Bruno Magalhaes přitápí pod kotlem

Pilot Hyundaie po dvou druhých místech dvakrát po sobě pro změnu získal maximum bodů a přiživuje své šance na titul.

Úvodní soutěž ve Fafe opanoval Armindo Araújo, který letos startuje se Škodou Fabia Rally2 evo. Následovala koronavirem způsobená několikaměsíční pauza a po ní se šampionát přesunul na asfalt. V Castelo Branco to ale byl znovu Araújo, kdo všechny soupeře porazil, a pro první letošní prohru si musel dojet až na Madeiru. Maximum bodů si ze své oblíbené soutěže odvezl Araújův loňský týmový kolega Bruno Magalhaes. Jelikož byl pilot Hyundaie i20 R5 v obou předcházejících podnicích druhý, přiblížil se hodně blízko za lídrova záda. Titul letos obhajuje Ricardo Teodósio a v úvodní dvojici soutěží doplnil již zmíněné dva jezdce na pódiu. Na Madeiře se už k nim na pódium nevešel a i přes přechod na novější Fabii Rally2 evo to asi bude mít s obhajobou těžší než s loňským ziskem prvního titulu. Druhé místo v rámci šampionátu na Madeiře vybojoval José Pedro Fontes, který jinak se svým Citroënem C3 R5 nejrychlejším jezdcům mistrovství moc nezatápí. Se stejnou technikou do šampionátu letos teprve podruhé nakouknul Joao Barros a další C3 R5 byla připravena pro španělského mladíka Lorenza Daniela Berdomáse, který vloni opanoval Peugeot Rally Cup Ibérica.

Španěl začal dobře a v krátké sobotní etapě zajel čtvrtý nejrychlejší čas na obou odjetých zkouškách. Bohužel v neděli hned na první zkoušce ztratil kvůli defektu pět minut a na dobrý výsledek při debutu ve čtyřkolce musel zapomenout. Berdomás o sobě ale dal vědět i na dalších zkouškách a zejména na té závěrečné, kterou dokázal vyhrát. Toto jméno bude dobré si zapamatovat, ještě o něm určitě uslyšíme. Letošní ročník poháru Peugeot Rally Cup Ibérica musel být kvůli koronaviru zkrácen a začínalo se právě zde v okolí městečka Chaves. Na účasti se pauza nikterak neprojevila a na start se postavil pěkný počet šestnácti nových speciálů 208 Rally4. Úvodní etapu opanoval Španěl Ortíz Óscar Palomo, ale v neděli jej hned zrána v čele vystřídal krajan Josep Bassas Mas. Jeho 208 se ale v následující RZ 4 zastavila a do čela pohárové klasifikace se poprvé dostal jeden z domácích, Pedro Antunes. Jeho nejbližší soupeř Roberto Blach jun. ze Španělska v páté zkoušce havaroval a Antunes se už nikým ze soupeřů nenechal o triumf v poháru připravit.

V absolutní klasifikaci začal nejrychleji Magalhaes. Úvodní etapa ale skončila remízou, když jeho hlavní soupeř Araújo vyhrál RZ 2. Remíza to byla ale jen co do počtu nejrychlejších časů, celkově vedl po sobotě pilot škodovky o 2,3 sekundy. Magalhaes ale moc dlouho na druhém místě nevydržel a už po první nedělní zkoušce šel zpátky do čela. Třetí se od začátku rally držel Fontes, ale značce Citroën v Rali do Alto Tamega nebylo přáno. O Berdomásovi již byla řeč a dalším smolařem se stal Barros. Ten kvůli defektům musel dokonce odstoupit, a to v úplně posledním testu celé rally. Fontes se do problémů dostal o zkoušku dříve, přišel o půl minuty a obsadil nepopulární čtvrté místo. Na bednu se tak vešel úřadující mistr Teodósio. Magalhaes v neděli vyhrál všechny zkoušky vyjma samostatně bodované Power Stage. O pár bodů tím přišel, o ten hlavní bodový příděl ale nepřišel. Stal se vítězem čtvrté rally letošní sezóny.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!