Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Běloruský deník: Trauma hned na letišti a pak moře štěstí dvou tet s kufry na kolečkách

Nejriskantnější z hlediska zatčení za nepovolenou novinářskou činnost byla cesta za horníky do Salihorsku. Maskování zájmem o památky naráželo na absolutní absenci památek ve městě i okolí. Foto: Petra Procházková, Deník N
Nejriskantnější z hlediska zatčení za nepovolenou novinářskou činnost byla cesta za horníky do Salihorsku. Maskování zájmem o památky naráželo na absolutní absenci památek ve městě i okolí. Foto: Petra Procházková, Deník N

Rozhodování to bylo těžké. Nervy napjaté. Zodpovědnost obrovská, strach přiměřený. Jak jsme jeli do Běloruska, abychom zkusili odlišit pravdu od lži a nadšení od reality a potkali se s kolegy, kteří ani za velké peníze už nechtějí sloužit režimu Alexandra Lukašenka.

Rozdělili jsme se už v letadle. Ujistili jsme se, že nic zakázaného, neetického, či dokonce nezákonného nečiníme, a shodli se na tom, že zabránit nám dívat se kolem sebe a naslouchat nemůže nikdo.

Za pár hodin jsme zjistili, že může.

Polovina účastníků naší výpravy skončila úplně jinde, než chtěla, a polovina prožila trauma, jaké zažívá člověk, který se loučí s přítelem a bojí se, aby to náhodou nebylo navždy.

Vlídní pánové na druhém konci drátu

Prezidentské volby v Bělorusku nás s fotografem Gabrielem Kuchtou lákaly už od května. Řádně jsme dávno před termínem požádali běloruské ministerstvo zahraničí o akreditace, mají systém hezky propracovaný, takže funguje online. Zaslali jsme fotografie, žádost podepsanou vedením redakce… a čekali.

Z dob svého působení v zemích bývalého sovětského bloku vím, že čekání může být „na věčné časy“, a tak jsme zahájili bombardování úřadů s pomocí telefonů, e-mailů, chatů.

Odpověď zněla nadějně. K udělení akreditace je prý nezbytné, aby se sešla speciální komise, a ta se sejít zatím nemůže, neboť svět zachvátila pandemie koronaviru. Bělorusko rovněž. Zrádný virus dokonce překonal i prezident Alexandr Lukašenko. Nicméně máme zavolat následující týden.

Ještě v dubnu běloruský prezident Lukašenko popíral, že by zemi hrozila pandemie koronaviru, a demonstrativně navštěvoval bez roušky nejrůznější výrobní provozy. Zdroj: president.gov.by

Zákon je zákon a Bělorusové na vydávání akreditací pro zahraniční novináře mají zvláštní usnesení z prosince 2008. A v něm se praví, že odpověď dostane žádající novinář nejpozději do 20 dnů.

Nedostali jsme nic. Volby se blížily a nás přemohlo smíření se s tím, že je budeme sledovat z Prahy.

Nepomohl nám ani běloruský konzul v ČR, který sice přispěl cennými radami, jako že pokud získáme vízum, můžeme jet i autem, pokud vízum nechceme, musíme letět, ale jinak se do akce příliš zapojovat nechtěl. Napsali jsme i prezidentské kanceláři v Minsku a ministru zahraničí Makejovi, který prý má novináře docela rád.

Do prezidentské kanceláře naše žádost vůbec nedošla – prý ji nelze doručit. Ministr zahraničí neodpověděl.

Těsně před volbami 9. srpna nám Správa informací a datové diplomacie ministerstva zahraničí z Leninovy ulice 19, kde v Minsku sídlí, sdělila, že komise se asi už do hlasování sejít nestihne.

Proč tolik podrobností z novinářské kuchyně? Protože je třeba říct, že jsme udělali všechno proto, abychom vyhověli požadavkům běloruského státu.

A pak, když se večer po volbách vzbouřily proti jejich oficiálním výsledkům a údajnému zdrcujícímu Lukašenkovu vítězství tisíce lidí, jsme zapochybovali, zda bezmezná poslušnost režimu, který sám svá pravidla porušuje, je správná.

Když v noci a následující den těžkooděnci mlátili a kopali do lidí tak, že praskání žeber bylo slyšet až v Praze, koupili jsme si

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější