V "dronlandu" Česko dobývají nebe levnější modely

Dron v kompaktním provedení (ilustrační foto)

Dron v kompaktním provedení (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Pro byznys i zábavu. Současné drony, které do světa chrlí ve velkém především čínské firmy, nacházejí čím dál širší využití i v Česku. Za koupi modelů od stokorun po statisíce utrácejí jak firmy, tak hobby uživatelé.

Odbyt mohla prodejcům paradoxně zvýšit i pandemie koronaviru. Spotřebitelé se do zahraničí vydávají méně často a více tráví dovolenou v Česku. Tu si zpestřují létáním s drony. Doma si také troufají létat více než v zahraničí, vyplývá z odpovědí zástupců trhu pro deník E15.

Největší internetový obchod Alza zařadil drony do nabídky v roce 2015, ročně jich teď prodává tisíce. „Od května vzrostly prodeje meziročně o více než polovinu. Zatímco dříve se cena nejprodávanějších dronů pohybovala kolem 33 tisíc korun, dnes činí deset tisíc až třináct tisíc,“ uvádí mluvčí Alzy Daniela Chovancová.

Tomu odpovídá i zájem o model Mavic Mini Fly Combo z dílny světového lídra, čínského výrobce DJI – model se nejvíce prodává jak u Alzy, tak u jediného autorizovaného obchodu DJI v Česku. „V oblasti hobby vše válcuje řada Mavic, model Mini stojí kolem dvanácti tisíc. Po něm v prodejích následují kategorie kolem třiceti tisíc,“ říká Jaroslav Řešátko, provozovatel autorizovaného obchodu v pražských Nových Butovicích.

Zatímco ještě před pár lety měly modely v ceně kolem dvanácti tisíc jen základní funkce, dnes vydrží ve vzduchu i půl hodiny a natáčejí videa ve vysoké kvalitě. I proto zájem z řad spotřebitelů včetně těch komerčních roste.

Létání s drony však podléhá regulaci Úřadu pro civilní letectví. Ten vydává dva druhy povolení: jedno pro základní létání, které však není nezbytné pro rekreační uživatele, druhé povinné pro letecké práce, tedy pro komerční využití. A právě vývoj počtu vydaných povolení dobře ilustruje expanzi dronů v Česku.

Zatímco ještě v roce 2014 úřad vydal pouhých jedenáct komerčních povolení, o dva roky později už je získaly dvě stovky zájemců. Loni se počet držitelů oprávnění vyšplhal na 980 a letos už překonal hranici 1100 povolení.

Výrazně také přibývá základních povolení. V letech 2012 a 2013 úřad vydal vždy po třiceti povoleních, od roku 2016 jich vydává asi sedm set ročně.

Profesionálně se drony uplatňují v široké oblasti. „Nejčastějším využitím je monitoring, sledování a kontrola infrastruktury, natáčení a pořizování záznamů,“ připomíná mluvčí úřadu Vítězslav Hezký. Drony tak hojně využívají například energetické firmy pro kontrolu vedení, pojišťovny likvidující pojistné události nebo dopravní policie chytající piráty silnic. Ke komerčním uživatelům patří i média.

„V reklamách je obrovské množství dronových záběrů, stejně tak v televizních pořadech. Televize mají vlastní povolení. Takový dron může stát přes milion a kamera, kterou nese, i přes 1,5 milionu korun. Let přitom obstarává tým alespoň dvou lidí,“ připomněl v dřívějším rozhovoru pro deník E15 Petr Jan Juračka, jenž vede kurzy ve FotoŠkoda a dronové snímky pořizuje dlouhodobě.

S hustším provozem roste i suma vybraných pokut, která se v posledních letech pohybuje v řádu nižších statisíců korun. K nejčastějším přestupkům patří případy, kdy si turisté – většinou cizinci – chtějí pořídit letecké snímky v okolí Pražského hradu. Pokud je policie nachytá, pokuta obvykle činí deset tisíc korun.

Některé zájemce mohla od létání s drony odradit právě složitá legislativa. Evropská unie však chystá novou úpravu sjednocující pravidla napříč členskými státy včetně povinné registrace pilotů a letounů. Původně se mělo létání s drony řídit novými pravidly už od letošního léta, kvůli pandemii koronaviru se ale novinka odkládá až na začátek příštího roku.

„V povinných registracích nevidím problém. Když se registrujete v e-shopu, tak proč ne ve vzduchu. Součástí bude on-line vědomostní test, což je dobře – zatímco pravidla silničního provozu lidé znají, u létání taková povědomost zdaleka není,“ míní Řešátko z autorizovaného prodejce DJI. „Navíc to pomůže profesionálům či firmám, které stávající legislativa brzdila,“ dodává.

Podívejte se na dronová videa deníku E15:

Video placeholde
Slapská nádrž zachránila před 65 lety Prahu před povodní • e15
Video placeholde
Dronem nad Černou Horou • Jiří Liebreich
Video placeholde
Hrad Kunětická hora zahájil turistickou sezonu. Rekonstrukce pokračuje • E15 Jiří Liebreich
Video placeholde
Proletěli jsme dronem nad Černobylem a Pripjatí. Podívejte se • e15
Video placeholde
Vodní dílo Pařížov pohledem dronu • E15 Jiří Liebreich
Video placeholde
Dron E15 natáčel rekonstrukci přehrady Boskovice • e15, Jiří Liebreich