Blíží se Blanenská desítka, trojzávody pro celé rodiny. Na online registraci už zbývá jen týden

1. září 2020, sport, přečteno: 1592×

Přesně tisíc startovních čísel mají připraveno organizátoři jednoho z největších závodů letošního roku, Blanenské desítky. Ta odstartuje v sobotu 12. září a opět nabídne trať pro běžce, koloběžkáře i inlinisty. Připravený je bohatý doprovodný program včetně předváděcích jízd, dětských atrakcí a servisu pro návštěvníky v podobě masáží a tejpování. Přihlásit se může každý, věk není omezený. On-line registrace končí v úterý 8. září.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Blanenská desítka opět běžcům, koloběžkářům i inlinistům nabídne certifikovanou desetikilometrovou trať, která patří k nejrovinatějším v republice. Účast v letošním ročníku přislíbili i dva mistři světa, představitelé Blanska a další. Ne všichni ale musejí pokořit 10 kilometrů, délka trati je odstupňována podle jednotlivých kategorií, ti nejmladší závodníci mladší pěti let budou například zdolávat jen dvousetmetrový úsek. „Není to závod jen pro vrcholové sportovce, Blanenská desítka je hlavně pro širokou veřejnost, chceme rozhýbat co nejvíc lidí z Blanska i okolí,“ vysvětluje ředitel závodu Tomáš Mokrý.

Blanenská desítka odstartuje v sobotu 12. září. FOTO archiv pořadatelů

Nejvíc lidí se registruje každý rok na běh, v závěsu jsou koloběžky, nejmenší konkurence bývá v kategorii inlinistů. Zastoupení jsou i dětští závodníci, v posledních ročnících se jich zúčastnilo kolem dvou set. Letošní ročník je ale atypický. Z tisícovky startovních čísel, které mají letos organizátoři připravené, zbývají ještě zhruba 2/3 čísel.

„Je to způsobeno aktuální situací kolem covidu a obavami lidí z toho, co přijde. My jsme ale venkovní akce, kde se během celého dne sportovci střídají, v jeden okamžik tu míváme na jednom místě maximálně kolem 500 lidí, navíc až při hlavním závodě, proto i v případě zpřísnění vládních opatření může akce bezpečně proběhnout,“ ujišťuje Tomáš Mokrý.

Zájemci se mohou přihlásit na webu www.blanenskadesitka.cz. Možnost online registrace do závodu končí přesně za týden, v úterý 8. září. Poslední možností je pak registrace přímo na místě.

„Pro lidi, kteří neběhají a nejezdí na inlinech, máme zdarma k zapůjčení koloběžky, na kterých si mohou zazávodit. Aktuálně jich zbývá posledních deset,“ upozorňuje sportovní ředitel závodu Lukáš Olejníček. Registrací do závodu získá každý navíc poukaz 1+1 zdarma na vstup do Aqualandu Moravia a další zajímavé slevy od partnerů akce. Samozřejmostí je drobné občerstvení po závodě, elektronické měření času včetně SMS s cílovým časem, úschovna, šatny a bezplatné parkování. Startovní číslo je navíc slosovatelné, na konci dne organizátoři vylosují několik výherců sportovního vybavení od partnerů akce.

V rámci doprovodného programu si příchozí mohou vyzkoušet a otestovat běžeckou obuv, projet se v testovacích vozech. Připraveny jsou masáže od společnosti Alpa nebo tejpování za symbolický poplatek. Děti se můžou těšit na skákací hrad, malování na obličej a další. V den závodů bude navíc  centrum města patřit sousedské slavnosti Zažít Blansko jinak, o program pro závodníky tak bude postaráno i v přilehlých ulicích.

„Přijďte si aktivně užít druhou zářijovou sobotu do města Blanska a třeba navštívit i Moravský kras,“ zve Tomáš Mokrý na akci, která se koná za podpory města Blanska a pod záštitou starosty města Jiřího Crhy.

Více na www.blanenskadesitka.cz.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení