Hlavní obsah

Kauza ochrnutého pacienta v Děčíně. Na vpichu byl nezvyklý tampon, řekla soudu svědkyně

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

Výslechem svědků pokračoval v úterý Okresní soud v Děčíně v projednávání případu muže, který ochrnul na podzim roku 2017 v děčínské nemocnici. Podle obžaloby měla nyní 76letému muži tehdy píchnout bez vědomí lékařů muži neznámou látku zdravotní sestra Klára Vtelenská. Jedna ze svědkyň vypověděla, že muž měl na vpichu tampon, který se v nemocnici nepoužívá.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaná sestra u děčínského soudu

Článek

Případ se měl stát 20. října roku 2017. Muž se dostal do nemocnice kvůli silným bolestem hlavy, kterými trpěl po dřívějším onemocnění.

Když ležel v nemocnici a bolesti nepřestávaly, zazvonil, aby přišla sestra. Ta pak podle jeho výpovědi přišla se zřízencem a dala mu injekci. Muži pak začaly silné bolesti zad, nemohl hýbat nohama a ani se postavit.

V místě vpichu se mu vytvořila velká modřina, musel kvůli tomu dvakrát na operaci.

Dělali si ze mě prču, nikdo se na vpich nepodíval, řekl soudu o zdravotnících ochrnutý muž

Krimi

Podle obžaloby bylo prokázáno, že je příčinná souvislost mezi vpichem a pozdějšími operacemi. Vtelenská byla obžalována z ublížení na zdraví z nedbalosti, za což jí hrozí až roční vězení nebo zákaz činnosti. Svou vinu odmítla, stejně jako již dříve Krajská zdravotní, pod kterou děčínská nemocnice patří.

Podle obžalované muž po dobu její služby většinou spal, nabídla mu prý pouze čaj.

Měl bouli

Jiná sestra, který u soudu vystupuje jako svědkyně, popsala, že daný den odpoledne si pacient začal stěžovat na brnění v noze.

„Řekla jsem to doktorce, zkontrolovaly jsme ho, necítil levou nohu. Několikrát jsme ho otáčely, měl velké sterilní tampony, které v nemocnici nepoužíváme,“ vypověděla.

Další ze svědků, lékař, popsal, že měl pacient na pravé hýždi bouli, kterou pak operoval. Operace se v menším rozsahu opakovala i později.

Případem se zabývali sami zdravotníci na oddělení, nikdo ale nezjistil, kdo muži látku píchl. V záznamech, které se dělají při každém podání léků, žádný záznam není. Lékařka, která vypovídala jako svědkyně, také uvedla, že vpich byl přelepen náplastí, kterou sestry v nemocnici běžně nepoužívají.

Poškozený muž požaduje odškodnění půl milionu korun. Případ má výslechem dalších svědků a znalců pokračovat na začátku října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám