Rozešli jsme se, ale dál spolu spíme. Do jakých pastí se po rozchodech dostáváme a jak z nich ven?

1. září 2020

„S koncem vztahu umírá i část našeho já, může to být velmi nepříjemné,“ říká v Balancu o tématu rozpadlých vztahů Tomáš Zetek, terapeut a lektor. Vztah s partnerem rozchodem nekončí, promění se. Je třeba vypořádat se se silnými emocemi, zlostí, výčitkami. Zjistit, kde to skřípalo, a upřímně se zeptat, jaký podíl na tom máme my sami. A přijmout to jako příležitost stát se pro příští vztahy zralejšími.

„Nejčastěji chybujeme tím, že se udržujeme v nenávisti a živíme pocity křivdy. Nejsme schopni odpuštění.“ Někdy je těžké odpoutat se rychle, s expartnerem můžeme dál mít sex a i doufat v obnovení vztahu. Je to možné, ale častěji na sebe pleteme sebemrskačský bič.

Tomáš Zetek

Lásku si zaměňujeme s příjemnými pocity, vztahy dvou lidí přináší velmi silné emoce, příjemné i nepříjemné. Není povinnost druhého zajistit, abychom se cítili dobře. Ze začátku se cítíme skvěle, jsme zamilovaní a vše je nádherné. Pak se objeví nepříjemné emoce a přichází test vztahu. Být s někým, když je mi dobře, je snadné.

„Určitě je možné mít i po rozchodu dobré vztahy, vyžaduje to ale práci.“ A čas – nelze se druhý den po velké hádce probrat smíření. Když jsou ve vztahu děti, jsme více svázáni a je to příležitost naučit se spolu vycházet navzdory pocitům křivdy a ublížení. Nebezpečí je zůstat v mrtvém bodě, zejména když spolu bývalý pár má pořád sex.

Čtěte také

Potřeby jsou naplněné, není nutné hledat nový vztah, ke kterému bychom potřebovali na sobě něco změnit, vyrůst. Pastí může být i utajená snaha svazek obnovit. Předstíráme, že jsme se proměnili, že jsme v pohodě, a chceme druhému dát důvod, aby se vrátil. Občas si to skutečně myslíme a vlastně lžeme sami sobě.

Po rozpadu vztahu se musíme zabývat také celou řadou praktických otázek. Rozdělení věcí, které jsou společné. V některých párech se objeví požadavek finančního vyrovnání, ať už ze zlosti a z přání se druhému mstít, ale někdy to může být opravdu z finanční nouze.

Podobná situace může nastat, pokud spolu dále bydlíme. Nezřídka se přeskupují i společní kamarádi, mohou vznikat koalice obětí. Nejlepší je ale vztah uvnitř sebe uzavřít, smířit se, odpustit. Jakkoliv je to těžké, je to nejlepší řešení pro vlastní růst a budoucnost.

Poslechněte si o všech radách a nástrahách, které pár čekají po konci vztahu.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.