LIVE: Díla Ondřeje Soukupa projasnila noc na promoklém festivalu filmové hudby Soundtrack

Vydáno 30.08.2020 | autor: Roman Jireš

Pořadatelé festivalu filmové hudby Soundtrack v čele s jeho ředitelem Michalem Dvořákem si letos vybrali pořádný kopec smůly. Nejdříve museli původní program kvůli koronavirové pandemii přesunout na příští rok, a když už dali s velkým vypětím dohromady náhradní akci, obrátilo se proti nim počasí. Všemu navzdory se však pátý ročník festivalu v lázeňských Poděbradech uskutečnil a vděční diváci si zdarma užili čtyři dny akcí spojených s hudbou a filmem. Dopředu avizovaným vrcholem se stal sobotní koncert Filharmonie Hradec Králové, která u stěny místního zámku nabídla filmovou hudbu Ondřeje Soukupa.

LIVE: Díla Ondřeje Soukupa projasnila noc na promoklém festivalu filmové hudby Soundtrack LIVE: Díla Ondřeje Soukupa projasnila noc na promoklém festivalu filmové hudby Soundtrack


Soundtrack Poděbrady
Kongresové centrum Lázeňská kolonáda, Poděbrady
30. 8. 2020

Přestože od začátku večerního koncertu pršelo, slušně se zaplnilo nejen hlediště pro pozvané hosty před pódiem. Koncert i promítání ukázek z filmů na stěnu poděbradského zámku z louky u jezera a z mostu přes Labe sledovaly desítky diváků v pláštěnkách či s deštníky v rukou.

Festival Soundtrack představil filmovou hudbu Ondřeje Soukupa. Zazněly jeho kompozice pro Tmavomodrý svět, Kolju, Vratné lahve a další

Mezi přítomnými v hledišti pod zámkem byl také Soukup, který podobný koncert před dvěma lety sám uváděl. "Letos koncertem provázet nebudu, protože si ho chci užít z pozice diváka. Jsem nesmírné rád, že v rámci letošního Soundtrack festivalu můžeme večer zopakovat a podělit se o něj i s dalším fanoušky filmové hudby," nechal se slyšet už dlouho před koncertem.

Filharmonici pod vedením japonského dirigenta Chuheie Iwasakiho zahájili večer hudbou k filmu Akumulátor 1, který spolu s promítanými ukázkami připomněl atmosféru začátku 90. let. Propojení filmové hudby s projekcemi se ukázalo jako šťastné, protože se zjevně dařilo udržet pozornost promoklých posluchačů. Ti si vyslechli suity z titulů jako Tmavomodrý svět, za který byl Soukup oceněný Českým lvem, Kolja, Vratné lahve, Lída Baarová, Requiem pro panenku a dalších.

Přítomní však nebyli svědky uvedení pouze děl, která již měli možnost slyšet v kinech. Soukup, který složil hudbu ke svému prvnímu celovečernímu filmu Druhý tah pěšcem v roce 1983, kdy už nebyl členem Pražského výběru, stojí i za hudbou k dosud neuvedené pohádce Perinbaba a dva světy. A právě z tohoto snímku režiséra Juraje Jakubiska zazněly v Poděbradech první audio i video ukázky.

Letošní festival Soundtrack zahájil 27. srpna ve swingovém rytmu Petr Sovič a skupina Gramofon. Zahajovací večer vyvrcholil v Centrálním lázeňském parku před dvěma tisícovkami posluchačů koncertem autora mnoha filmových hitů Michala Hrůzy s Kapelou Hrůzy. Páteční večer pak představil unikátní světový projekt iMucha, kdy na vnějších zdech poděbradského zámku poprvé ožily krásky z plakátů Alfonse Muchy, šperky nebo impozantní obří plátna Slovanské epopeje. V pražské O2 Universum by se měl tento projekt, který rozhýbal motivy z díla legendy české secese, představit 19. května příštího roku.

Původní program letošního festivalu se přesouvá na 26. až 29. srpna 2021. Za rok (snad) nabídne koncert Mira Žbirky za doprovodu jeho kapely, symfonického orchestru a velkoformátové projekce, písničkový film režiséra Filipa Renče Rebelové a bondovku Skyfall, taneční show Hvězdy StarDance nebo pohádku Lotrando a Zubejda s písněmi Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře.

Text: Roman Jireš, foto: Radim Hromádko

Témata: Soundtrack Poděbrady, Ondřej Soukup, Juraj Jakubisko, Michal Dvořák, Filharmonie Hradec Králové, Petr Sovič, Gramofon

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít