Hlavní obsah

Bludiště v kukuřici lákají tisíce lidí

– Olomouc
Právo, Miloslav Hradil

Na devíti místech jsou letos v celém Česku kukuřičná pole protkána cestičkami bludišť, ve kterých si lidé mohou na čerstvém vzduchu protáhnout tělo, zapřemýšlet i vyzkoušet svůj orientační smysl. Jen to poblíž olomoucké městské části Slavonín, které tvoří tři kilometry cestiček, navštěvuje nyní denně zhruba stovka lidí.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Bludiště v kukuřici nabízejí zábavu dětem i dospělým.

Článek

„Přicházejí hlavně rodiny s dětmi,“ řekla Právu Ivana Šrámková, která pracuje jako jeho obsluha. V rámci bloudění si podle ní mohou návštěvníci zahrát několik her. Pro děti i dospělé.

To hlavní, co táhne, je pohyb v přírodě a zábava.
Radek Skácel

Populární je zejména ta, při níž návštěvníci hledají s chytrým mobilem v ruce místa s QR kódy a s jejich pomocí se snaží dostat co nejrychleji z bludiště ven. Většinou se jim to podaří kolem hodiny, někteří však v kukuřici bloudí i třikrát tak dlouho.

Větší než fotbalové hřiště

„Právě tato hledačka mě zlákala, abych sem s rodiči přijel. Je to něco jiného než hrát na mobilu hry. Už těch kódů mám sedm, schází mi poslední,“ svěřil se Právu jedenáctiletý Jan z Přerova, který do bludiště u Olomouce přijel s tátou, mámou a sestrou.

Romantický zámek v Lešné vytvořil základy nejnavštěvovanějšího místa na Moravě, zlínské zoo

Tipy na výlety

„Je to tu super,“ připojil svůj názor s mobilem v ruce čtrnáctiletý Václav z Kojetína. „Myslím, že bludiště v kukuřici je skvělou myšlenkou. Přilákala nás sem možnost zábavy,“ konstatoval Jiří z Olomouce, který do bludiště zavítal s dcerou a synovcem. I jeho uchvátilo hledání QR kódů s mobilem v ruce.

Síť bludišť v kukuřičných polích, z nichž každé má plochu větší než fotbalové hřiště, funguje letos v Česku čtvrtým rokem a stala se určitým fenoménem. Například loni, kdy jich bylo v provozu jedenáct, je navštívilo zhruba 120 tisíc lidí. „Každý rok je jich více. Myslím, že to hlavní, co láká, je pohyb v přírodě a zábava s tím spojená,“ sdělil Právu šéf celostátní sítě bludišť Radek Skácel.

Zvířata všech kontinentů obývají zoopark ve Stěžerech

Tipy na výlety

Bludiště lákají nejen návštěvníky z blízkého okolí. Do toho u Olomouce již třeba letos přijeli i lidé z Brna, zavítal sem již s rodinou i Radim z více než 60 kilometrů vzdálené Kroměříže.

Ekologická prezentace

„Dozvěděl jsem se o bludišti na internetu, recenze byly skvělé, a tak jsem vyrazil s celou rodinou, abychom děti nějak zabavili,“ prozradil Právu.

V bludištích, která budou k dispozici vesměs až do konce září, najdou příchozí i ekologickou prezentaci věnovanou třídění odpadu.

Zámek Sychrov má novou prohlídkovou trasu

Tipy na výlety

„Je to jakási přidaná hodnota, která se líbí i zemědělcům, kteří nám své pole dávají dočasně k dispozici. Hlavně proto, že jsou naštvaní, že jim lidé na jejich pozemky vyvážejí nejrůznější nepořádek,“ zdůraznil Skácel.

Připouští, že domlouvání se zemědělci na využití jejich kukuřičných polí k vybudování bludišť je poměrně náročné.

„Nakonec se ale vždy nějak dohodneme. Je to o spolupráci. Oni z toho mají užitek v penězích, my zase můžeme lidem nabídnout zajímavou aktivitu v přírodě,“ uzavřel šéf sítě kukuřičných bludišť.

Reklama

Výběr článků

Načítám