Hlavní obsah

Hrál si před policií na rukojmí. Za poplašnou zprávu dostal podmínku

Novinky, bad
Praha

Za předstírání rukojmí v telefonátu na policii si vysloužil Marcel Houf (22) půlroční podmínku. Městský soud v Praze v úterý mladíka uznal vinným z šíření poplašné zprávy. Z účasti na dalších více než čtyřiceti výhružných telefonátech Houfa soud zprostil obžaloby. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marcel Houf

Článek

„Dospěli jsme k závěru, že vina pana obžalovaného byla prokázána pouze pod bodem sedmnáct, protože to byl jediný skutek, kde se pan obžalovaný aktivně účastnil hovoru,“ uvedla předsedkyně senátu Kateřina Radkovská s tím, že je nepochybné, že Houf šířil poplašnou zprávu.

To byl jen takový humor, vysvětloval mladík u soudu hrozby vystřílením obchodního centra

Krimi

Pod bodem 17 se skrývá telefonát na pražskou policii, kdy se Houfův stejně starý kamarád představil jako Mikael Oganesjan a oznámil, že je v jedné z pizzerií na pražském Žižkově drží deset rukojmích a už zastřelil majitele. Po chvíli mladík uvedl, že někoho z rukojmí podřízne, načež následně zprostředkoval konferenční hovor policie s pizzerií a na konci hovoru uvedl, že se jmenuje Mike Je Pán. Pak ještě řekl „aspoň jsi se nenudil“ a zavěsil.

Houf během telefonátu dával kamarádovi pokyny a rady, jak hovor vést, a hlavně plačtivým hlasem předstíral, že je jedním z rukojmích. Policie na základě telefonátu musela vše prověřit.

Známý předstíral, že je islámský terorista

„Co se týče ostatních skutků, ze kterých byl pan obžalovaný viněn, zde soud dospěl k závěru, že jednání obžalovaného není trestným činem,“ doplnila Radkovská.

Ty právě uskutečňoval Houfův známý jménem Josef. V dalších pětačtyřiceti případech vyhrožoval bombovými útoky ve vlacích či nemocnicích, vystřílením obchodního centra nebo lesoparku a podobně. Vydával se při tom za výše zmíněného Oganesjana, kapitána Barbossu z filmové série o pirátech z Karibiku, Rajeshe Koothrapalliho ze seriálu Teorie velkého třesku. Případně tvrdil, že jedná ve jménu Islámského státu.

„V těchto všech ostatních případech veškeré hovory uskutečnil [Josef], který vybíral, kam se bude volat, sám s volanými hovořil a role obžalovaného byla pouze okrajová,“ podotkla Radkovská. Houf byl podle soudu pouhým účastníkem, a ne pachatelem nebo spolupachatelem.

Výhrůžky bombou ve jménu IS jsem vymyslel já, líčil u pražského soudu svědek

Krimi

Josefovo trestní stíhání bylo pro jeho nepříčetnost v době páchání trestných činů zastaveno. Mladík prodělal toxickou psychózu, kvůli které se v současnosti léčí. Telefonáty nicméně přiznal, prý mu to v té době přišlo legrační.

Svými telefonáty mladíci způsobili například uzavření příjezdových cest na pražské Václavské náměstí, uzavření českobudějovického parku Stromovka nebo evakuaci 230 lidí z vlaku a nádraží v Lysé nad Labem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám