektový manažer. Alespoň takto je Jáchim veden na oficiálním seznamu členů delegace. Na stránkách kraje zní jeho funkce poněkud jinak: úředník na úseku koncepce IT odboru informatiky.

Podle našeho vysokého zdroje jde o velice nestandardní postup, jelikož na podobné úrovni se lidé setkávají s bezpečnostními prověrkami. „Neumím si to vysvětlit, že by na zahraniční cestě byl například opravář aut," řekl náš vysoce postavený zdroj.

Právě proto naše redakce pátrala nad důvody, proč jsou oba zmínění zaměstnanci kraje Vysočina účastni takto citlivé zahraniční návštěvy.

Jak se nám podařilo zjistit, právě přes tyto dva úředníky kraje, kde Miloš Vystrčil působil jako hejtman od 7. prosince 2004 do 14. listopadu 2008, se už před několika lety takzvaně prohnaly tchajwanské peníze.

Šlo o projekt informačního systému Zdar4U. Jednalo se o tehdy jinde nevyužitou službu předávání informací prostřednictvím iBeacon vysílačů. Podobnou technickou vymoženost využívá například Národní palácové muzeum v Taipei na Tchaj-wanu…

Z tiskovky k představení informačního systému Zdar4U. Václav Jáchim z odboru informatiky a Peter Hsiung opět spolu

Peter Hsiung znovu v akci
 

Kraji Vysočina tuto službu podle všeho nabídnuli sami tchajwanští partneři. Jak se nám také podařilo ověřit, projekt už v roce 2017 spolufinancovalo tchajwanské ministerstvo zahraničí. ParlamentníListy.cz také získaly fotografii Václava Jáchima a Petera Hsiunga, vedoucího ekonomické divize Tchajpejské ekonomické a kulturní kanceláře.

Z této takzvané kanceláře, která podle našich zdrojů slouží jako finanční zázemí „všemožným tchajwanským aktivitám na území naší republiky“, letěl spolu s Vystrčilem hned trojlístek zaměstnanců; Andy W. M. Tseng, zmíněný Peter Liheng Hsiung a vedoucí Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře Liang-Ruey KE.

Přílet české delegace na Tchaj-wan zaznamenaly některé světové agentury a média. Jde o druhou důležitou zahraniční návštěvu na ostrově, který se Čína snaží izolovat, připomněla AFP. Na počátku měsíce ostrov navštívil například i americký ministr zdravotnictví. Server francouzského rozhlasu RFI cestu předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila označuje za mimořádně symbolickou.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví? (Ptáme se od 25. 8. 2020)

67%
33%
hlasovalo: 13496 lidí
Agentura Kjódó zmiňuje mimo jiné nelibost Číny, či fakt, že členem zhruba 90členné delegace je i pražský primátor Zdeněk Hřib, který s Tchaj-pejí už dříve uzavřel smlouvu.
 
Agenura AP připomíná, že cestu na ostrov plánoval před svou smrtí v lednu bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera. V rozhodnutí ho utvrdilo varování čínské ambasády, aby tchajwanské prezidentce blahopřál ke znovuzvolení. Kuberova rodina obvinila čínskou stranu, že svými varovnými dopisy přispěla k politikově srdečnímu infarktu, připomněla RFI a dříve i agentura Kjódó.
 
Miloš Vystrčil v červnu oznámil záměr uskutečnit oficiální návštěvu Tchaj-wanu, což zaznamenala i zahraniční média. Čína totiž považuje Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan za otevřenou podporu separatistických sil, což pro ni představuje významný zákrok do čínské suverenity a teritoriální integrity státu, narušující politiku jedné Číny.
 
Vystrčila před cestou na Tchaj-wan varoval také ministr zahraničí Tomáš Petříček. Vystrčil hájil svou cestu tím, že se nehodlá hrbit, parafrázoval Ivana Hlinku tím, že porobený národ nevítězí a je odsouzen k tomu, že jednou špatně skončí, označil svou cestu jako důležitou pro prosperitu a řekl: „Buď budeme držet své hodnoty a principy, nebo budeme počítat groše. Pokud pojedu na Tchaj-wan, tak se přikláním k tomu, abychom dodržovali své principy a hodnoty a přestali počítat groše, protože jednou bychom mohli zjistit, že žádné nemáme.“
 
Foto uvnitř textu: Databáze Vysočiny
 
Redakce ParlamentníchListů.cz vycházela při tvorbě materiálu z neúplného seznamu účastníků cesty na Tchaj-wan. O byznysovém rozměru návštěvy bude redakce obsáhle informovat.
 

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…