Hlavní obsah

Fyzioterapeut zneužíval postižené děti, dostal osm let

Právo, Petr Kozelka

Otřesný případ zneužívání těžce postižených dětí potrestal v pátek brněnský krajský soud, když sedmatřicetiletého fyzioterapeuta Martina Valu poslal na osm let do vězení za to, že ve své pracovně rehabilitačního centra znásilnil dvouletou holčičku a osmiletého hocha.

Fyzioterapeut dostal osm let za znásilnění dětíVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Vala byl přitom tak drzý, že se u toho ještě fotil, čímž soudu značně ulehčil situaci při dokazování. Kromě toho ještě zne­užil dceru své bývalé přítelkyně.

Vala pracoval jako vedoucí fyzioterapeut dětského rehabilitačního centra v Brně. Místo toho, aby s dětmi s těžkými psychomotorickými problémy cvičil, ukájel na nich své choutky. Dvouleté holčičce, která se vzhledem k věku i postižení nebyla vůbec schopna bránit, zastrčil prst i penis do zadečku. Osmiletému stejně handicapovanému chlapci pak osahával jeho obnažené přirození.

Muž na Jindřichohradecku vlezl k manželce do vany a měl s ní sex. Ta na něj zavolala policii

Krimi

„Výpověď poškozených nepřicházela v úvahu. Tyto děti nedokážou komunikovat ani se svými nejbližšími, nicméně obžalovaný dokumentoval své aktivity, fotografie u něj byly nalezeny a jsou ve spise. Nemáme proto žádné pochybnosti,“ konstatoval předseda senátu Miloš Žďárský.

Částečně se přiznal

V předchozí době navíc Vala pohlavně zneužil tehdy devítiletou dceru své tehdejší partnerky. „Přilehl si k ní do postele pod peřinu a nohou se dotýkal jejích genitálií nejprve přes kalhotky a pak i přímo, dokud se poškozená nevzpamatovala a neodešla,“ popsal soudce Žďárský.

„Dnes už je poškozená dospělá žena a popsala to jako kontinuální zneužívání její intimní sféry počínaje koupáním ve vaně, když doma nebyla její matka, osaháváním, pokusem o líbání a posledním skutkem popsaným v obžalobě,“ dodal soudce s tím, že trest padl jen za osahávání pod peřinou, neboť pouze k němu byl dostatek důkazů.

Muž zneužíval kojence, dostal devět let. Do vězení jdou i matky, o všem věděly

Krimi

Sám Vala před soudem svou činnost dílem přiznal a dílem obžalobě neodporoval. „U zajištěných obrazových souborů, na kterých jsou dívky zjevně mladší osmnácti let, se přiznává. Co se týče těch dětí, tak na přímý dotaz řekl, že k poškozené vlezl do postele a dál si to prý nepamatuje. U skutků při fyzioterapii pak uvedl, že se k tomu nechce vyjadřovat, neboť se za to stydí,“ zrekapituloval jeho postoj soudce Žďárský.

Podle znalců muž trpí mnohočetnou poruchou sexuální preference, pedofilií a fetišismem nohou. „V důsledku těchto poruch byl sice plně schopen rozpoznat nebezpečnost svého jednání, ale měl podstatně snížené ovládací schopnosti. Trestnou činnost ovšem páchal s rozmyslem a zákeřně,“ dodal soudce.

Bezprecedentní případ: Policista dostal pět let za znásilnění pětileté dcery

Krimi

Za znásilnění, pohlavní zne­užití, výrobu a přechovávání dětské pornografie a zneužití dítěte muži hrozilo až 12 let vězení. Senát mu nakonec vyměřil trest osmi let, navíc Valovi zakázal na 10 let jakoukoli práci, kde by přišel do kontaktu s dětmi mladšími 12 let, a ještě mu přidal ochranné ústavní sexuologické léčení. Trest ještě není pravomocný, státní zástupce i odsouzený si nechali čas na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám