Okrádal seniory a ujížděl na kole. Muže poslal soud na pět let za mříže

Muž okrádal seniory

Okrádal seniory a ujížděl na kole

Pět let vězení. Tak zní trest pro muže, který loupil a okrádal seniory v jejich domácnostech. Kriminalisté ho po tři čtvrtě roce chytili a usvědčili z osmi případů spáchaných v Královéhradeckém kraji. Vysoký trest dostal od soudce mimo jiné i proto, že skutky páchal v době nouzového stavu.

Devět měsíců si policisté lámali hlavu s tím, kdo jim sériově okrádá seniory na Rychnovsku, Trutnovsku a Náchodsku. Nakonec uvízl v jejich síti pachatel, který se na všechna místa činu dopravoval na kole a stejným způsobem z nich i ujížděl. Do domovů pro seniory se pachatel dostával pomocí průpovídky s tím, že zazvonil na některý ze zvonků a tvrdil, že je buď poslíček a nese balíček, nebo má pro někoho vzkaz. To mu častokrát stačilo k tomu, aby ho důvěřiví senioři pustili dovnitř.

Následně se vloudil do bytu či pokoje pod záminkou napsání vzkazu pro sousedního obyvatele nebo někoho z personálu. Nechal si od starých lidí přinést papír a tužku, někdy i vodu k pití. Mezitím jim sebral peníze nebo i celou peněženku s doklady. Spoléhal na špatnou paměť seniorů i nenápadný vzhled. Nevyhnul se ale záznamům z dopravních a bezpečnostních kamer a díky nim skončil v cele.

Muži hrozilo až osm let ve vězení

„Měl páchat od října loňského roku do června roku letošního celkem osm trestných činů majetkového charakteru. Podle našich zjištění vzniklá škoda dosahuje částky téměř 20 tisíc korun. Vzhledem k hrozbě vysokého trestu akceptoval soudce návrh státního zástupce na vzetí muže do vazby,“ uvedla mluvčí královéhradeckých policistů Magdaléna Vlčková.

Dvaapadesátiletému pachateli hrozil až osmiletý trest za krádeže a loupeže během nouzového stavu a soudce ho poslal do vězení na pět let, což je oproti běžné trestní sazbě více než dvojnásobný trest. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Tagy:
senioři věznice zloděj stav nouze Královéhradecký kraj loupež okres Trutnov okres Náchod okres Rychnov nad Kněžnou