Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kiosek v botanické zahradě se promění v novou expozici

Nová expozice s velkoformátovými fotografiemi vznikne na místě nevyužívaného kiosku v Botanické zahradě v Liberci.

Stavební práce za 2,5 milionu korun se budou dělat letos, v provozu ale bude nová expozice nejdřív od příštího roku, informoval ředitel Miloslav Studnička.

„Nová expozice, náplň pro budovaný expoziční prostor, vznikne v prvé polovině příštího roku, pokud se nezhroutí financování kultury kvůli poklesu příjmů našeho zřizovatele z daní," uvedl Studnička. Zřizovatelem nejstarší botanické zahrady v zemi jež za pár dnů oslaví 125 let od otevření, je město Liberec. V plánu zahrady bylo původně otevřít novou expozici letos, na příští rok to musí odložit kvůli důsledkům pandemie koronaviru.

„Na výrobu nové expozice odhaduji potřebné finance na 200.000 korun. Kdyby byl normální rok, tato částka by vznikla z plánované položky tržeb ze vstupného. Zatím jsme však, i přes velmi potěšující návštěvnost, s rozpočtem stále ještě v minusu, a tedy nelze plánovat nákupy a služby," uvedl Studnička. Roční rozpočet zahrady je zhruba 22 milionů korun.

Občerstvení v kiosku se prodávalo od roku 2000 více než 15 let. Problémy tam ale byly s vlhkostí a plesnivěním jeho stěn kvůli špatně fungující izolaci pod objektem. Navíc nemohl být otevřen v zimě. Zahrada ho uzavřela poté, když se na něj začala vztahovala povinnost zapojit se do elektronické evidence tržeb (EET). Kvůli malým tržbám se zahradě nevyplatilo kiosek provozovat.

Nevyužívanou stavbu se vedení zahrady rozhodlo zachovat. „Ještě letos úplně změní vizáž i vnitřní dispozici," uvedl Studnička. Nové využití vzešlo podle něj z ankety mezi návštěvníky. „Ke krásným a bohatým expozicím živé květeny je třeba ukázat, odkud pěstované druhy pocházejí, kde se vyskytují v přírodě. Na unikátních velkoplošných fotografiích pořízených na často velmi nedostupných místech naší planety to vysvětlíme, a tím obohatíme dosavadní podívanou," dodal.

Libereckou botanickou zahradu ročně navštíví bezmála 60.000 lidí. Vlastní přes 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty, jakými je třeba pět nejstarších kamélií v Evropě či největší průřez zkamenělým kmenem, který se kdy našel v Česku. Lákadlem, je nejstarší veřejné akvárium v zemi, které vzniklo před více než 60 lety. Mezi oblíbené se řadí i pavilon pravěku, kde šplhavé kapradiny, obří přesličky, cykasy z dob dinosaurů, zkamenělé dřeviny a hučící vodopád vytvářejí obraz prehistorické krajiny. Ve speciálním pavilonu má i tři největší leknínovité rostliny světa a vlastní zřejmě nejstarší bonsaj v republice, což je 341 let stará muraja latnatá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, příroda, stavby, botanická, Liberec, botanická zahrada, zahrada, pandemie covidu-19, EET, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kiosek v botanické zahradě se promění v novou expozici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.