Při slavnostní vernisáži nejprve promluvil generální ředitel poděbradských lázní Petr Valenta a poděbradský starosta Jaroslav Červinka. Účastníky vernisáže následně pozdravil i ředitel zmíněného festivalu Michal Dvořák. A poté už výtvarné kreace Antonína Kroči přiblížil kurátor výstavy Petr Beránek. „Tento slezský malíř během minulých desetiletí jasně potvrdil svoji jasnou pozici ve vývoji českého výtvarného umění. Mohlo by se hovořit o námětové pestrosti nebo dramatickém výrazu jeho projevu. Malíř rovněž čerpá ze svých zážitků a malování tak patří pevně do jeho života. Antonín Kroča odložil v poslední době štětce a barvy na plátna nanáší přímo prsty svých rukou, přitom odstraňuje všechna pozlátka a šminky, nenechá se zmást hezkou tváří, maluje vpravdě až na dřeň. A na té zpravidla nebývá nic krásného. Pro jeho originální tvorbu platí úsloví: Vrabci létají v hejnu, orel se vznáší sám,“ uvedl kromě jiného.

Skvělým obohacením vernisáže se stalo pěvecké vystoupení sólistky opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Eriky Šporerové za klavírního doprovodu Marie Horáčkové.

Výstava bude otevřena až do neděle 1. listopadu. Pro zajímavost: v sobotu 19. září bude v prostorách hotelu Zámeček otevřena výstava z díla japonské ilustrátorky a grafické designérky Saki Matsumoto.

Z hudebního festivalu Soundtrack Poděbrady
Soundtrack přilákal návštěvníky i v dešti
Místo, kde došlo k půlnoční nehodě a auto skončilo v Mrlině.
Řidič nezvládl zatáčku u elektrárny. Auto s pěti lidmi skončilo v Mrlině