Přejít k hlavnímu obsahu

Po stopách Rumcajse, Valdštejnů i do Prachovských skal. Vydejte se do Jičína!

Město zasvěcené vrchnímu veliteli císařských vojsk Albrechtu z Valdštejna, ale také loupežníkovi Rumcajsovi z pohádek Václava Čtvrtka. Malebné okresní město Jičín láká návštěvníky na své historické centrum i blízkost populárního skalního města.

Za kouskem historie do centra města

Jičín se pyšní především svým historickým centrem v čele s Valdštejnským náměstím a unikátním souborem historických domků. Náměstí vévodí impozantní budova zámku o třech nádvořích s muzeem, barokní chrám a veřejnosti přístupná Valdická brána, která často hostí výstavy a různá divadelní představení. Z historického centra Jičína se procházkou překrásnou lipovou alejí dostanete k Libosadu, parku, který přiléhá k budově Valdštejnské lodžie s řadou památných stromů. Po svých se pohodlně dostanete také na vrchol neovulkanického kopce Zebín.

Nahlédněte do domácnosti loupežníka Rumcajse

Pokud se chystáte na dovolenou v Jičíně, nenechte si ujít návštěvu Rumcajsovi ševcovny a prohlédněte si loupežníkovu domácnost ještě z doby, kdy ještě býval poctivým řemeslníkem. Ševcovnu najdete v ulici přímo pod Valdickou bránou jako malý domek, který ve svých zdech skrývá loupežníkovu řemeslnou dílnu, Cipískovu ZOO, Mančinu bylinkovou zahrádku, hernu pro nejmenší i obchůdek se suvenýry a drobným občerstvením. Výstava je současně vzpomínkou na autory populárního pohádkového příběhu, spisovatele Václava Čtvrtka a Radka Pilaře, významného představitele českého výtvarného umění.

Zamiřte do skalnatého zákoutí Prachovských skal

Chybou by bylo nenavštívit pískovcové skalní město Prachovské skály. Skalnatá zákoutí si oblíbili už naši předchůdci v dávné době kamenné, na své popularitě skály staví dodnes. Prohlídkové okruhy a hustá síť turistických značek vás provede kouzelnými údolími, těsnými uličkami i romantickými vyhlídkami do půvabné členité krajiny na nejvyšších skalních věžích. Návštěvníci Prachovských skal se mohou vydat hned po dvou turistických trasách, při pobytu v Českém ráji se však nezapomeňte zastavit i v dalších skalních městech, která oblíbená turistická lokalita skrývá. Spoustu zábavy si užijete také při pobytu v Turnově.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Po stopách Rumcajse, Valdštejnů i do Prachovských skal. Vydejte se do Jičína!