Týden s hudbou

Opět přinášíme pravidelný přehled koncertů a hudebních představení napříč republikou i zahraničím. Tento týden vybíráme události pořádané Českou filharmonií, Mezinárodním hudebním festivalem Dvořákova Praha, Divadlem F. X. Šaldy v Liberci, Mezinárodním varhanním festivalem Olomouc a Západočeským symfonickým orchestrem. Ze zahraničí nabízíme výběr online streamovaných koncertů a operních předstvení newyorské Metropolitní opery, American Symphony Orchestra, Banff Centre International String Quartet Virtual Festival, City of Birmingham Orchestra a Israel Philharmonic Orchestra.
Mozart: Don Giovanni (zdroj MET)

Praha
Čtvrtek 3. září
Další z komorních souborů České filharmonie, Quintetto della Trota, vystoupí ve čtvrtek 3. září od 18:00 hodin v Sukově síni Rudolfina. V podání souboru, jež nese název podle nejslavnější skladby pro své nástrojové obsazení, tedy Kvintetu “Pstruh” Franze Schuberta, se mohou posluchači těšit například na Haydnovo Trio č. 39 g dur Hob. XV/25 “Cikánské” nebo právě na již zmíněný Kvintet pro klavír, housle, violu, violoncello a kontrabas a dur “Pstruh” op. 114 Franze Schuberta. 

Pátek 4. září
Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha zahajuje svůj letošní ročník koncertem České filharmonie pod vedením šéfdirigenta Semjona Byčkova. Ti společně se sólistou Václavem Petrem uvedou Dvořákův Koncert pro violoncello a orchestr h moll op. 104 B 191 a taktéž Dvořákovu Symfonii č. 9 e moll op 95 B 178 “Z nového světa”. Koncert ve Dvořákově síni Rudolfina začíná ve 20:00 hodin. Stejný program bude festival reprízovat i o den později v sobotu 5. září. 

Liberec
Divadlo F. X. Šaldy má na programu legendární Mozartovu operu Don Giovanni. Příběh potrestaného prostopášníka zazní v Liberci v sobotu 5. září od 19:00 hodin. V hudebním nastudování Stanislava Vavřínka se představí Csaba Kotlár (alternuje Radim Schwab), Jan Hynk, Petra Šimková Alvarez, Lisa Algozzini, Miloš Horák a jiní. 

Olomouc
52. ročník Mezinárodního varhanního festivalu Olomouc odstartuje ve čtvrtek 3. září koncertem Karla Martínka a Žesťového souboru Moravské filharmonie Olomouc. Zazní například Hrdinská poema op. 33 pro varhany a žesťové nástroje Marcela Duprého nebo Pět veršů o Victimae Paschali Thierryho Escaicha. Koncert začíná v 19:00 hodin v Katedrále sv. Václava.

Mariánské lázně
Abonentní koncert s názvem Hudba léčí z koncertní řady ABO K1 Západočeského symfonického orchestru v Mariánských lázních bude zasvěcen hudbě pro žesťové nástroje. Ve společenském domě Casino vystoupí v pátek 4. září od 19:30 hodin Pražský žesťový soubor – Prague Brass Ensemble. Koncert se zároveň koná ke 40. výročí založení souboru.

Svatováclavský hudební festival

Čtvrtek 3. září
Festival bude letos v rámci oslav 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena zahájen jeho oratoriem Kristus na hoře Olivetské v katedrále Božského Spasitele v Ostravě v 19:00. Pod taktovkou dirigenta Petra Popelky a za doprovodu Českého filharmonického sboru Brno a Janáčkovy filharmonie Ostrava vystoupí Jana Sibera, Richard Samek a Martin Gurbaľ.

Pátek 4. září
Ve slezsko-ostravském Husově sboru se v 19:00 koná klavírní recitál Marka Kozáka. V jeho podání zazní Heydnava Sonáta č. 62 es dur, Hob. XVI/52, Beethovenova Sonáta as dur, op. 110, Bachova Francouzská suita g dur,BWV 816 a Chaconne č. 2 d moll od Bacha a Busoniho.

Sobota 5. září
Opět v Husově sboru v 19:00 vystoupí čtveřice Jiří Vodička – housle, Igor Františák – klarinet, Tomáš Jamník – violoncello a Martin Kasík – klavír s Beethovenovou Sonátou a dur pro housle a klavír „Kreutzerova“, op. 47 a Messiaenovým Kvartetem pro konec času.

Neděle 6. září
Trojici koncertů v Husově sboru završí v neděli v 18:00 vystoupení brněnského dua Františka Novotného – housle a Igora Ardaševa – klavír. Uslyšíme v jejich podání mimo jiné Tři romance, op. 22 od Clary Schumannové a Beethovenovu Sonátu c moll č. 7, op. 30/2.
V Kostele Sv. Martina v Dolním Benešově pak v 17:00 zazní česká premiéra nové verze Haydnových Sedmi posledních slov Vykupitelových na kříži, Hob. XX: 2, a to v podání Markéty Cukrové  se Zemlinského kvartetem.

Jan Lisiecki (zdroj Česká filharmonie)

Koncerty a představení streamované online

Pondělí 31. srpna
Newyorská Metropolitní opera odvysílá v rámci svého již dvacátého pátého týdnu svých Nightly Met Opera Streams vrcholně romantickou operu o jednom jednání Richarda Strausse Elektra. Bude se jednat o záznam představení z 30. dubna 2016, v němž pod taktovkou Esa-Pekky Salonena bylo možno v hlavních rolích vidět Ninu Stemme, Adriannu Pieczonku, Waltrauda Meiera, Burkharda Ulricha a Erica Owense. Záznam bude dostupný od 23:30 místního času.

Středa 2. září
Newyorský American Symphony Orchestra se zavázal každou středu po dobu trvání krize spojené s koronavirem zveřejnit jeden ze svých archivních záznamů. K již publikovaným záznamům opery Ericha Wolfganga Korngolda Zázrak Heliany (Das Wunder der Heliane), Orchestrální svity Afrika Williama Granta Stilla, Rubinsteinovy opery Démon, Symfonie č. 1 z pera Rogera Sessionse, pozdní opery Richarda Strausse Danaina láska, Symfonie č. 7 Karla Amadea Hartmanna a jiných děl provedených v rámci minulých ročníků festivalu Bard SummerScape přibude další z výběru šéfdirigenta orchestru Leona Botsteina.

Pátek 4. září
Banff Centre International String Quartet Virtual Festival odvysílá od 17:00 hodin pacifického denního času (PDT) recitál kanadského klavíristy polského původu Jana Lisieckého.  

Sobota 5. září
Anglický City of Birmingham Orchestra odvysílá přenos slavnostního koncertu ke stému výročí své existence. Program složený z klasických kusů i filmové hudby bude dirigovat Sir Simon Rattle, v sólových partech se představí violoncellista Sheku Kanneh-Mason a hráčka na sitár Roopa Panesar. Přenos začíná v 19:00 hodin místního času.

Neděle 6. září
Israel Philharmonic Orchestra nabídne záznam jednoho ze svých deseti již natočených koncertů bez publika z řady The Online Chamber Music Series. Záznam bude prostřednictvím kanálu na Youtube dostupný od 21:00 hodin místního času. Zároveň je možné vyslechnou i záznam z minulého týdne, na němž zaznělo Šest tanců z Rameauových Les Indes Galantes, Mendelssohnovy Čtyři kusy pro smyčcový kvartet, Čajkovského Smyčcový kvartet op. 11 a Gershwinova balada s názvem The Man I Love.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


5 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments