Tour Championship – triumf Dustina Johnsona

3651

PGA Tour – FedEx Cup Playoffs,  Tour Championship, Atlanta, Georgia, USA
(4. – 7.9.2020, -6 hodin) 

Na loňském Tour Championship skončil Dustin Johnson na posledním, 29. místě a z East Lake zamířil přímo na operační stůl. Dnes ukončil Tour Championship suverénním vítězstvím (-18) a získal jeden z posledních možných pohárů, který mu doma na polici chyběl. K tomu 15 milionů dolarů, v přepočtu 336 milionů českých korun.
„Stát se šampionem FedEx Cupu jsem si opravdu moc přál, “ říká Johnson. „Chtěl jsem tu trofej na konci dne držet v rukou, chtěl jsem toho ve své kariéře dosáhnout.“

O čtyři rány zpět obsadil druhé místo obsadil šestadvacetiletý Xander Schauffele, pro kterého je vrchol pětileté kariéry na PGA Tour.  Na třetím místě společně skončili Brooks Koepka a Justin Thomas (oba -13).

V konečném pořadí FedEx Cupu 2020 je první Dustin Johnson, druhý Jon Rahm a třetí Justin Thomas.

Konečné pořadí Tour Championship 2020

Výsledky Tour Championship      Konečné pořadí FedExu Cup 2020

Sestřih posledního kola

 

 

 

Dustin Johnson - foto pgatour.com
Dustin Johnson

Neděle – 3. kolo
Dustin Johnson stále vede, uniká soupeřům už o pět úderů a rázným krokem si jde pro vítězství (-19). Třetí hrací den donesl nejnižší skore kola 64 ran, šest pod par, sestavené ze sedmi birdie a jednoho bogey. Hraje už svůj vlastní turnaj, má pod kontrolu Tour Championship i FedEx Cup.
„Chtěl bych být šampionem FedEx Cupu,“ říká Johnson. „Je to něco, co chci mít ve svém životopise, až přestanu hrát golf.“ Znamená to pro mě hodně. Řídím svůj osud.“ Musím jenom jít a hrát jako dnes. Věřím svojí hře a těším se na zítřek. “

Druhé místo dělí Xander Schauffele a Justin Thomas (oba -14).

Pořadí Tour Championship po 3. kole

Leaderboard

Sestřih 3. kola

 

 

Sobota – 2.kolo
Jon Rahm neměl den. Jediné birdie, tři bogey a jedno double bogey přinesly výsledek 74 ran, čtyři nad par. Španěl se odsunul z první pozice na 5. místo a ve vedení nechal Dustina Johnsona. Tomu na udržení pozice lídra (-11).stačilo kolo v paru, 70 ran.
Nejlepší výsledek kola, 64 ran zahrál Korejec Sungjae Im a vyskočil na druhou pozici (-12). Hrál sedm birdie a jedno bogey. Třetí místo zaujal Xander Schauffele (-11).
Rory McIlroy donesl 71 úderů, jeden nad par a klesl na 4. pozici (-8).

Pořadí Tour Championship po 2. kole

Leaderboard

Sestřih 2. kola

 

 

Dustin Johnson - foto pgatour.com
Dustin Johnson

Pátek – 1. kolo
Čtyři dny po narození dcery Poppy zahrál obhájce titulu Rory McIlroy nejnižší skore kola 64 ran, šest pod par, stejně jako Mexičan Abraham Ancer. McIlroy se k výsledku dostal přes osm birdie a dvě bogey, Ancer hrál čtyři birdie a eagle. Severoir vyskočil z 12. na 4. místo (-9), Mexičan z 22. na 5. místo (-7).
Díky počátečnímu přídělu deseti ran stále vede Dustin Johnson, dnes -3, dohnal jej však Jon Rahm, dnes -5. Na třetím místě zůstává Justin Thomas (-11).

Pořadí Tour Championship po 1. kole

Leaderbaord

Sestřih 1. kola

 

 

East Lake Golf Club - foto Keyur Khamar pgatour.com
East Lake Golf Club

Úvod
Blíží se závěr FedEx Playoffs. Tour Championship bude od pátku do pondělí hrát pouze 30 hráčů z prvních míst žebříčku FedExu Cup. Podle pozice na žebříčku dostane první hráč přiděleno počáteční skore -10, druhý -8, třetí -6. Od šestého do 10. místa -4, od 11. do 15. -3, a podobně, viz tabulku níže.
Vítěz turnaje se stane i vítězem celého FedEx Cupu 2020 s pohádkovou odměnou 15 milionů dolarů a mnoha dalšími odměnami.

Počáteční leaderboard

Hraje se na hřišti East Lake GC s parem 70 a délkou 6.717 metrů.
Loni zvítězil Rory McIlroy.

Odkazy:   East Lake GC   Hřiště na satelitní mapě   Stránky turnaje