Chrudimské noviny Opravy už od zítra, výluky až za týden: Modernizace železničního uzlu za miliardy začíná

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Opravy už od zítra, výluky až za týden: Modernizace železničního uzlu za miliardy začíná

Pardubice – Modernizace železničního uzlu v Pardubicích bude trvat od září 2020 do října 2024, s rozpočtem činícím více než 5 miliard korun. První výluky začnou už 6. září, cestujících se ale dotknou až ty v říjnu a budou trvat do prosince 2020. Oprava nádražní budovy ve stylu funkcionalismu bude stát 2,1 miliardy korun, protože je památkově chráněná a při opravách se musí dodržovat normy schválené památkáři.

Vizualizace pardubického nádraží po modernizaci. Zdroj: Twitter, Jiří Svoboda.

 Budova nádraží ve stylu funkcionalismu od architekta Karla Řepy je památkově chráněná, slavnostně otevřena byla 1. května 1959, a je proto potřeba při rekonstrukci spolupracovat kromě majitele autorských práv také s památkáři, kvůli čemuž se oprava prodraží. Jedná se ale o Řepovu nejvýznamnější stavbu, která byla vyhlášena kulturní památkou už v květnu 1958. Její stavba trvala deset let a součástí komplexu je odjezdová hala s podchody, hotel, výpravna, restaurace a výpravna se spěšninami.

Práce započaly už v dubnu 2020 a skončit se má v červenci 2023. Součástí modernizace budou nejen opravená nástupiště, ale také například veřejné toalety. Jak uvedl na svém twitterovém účtu generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda: „Modernizace klíčového uzlu představuje například 24 km nových kolejí, 101 výhybek, 36,4 km trakčního vedení, prodloužení 2 podchodů, výstavbu 1 nového nástupiště, 1 516 m zastřešení nástupišť, rekonstrukci 7 mostů i vybudování lávky přes celé nádraží, která spojí části Pardubic.“

Vizualizace celkové modernizace železničního uzlu v Pardubicích. Zdroj: Twitter, Jiří Svoboda

 Kvůli modernizaci na trati budou muset cestující snášet dlouhodobou náhradní autobusovou dopravu. Díky opravám železničního uzlu však nakonec dojde ke zrychlení vlaků až na 160 km/h a zároveň budou jezdit tišeji než předtím. 

 

 

Petra Vintrlíková

Reklama