Hlavní obsah

Trenky na Hradě a destička v hlavě zpěváka Elánu. Nové české dokumenty

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příležitost vidět nové české filmy ještě před premiérou nabízí Živé kino. Jde o dokumentární snímky těsně před dokončením, které budou uvedeny na festivalu Ji.hlava 27. října až 1. listopadu 2020.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman spálil na Hradě červené trenýrky.

Článek

Promítat se bude na neobvyklých místech v Praze a vstup na projekce je zdarma.

Věčný Jožo je novinka Jana Gogoly ml. o Jožovi Rážovi, zpěvákovi populární skupiny Elán. „Pro natáčení je charakteristická ambivalence mezi vážným a nevážným, mezi sdílením, sblížením a odstupem i konfliktem,” říká o novince Gogola. „Nejde mi totiž o oslavný ani bilanční portrét. Vztahuji se v tomto filmu k legendě z masa a kostí, která má platinovou desku za prodej nosičů na stěně a platinovou destičku po nehodě v hlavě.“

Lyričtější zážitek slibuje film Pouť krkonošská režiséra Karla Čtveráčka. Jde o vhled do nitra novodobých poutníků, kteří jdou po stopách slavného romantického básníka Karla Hynka Máchy. Skupina, v čele s historikem umění Jiřím Zemánkem, putuje devět dní z Prahy na Sněžku, předčítají si básně a zápisy z Máchových deníků a pozorují svět, kde se potkávají nedotčená příroda s brutální civilizací.

„Nakonec nezbude než vzít své skromné živobytí na záda a vyrazit. Jít vstříc neznámému,“ říká režisér Čtveráček.

Foto: PRÁVO – Milan Malíček

Jožo Ráž během pražského koncertu.

„Na programu je i nový díl Českého žurnálu, dokumentární série České televize. Tentokrát s názvem Ztohoven. Režisérka Petra Nesvačilová natočila příběh „červených trenýrek“, které skupina Ztohoven vyvěsila nad Pražským hradem namísto prezidentské standarty před čtyřmi lety,“ dodala za pořadatele Zuzana Kopáčová. Podrobnosti najdete na https://www.ji-hlava.cz/zive-kino-praha.

Reklama

Výběr článků

Načítám