Neobvyklým uměleckým zážitkem na neobvyklém místě je letošní divadelní novinka Chopin_Sandová. Na půdě Werichovy vily se na jeden večer stanete součástí jednoho bouřlivého vztahu.

V komorním prostředí půdy jsou sedadla pro diváky rozmístěna podél stěn, aby uprostřed vznikl prostor. Moc diváků se sem nevejde, a i to dává určitý pocit výjimečnosti. Tím dalším důvodem je zpracování – představení je komponované, zčásti dramatické, taneční i hudební. Nevidíme tu vyloženě děj, žádné konkrétní scény ze života, spíš mozaiku pocitů, názorů, událostí, vycházející z dopisů nebo dobových pramenů.

Foto: Martin Babic

Spisovatelku a feministku George Sandovou ztvárnila Kateřina Macháčková, jejíž komentáře udržovaly diváky v obraze. Chopina představoval a tancem vyjadřoval choreograf a tanečník Martin Dvořák, jinak také režisér a autor námětu. A protože příběh o geniálním skladateli se neobejde bez jeho hudby, preludia zde na klavír zahraje Konstiantyn Tyshko, korepetitor Národního divadla v Brně.

Představení je nesmírně zvláštní a především pro přemýšlivější a umělecky založené diváky. Nezaškodí něco dopředu vědět o té dvojici výrazných umělců a jejich společném životě, ale i z oněch střípků si uděláte obrázek, který vás možná donutí další informace si dohledat. Hra nutí diváky leccos si domýšlet, nejen z příběhu, ale i přímo na jevišti. Z místa, které si vyberete, nemusíte totiž vidět všechno, Chopin i Sandová se pohybují prostorem a mizí vám z dohledu. V tu chvíli vám musí stačit představivost a tóny preludií. Zkrátka musíte být otevření možnosti zažít něco jiného, než nabízí obvyklá produkce

Kromě Werichovy vily se bude představení hrát ještě v Brně – vile Tugendhat.

www.proart-festival.cz
Divadelně-taneční rozhovor z dopisů George Sandové a Fryderyka Chopina pro herečku, tanečníka a klavír.
Scénář, režie a choreografie: Martin Dvořák
Hudba: Fryderyk Chopin (Preludia 1-26)
Kostýmy: Jindra Rychlá
Režijní a dramaturgická spolupráce: Lucie Hrochová
Světla: František Kumhala
Spolupráce na textu: Dana Radová a Zuzana Bydžovská
Účinkují: Kateřina Macháčková, Martin Dvořák a Kostiantyn Tyshko (klavír)

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: