Hlavní obsah

Na novém albu Gregoryho Portera opět zní klávesy Ondřeje Pivce

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Americký jazzový zpěvák Gregory Porter vydává nové album s názvem All Rise, na němž opět hraje český klávesista žijící v New Yorku Ondřej Pivec.

Článek

Produkce alba se ujal Troy Miller, který spolupracoval například s Calvinem Harrisem, Rag’n’Bone Manem nebo Amy Winehouseovou. Vlajkovým singlem desky je skladba Revival, která mimo jiné vzdává čest afroameričanovi Freddiemu Grayovi, který zemřel před pěti lety na následky zranění utrpěných při zatýkání a převozu do vazby v Baltimore. ČTK o tom za vydavatelství Universal Music informovala Štěpánka Batíková.

All Rise následuje úspěšnou desku Take me to the Alley, za kterou v roce 2017 získal Porter a celá jeho kapela včetně Pivce ocenění Grammy v kategorii nejlepšího vokálního jazzového alba. Spolupráce Pivce s Porterem trvá od roku 2013, kdy spolu hráli poprvé v Praze na galavečeru festivalu Struny podzimu. Šestatřicetiletý Pivec je jako hráč na Hammondovy varhany stálým členem Porterovy kapely.

„Práce na nové desce pro Gregoryho byla naprosto úžasná. Natáčeli jsme v Paříži, protože tam prý zažívá Gregory největší inspiraci. Hammondky ale nejsou zase tak dostupný nástroj a ty první, které jsme měli ve studiu, bohužel nebyly zcela stoprocentní. Doprava druhého kusu zabrala část nahrávacího dne - ale i tak bylo natáčení moc fajn. Z alba mám opravdu velkou radost. Varhany tam mají více prostoru než na albu předchozím. V jedné písni dokonce zpívám i vokály, od čehož jsem už dávno upustil a zpívat jsem nechtěl - ale nakonec jsem byl kapelou ukecán,“ uvedl k natáčení alba Pivec.

V roce 2016 absolvoval Pivec s Porterem turné po Britských ostrovech. Společně vystoupili v londýnské Royal Albert Hall a také na světoznámém festivalu Glastonbury. Pivec rovněž účinkuje ve filmu Don't Forget Your Music, který dokumentuje Porterův život.

Porter, který několikrát vystoupil i v České republice, publikum okouzluje především svým soulovým hlasem. Za svou sólovou dráhu si získal přízeň posluchačů i kritiky, posbíral množství nominací i cen v prestižních anketách. „Když jsem byl dítě, můj vlastní hlas mě uklidňoval. Myslím si, že mě lidé rádi poslouchají proto, že na ně má můj hlas stejný účinek. Svými skladbami se snažím sám sebe uzdravovat,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Doporučované