Hlavní obsah

Nejsme vaše gubernie, vzkazují čeští politici Číně. Hrad mlčí

Návštěvu předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu nese Čína velmi nelibě.

Reklama

aktualizováno •

Čeští politici se hlasitě ohrazují proti výhrůžkám předsedovi Senátu ze strany čínského ministerstva zahraničí. Podle některých by mělo Česko v reakci vypovědět čínského velvyslance.

Článek

Prohlášení čínského ministra zahraničí, který vyhrožoval předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS), rozčílilo české politiky. České ministerstvo zahraničí si následně pozvalo k vysvětlení čínského velvyslance.

„Ten komentář je nemístný a nepatřičný a ministr slíbil, že to bude po úřední lince řešit. Pověří úředníky, aby panu velvyslanci vysvětlili, že jsme suverénní země,“ uvedl premiér Andrej Babiš, který je s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem na Bledském strategickém fóru ve Slovinsku. I proto jej na dnešní schůzce s čínským diplomatem zastupoval náměstek Martin Tlapa.

Šéf české diplomacie potvrdil, že cílem schůzky bylo, aby velvyslanec prohlášení vysvětlil, nicméně nezapomněl zdůraznit, že česká vláda uznává politiku jedné Číny a že Miloši Vystrčilovi cestu na Tchaj-wan nedoporučovali. „Samozřejmě ale vyjádření čínského ministra vnímáme jako něco, co v diplomatických vztazích není úplně obvyklé. Tak přímočará a příkrá slova se v diplomacii skutečně nepoužívají. Hodlám se proti tomu ohradit,“ dodal.

Petříček pověřil schůzkou s velvyslancem svého náměstka Martina Tlapu. Ten na schůzce vyjádřil s Wangovým výrokem „zásadní nesouhlas“. Označil ho za nevhodný a neodpovídající standardům diplomatické komunikace mezi dvěma suverénními zeměmi.

Hrad se k situaci oficiálně se nevyjádřil, pouze prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru podotkl, že jsme se nyní „dostali jako jediní v Evropě na cestu konfrontace“.

Šéf čínské diplomacie Wang I. uvedl, že Čína Vystrčila přiměje „zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus“. Wang dodal, že zpochybňování zásady jedné Číny znamená „znepřátelit si 1,4 miliardy Číňanů“ a že čínská vláda a lid nebudou tolerovat takovou „otevřenou provokaci“ předsedy českého Senátu a protičínských sil, které stojí za ním.

„Uplynul první den tchajwanské cesty a čínští komunisté už vyhrožují. Vzkazují nám, že princip jedné Číny máme vstřebat jako politiku ohnutého hřbetu. Miloš Vystrčil má ale páteř rovnou jako svíčka. Nebojím se o něj, fandím mu. Česká politika potřebovala jeho cestu jako sůl,“ řekla poslankyně a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Mezi prvními na čínské výhrůžky zareagoval senátor Jiří Drahoš (nez.), který se na Tchaj-wan chystá v říjnu s vědecko-akademickou delegací, která má navázat na současnou cestu českých senátorů. „Čínští soudruzi by si měli uvědomit, že nejsme jejich gubernií, ale svobodnou demokratickou zemí,“ uvedl Drahoš.

„Sklízíme plody patolízalství prezidenta, premiéra a ministrů na letišti, kteří vytvořili dojem, že si k nám Čína může dovolit vše. Nemůže! A naše diplomacie to musí dát silně najevo,“ podotkla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v narážce na vládní uvítání letadel s rouškami nakoupenými od Číny na jaře v době začínající epidemie.

Ve stejném duchu hovoří i její stranický kolega, senátor Tomáš Czernin, který výhrůžky ze strany šéfa čínské diplomacie označil za nástroj studené války.

Slova čínského ministra rozčílila i šéfa Pirátů Ivana Bartoše. „Výrok čínského ministra zahraničí adresovaný Miloši Vystrčilovi je naprosto za hranou. Není jediný důvod, abychom se nechali takovými výhrůžkami ovlivňovat.“

Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška by si Petříček měl čínského velvyslance nejen předvolat, ale rovnou ho i poslat domů. „Očekávám jeho odvolání a povolání našeho velvyslance z Pekingu domů na konzultace. Vyhrožování čínského ministerstva zahraničí je už za absolutní hranou a nepřijatelné,“ řekl.

Jedním z mála koaličních představitelů, kteří se proti čínskému nátlaku postavili, byl například sociálnědemokratický poslanec Václav Votava. „Vyhrožování druhému nejvýše postavenému ústavnímu činiteli země je nejen za hranou, ale je naprosto nehorázné! Je to bezprecedentní zasahování do vnitřních záležitostí České republiky,“ uvedl.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil odletěl na Tchaj-wan s 90člennou delegací minulou sobotu. Kromě několika senátorů ho doprovázejí i vědci, akademici či pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který v uplynulých měsících posiloval partnerství hlavního města s tchajwanskou metropolí Tchaj-pejí. Většinu delegace pak tvoří čeští podnikatelé, kteří chtějí navázat spolupráci se svými tchajwanskými protějšky.

Misi na ostrovní stát, který Čína považuje za svoji vzbouřeneckou kolonii, plánoval už Vystrčilův předchůdce v čele Senátu Jaroslav Kubera (ODS), který však začátkem letošního roku nečekaně zemřel na infarkt. I jemu Čína vyhrožovala.

Reklama

Doporučované