V Pardubicích ceny bytů neklesají, alespoň zatím

  14:26
Byť se to zdá jako nelogické, odborníci se shodují - v Pardubicích i v době koronakrize rostou ceny bytů a dokonce i nájmů. Zájem je stále především o menší byty. Ceny za poslední roky šly nahoru o desítky procent.

ilustrační snímek | foto: MAFRA

„Když vypukla koronakrize, tak nebylo co nabízet. Několik týdnů se lidé báli, nepodávali inzeráty, nechodili na prohlídky, trh zamrzl. Ovšem to trvalo chvíli a vše se dalo rychle dohromady. Dnes můžu říct, že je zájem o koupi bytů i pronájem zase veliký a ceny stále rostou,“ uvedl Petr Ivanko, realitní specialista z Pardubic.

Další makléř, který se soustředí na Pardubice, Martin Slavík, přidává i přesná čísla. A lidé, kteří plánují nákup bytu v krajském městě, z nich radost mít nebudou. Naopak ti, kteří investovali před zhruba deseti lety, si mohou mnout ruce.

„Ceny nemovitostí v Pardubicích dosahovaly na přelomu let 2019 a 2020 historického maxima. V roce 2019 byla průměrná cena za metr čtvereční 38 tisíc korun. V roce 2020 to už bylo přes 44 tisíc. Jde o celkový nárůst o 17 procent. Další zajímavý ukazatel je, že od roku 2005 se ceny zvýšily téměř o 100 procent,“ uvedl Slavík.

Reality.iDNES.cz - nabídka nemovitostí

Podle něj se navíc nedá očekávat nějaký zásadní propad cen ani v případě, že by na podzim ekonomická krize způsobená opatřeními proti čínské chřipce vypukla ve větším měřítku. Právě takový scénář totiž odhaduje hodně odborníků na hospodářství.

„Může nastat mírný pokles cen, ale prozatím se rozhodně nedá očekávat rapidní snížení,“ uvedl Slavík.

Důvodů, proč lidé kupují byty i v době, kdy se třeba dramaticky propadá trh s automobily, je více. Podle odborníka na hypotéky Jiřího Kováře sehrála roli i opatření vlády na podporu trhu s realitami. 

„Když ČNB uvolnila některé limity pro poskytování hypoték, řadě klientů ulehčila situaci pro financování nemovitostí. Hypotéku je nyní snazší získat než v předchozích letech a to se odráží i na poptávce po ní, proto zájem o hypoteční úvěr je aktuálně nejvyšší od listopadu 2018,“ uvedl Kovář pro MF DNES.

Byty slouží movitým lidem jako investice

Dalším aspektem, proč ceny rostou, je snaha movitých lidí dobře „zaparkovat“ své finance. A byty byly vždy brané jako ideální, ne příliš riziková investice. 

„Poptávka po nemovitostech je za poslední tři roky stabilně vysoká, a to jak po nemovitostech sloužících k investičním účelům, tak k vlastnímu bydlení či rekreaci,“ uvedl Ivanko s tím, že řada bytů se do nabídky realitních kanceláří ani nedostane. Je o ně takový zájem, že byt zmizí v rámci rodiny či známých prodejce. 

„Zájemce o koupi se mnohdy o prodeji bohužel ani nedozví, jelikož majitel svůj úmysl o prodeji zmíní sousedovi a ten už ví o svém kamarádovi a je hotovo,“ doplnil Ivanko.

Růst cen i u bytů na pronájem v Pardubicích registruje také největší český realitní portál Sreality.cz. Podle něj roste zájem především o malé byty, které si pronajímají mladé páry nebo třeba studenti. 

„Pardubický kraj zaznamenal zvýšení nabídkových cen malých bytů do 45 metrů čtverečních určených k pronájmu. Letos v červnu stál metr čtvereční bytu k pronájmu v Pardubickém kraji 240 korun,“ uvedla datová analytička Šarlota Smutná.

A i když jde o čísla za celý kraj, není tak složité se dopočítat, které město může nejvíce za zvýšení průměru. 

„Obecně mají největší nárůst města, kde je dostatek pracovních míst, možností ke studiu a volnočasových aktivit. Pardubice všechna vyjmenovaná kritéria splňují ve všech ohledech. Cenu nemovitostí tedy velmi ovlivňuje poptávka a nabídka, která ani v Pardubicích není dostatečná,“ doplňuje k tomu Martin Slavík.

Byty v Pardubicích už nezlevní, shodují se makléři

Lídrem v růstu cen bytů přitom byla vždy Praha. Ovšem tu na rozdíl od Pardubic koronavir zasáhl tvrdě a tisíce majitelů bytů určených na krátkodobý pronájem Airbnb nemají kvůli úbytku turistů ve městě šanci sehnat zákazníky, a tak jdou na realitní trh. A ten začíná být přesycený. 

„K největšímu poklesu cen došlo v Praze a v Karlovarském kraji,“ dodala Smutná.

Dá se tedy říct, že pokud v nejbližší době nedojde v Pardubicích na masové propouštění, ceny bytů i pronájmů půjdou stále mírně nahoru. V nejhorším prý může nastat krátká stagnace cen bytů nebo pozemků. 

„Nemovitosti levnější nebudou a ceny neustále rostou, je možné, že nastane rok, kdy to bude malinko stagnovat, ale lidé kupují dům pro sebe a v dlouhodobém horizontu na tom nikdy neprodělají,“ dodal Petr Ivanko.