31.08.2020 18:34

Divadlo LETÍ se do nové sezóny vrhá po hlavě

Divadlo LETÍ se po nucené jarní odmlce a prázdninové edici na Letní scéně Štvanice vrhá do nové sezóny po hlavě. V září a říjnu čekají diváky tři premiéry a tři derniéry.

Letní měsíce strávilo LETÍ na Letní scéně Štvanice, kde ve speciálním venkovním vydání uvedlo premiéru inscenace Greta a reprízy úspěšných inscenací Small Town Boy a HOMO 40, tu navíc v rámci festivalu Prague Pride. Od září se společně s diváky opět přesouváme do vnitřních prostor Vily Štvanice a hned z kraje sezóny přinášíme pestrou přehlídku našich inscenací. V září čeká diváky obnovená premiéra úspěšné inscenace Tajemná záře nad Vilou, která se po „mateřské pauze“ vrací v obměněném obsazení. V hororové pohádce, která prostor Vily ukáže v netradiční perspektivě, se vedle Richarda Fialy a Elizavety Maximové nově představí Klára Suchá.

Říjen bude pařit hned dvěma novinkám. V letošním roce slaví LETÍ patnáct let své existence a rozhodlo se pro netradiční oslavu. Oslovilo tři české a slovenské režiséry, aby napsali a inscenovali novou hru. Prvním z nich byl v lednu Daniel Špinar se svou inscenací HOMO 40. Druhým byl Marián Amsler, jehož autorská inscenace Greta byla díky vládním opatřením spojeným s pandemií koronaviru přesunuta z původního termínu a uvedena ve speciální venkovní edici na Letní scéně Štvanice. Ekologická komedie s podtitulem Roadtrip na konec světa tak bude mít v říjnu regulérní premiéru na stálé scéně LETÍ v Divadle VILA Štvanice

Třetí premiérou bude v říjnu autorská inscenace mladé režisérky Kashy Jandáčkové (která na sebe upozornila už svým autorským debutem Ve dne v noci v pražském NOD) s názvem Les sebevrahů. V moderní lovestory z až příliš blízké budoucnosti se představí herci Anna Kameníková, Jan Hoffmann a hudebník a současně i autor scénické hudby Jakub König známý z projektu Zvíře jménem podzim oceněného Cenou Anděl.

Vedle tří premiér se LETÍ na podzim rozloučí se třemi svými stávajícími inscenacemi. Derniéry se dočká inscenace Bang v režii Mariána Amslera, kde v roli tyranského dítěte nápadně připomínajícího současné politické populisty exceluje Tomáš Kobr. Další v pořadí bude inscenace Europe Connexion: Evaluace kvality a etiky v evropských veřejných zakázkách v režii Adama Svozila, která sleduje vzestup a pád jednoho obyčejného evropského agrolobbisty a v níž herecky září Nataša Mikulová, Michal Bednář a Vojtěch Vodochodský. Poslední podzimní derniérou bude inscenace hry Tomáše Dianišky Den závislosti v režii Jana Holce. Tato sci-fi komedie na motivy života Philipa K. Dicka, spisovatele groteskní sci-fi literatury, vznikla v rámci rezidenčního programu Divadla LETÍ.

Vedle pravidelných inscenací se LETÍ na podzim opět pustí do projektu, jehož cílem je propagace současné dramatiky. Ve spolupráci s agenturou DILIA a mezinárodní platformou Fabulamundi, jejíž je LETÍ od roku 2017 součástí, představí divákům tři nové polské hry, jejichž překlady nově vznikly v rámci Překladatelské dílny DILIA. Prezentace formou scénických skic proběhne na festivalu Palm Off Fest v Divadle pod Palmovkou a zúčastní se jí i autorky Małgorzata Sikorska-Miszczuk a Maria Wojtyszko. Tento projekt patří k posledním aktivitám, které LETÍ iniciovalo běhemprávě vrcholícího čtyřletého mezinárodního projektu Fabulamundi, podpořeného grantem Creative Europe. Českým ambasadorem v této prestižní evropské síti, která sdružuje divadla a instituce zabývající se současnou dramatikou (např. Salla Beckett, Theatre Ouvert, Gate Theatre Londýn atd.), se LETÍ stalo v roce 2017. Během čtyř let se s úspěchem podařilo naplnit poslání projektu, kterým bylo mimo jiné propagovat současnou českou dramatiku v zahraničí, neboť hned několik českých autorů (Roman Sikora, Petr Zelenka, Jaroslav Rudiš, Tomáš Dianiška nebo David Košťák) se dočkalo regulérních inscenací v zahraničí. Touto svou aktivitou LETÍ daleko přesahuje svou primární funkci divadla a do značné míry supluje činnost státem spravovaných kulturních institucí. I přes obrovskou náročnost projektu se LETÍ rozhodlo připojit se k dalšímu pokračování projektu v následujících letech.

www.divadlo-leti.cz

Autor článku: Denisa Chuchlová