Do ostravských základních škol nastoupilo téměř 23 tisíc dětí

1/9 2020

Ostravské základní školy zřizované městem uvítaly 1. září  zhruba 22 800 žáků, a přibližně 2545 prvňáčků. Školní rok přišli do tří z nich zahájit ostravský primátor Tomáš Macura a náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová a Zuzana Bajgarová.

 

Do ostravských základních škol nastoupilo téměř 23 tisíc dětí

Prvňáčci z Ostravy-Michálkovic. Foto:Lukáš Kaboň

Primátor Tomáš Macura přijel na základní školu do Michálkovic uvítat 39 prvňáčků. „Přeji vám, ať si ve škole najdete kamarády a přátele na celý život. Zdravím také rodiče, kterým dnešním dnem začíná adrenalinové období. Vybrali jste svým dětem dobrou školu. Pan starosta se skutečně dobře stará, aby rostla, a musím uznat, že je dobře zařízená,“ řekl na uvítanou primátor Tomáš Macura. Noví žáci byli pasováni na prvňáky, dostali trička a drobné dárky a odebrali se do svých tříd.

Petřkovické prvňáčky přivítala v zahradním altánu prvního stupně základní školy náměstkyně primátora pro školství a sport Andrea Hoffmannová. „Doufám, že nám zdravotní kondice dovolí, abychom školní rok nejen začali, ale také dokončili. Přeji všem hodně zdraví a vám, děti, abyste se i v dalších dnech těšili do školy tak, jak jste se do ní těšili dnes,“ usmála se náměstkyně Andrea Hoffmannová.

Náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová uvítala prvňáčky ve Waldorfské základní škole v Porubě. Waldorfské vzdělávání má v Ostravě tradici již od roku 1991.

Ostrava má pro mateřské a základní školy zřizované městem pro rok 2020 v rozpočtu vyčleněno 472 milionů korun. Kromě této částky uvolní pro příští rok na podporu školství a vzdělávání formou dotací dalších zhruba 53 milionů.