Vzhledem k tomu, že covid-19 stále představuje hrozbu, ruský miliardář Michail Prochorov oznámil, že jeho společnost Sensorium Corporation zabývající se virtuální realitou a umělou inteligencí vyvíjí novou sociální platformu s virtuální realitou, kde se uživatelé budou moct účastnit virtuálních koncertů, hudebních festivalů a dalších uměleckých akcí.

„Představte si, že nesledujete své oblíbené umělce na jevišti, ale v prostoru – s absolutní svobodou dostat se tak blízko, jak jen chcete,“ napsal Prochorov v e-mailu pro Forbes. „Virtuální realita je nová forma umění.“

Platforma, nazvaná Sensorium Galaxy, by měla být spuštěna v první polovině roku 2021. Stále však existuje mnoho neznámých. Společnost tvrdí, že přilákala 100 milionů dolarů investic ze zábavních společností, ale nezveřejní jména žádných investorů. Navzdory tvrzení, že má na palubě „skvělé umělce“, společnost ani neuvedla, kteří hudebníci nebo kapely se přihlásili.

Prochorov není jediným miliardářem, který sází na virtuální realitu. Facebook Marka Zuckerberga, který v roce 2014 utratil 2 miliardy amerických dolarů na nákup hardwarové společnosti pro virtuální realitu Oculus, zahájil na začátku tohoto roku Facebook Horizon, VR platformu, která je otevřená vybrané skupině uživatelů betaverze.

„Teď to vypadá, že svět lidí je omezen malou obrazovkou před nimi,“ napsal Prochorov ve svém e-mailu. „Vznik technologií, které kombinují umělou inteligenci s virtuální realitou, představuje příležitost napravit současnou situaci a rozšířit digitální komunikaci prostřednictvím nové generace virtuálních prostředí pro sociální spojení.“

V pondělním prohlášení společnosti se uvádí, že jedním z jejích cílů je dosáhnout „digitální nesmrtelnosti“.

Koncertní průmysl v roce 2020 krvácel, kvůli koronaviru byly postupně rušeny koncerty a show po celém světě. Podle publikace průmyslového obchodu Pollstar by mohl živý průmysl letos přijít až o 8,9 miliardy dolarů, pokud bude současná situace pokračovat.

Pandemie ovlivnila také časový plán Sensorium Galaxy s „drobným zpožděním ve vývoji“, říká mluvčí společnosti Matias Lapushin. „Máme obrovské studio pro snímání pohybu, kde virtuálně vytváříme umělce ve VR, ale krize nám v posledních několika měsících zabránila v pokroku. Všechna naše partnerství však stále platí a na palubě jsou skvělí umělci.“

Lapushin dodává, že platforma, kde uživatelé mohou i chatovat a hrát hry, je přístupná jak prostřednictvím brýlí pro virtuální realitu, tak prostřednictvím osobního počítače.

Sensorium, založené Prochorovem v roce 2018, je registrováno na Kajmanských ostrovech s pobočkami v Moskvě, Curychu a Los Angeles. Společnost vlastní 27% podíl v Redpill VR, technologické společnosti se sídlem v Los Angeles, která také využívá virtuální realitu pro zábavní akce. Společnost pro svou virtuální platformu využívá 3D virtuální nástroj vytvořený společností Epic Games, výrobcem populární videohry Fortnite.

Prochorov je zdánlivě nepravděpodobným investorem v zábavní společnosti pro virtuální realitu. Jeho jmění pochází z chaotické ruské éry privatizace na počátku devadesátých let, kdy založil banku Onexim s miliardářským oligarchou Vladimirem Potaninem.

V té době banka poskytovala půjčky vládě a bankrotujícím státním podnikům a nakonec získala kontrolu nad Nornikelem, gigantem podnikajícím v těžbě niklu a paladia, který oba muži v roce 2008 prodali jinému ruskému miliardáři Olegu Deripaskovi. Ten rok byl Prochorov na seznamu Forbes World’s Billionaires s odhadovaným jměním v hodnotě 19,5 miliardy dolarů. V současnosti odhaduje Forbes jeho čisté jmění na 11,4 miliardy dolarů.

8 %

Takový byl výsledek Michaila Prochorova v prezidentské volbě v roce 2012.

Prochorov se ale liší od ostatních oligarchů. V roce 2010 koupil basketbalové Nets za 200 milionů dolarů a společně s raperem a mediálním magnátem Jay-Z přesunul tým z New Jersey do Brooklynu. V roce 2019 Prochorov prodal tým a práva na arény za odhadovanou částku 3,3 miliardy dolarů miliardáři Joe Tsaimu, spoluzakladateli společnosti Alibaba.

V roce 2012 Prochorov kandidoval proti Vladimiru Putinovi na funkci prezidenta Ruska a získal 8 % hlasů. Zároveň je jediný oligarcha, který se objevil v The Late Show se Stephenem Colbertem.

Ačkoli Prochorov v roce 2013 řekl Forbesu, že plánuje znovu kandidovat na prezidenta, zdá se, že své politické ambice nechal za sebou.

Není aktivním uživatelem VR produktů, jak uvedl ve svém e-mailu, ale vysvětlil, že ho jejich potenciál přitahuje. „Virtuální světy jsou součástí vývoje lidské komunikace,“ řekl Prochorov. „Je to přirozený proces a lidé by se toho neměli bát. Ve virtuální galaxii je jediným omezením vaše představivost.“