Jak opravit lino

oprava lina

4.3
(63)

Jeden neopatrný pohyb stačí k tomu, že na své podlaze uděláte nepěknou rýhu, trhlinu nebo škrábanec. Právě lino patří mezi měkké materiály, které jsou k tomuto náchylné. Dalším problémem je to, že lino se většinou skládá z jednoho kusu – a proto jej nelze vyměnit částečně. Naštěstí existují možnosti, jak si s těmito poškozeními poradit a účinně je odstranit. Čím déle budete opravu odkládat, tím větší poškození bude, protože trhlina se opotřebováváním lina dále zvětšuje. Vrhněte se na opravu tedy co nejdříve.

Jak opravit lino?

Na opravdu miniaturního poškození můžete použít teplo, které vydává například fén na vlasy. Pokud zaměříte teplý vzduch na poškozenou část lina, může se vám podařit to, že se lino částečně vrátí do původní polohy. Někdy se také používá tavná pistole. Je ale lepší zkusit si tento postup napřed na místě, kde není tolik vidět (například pod nějakou skříní), protože vlastnosti lina se mění a po nějakém čase nemusí tento způsob fungovat.

Takto spravíte malé díry například od hřebíku nebo vrtáku od vrtačky či podobné drobné dírky.

Jak opravit proseknuté lino?

Pokud je vaše lino jen prořezané čistým řezem a žádná část z něj nechybí, vše, co potřebujete na jeho opravu je zafixovat obě části k sobě. Velmi dobrá je k tomuto účelu oboustranná lepicí páska, kterou přilepíte oba kusy lina k sobě a zároveň k podkladu. Menší proseknuté díry můžete zkusit napravit fénem (například když vám vypadl ostrý nůž z ruky a zapíchnul se do lina). Horní část lina je vhodné ošetřit svařováním, k čemuž si pořiďte tubu na svařování PVC za studena.

Jak opravit díru v linu?

Jestliže máte kousek stejného lina, můžete poškozenou část jednoduše vyměnit. Z poškozeného lina vyřízněte nejlépe obdélníkový či čtvercový tvar (podle tvaru trhliny). Na jeho místo pak dejte stejný kousek nepoškozeného lina, natřeného kvalitním lepidlem. Důležité je naměřit nový kus opravdu přesně. V obchodech můžete najít také speciální lepidla na lino. Po nalepení je potřeba lino zatížit, aby byl výsledný povrch rovný a nepřečníval.

Už když pokládáte nové lino, myslete na to, že ho někdy budete potřebovat opravit. Nespotřebované části lina si tedy schovejte na chvíli, kdy ho budete potřebovat.

Jak opravit trhlinu v linu?

Lino má tendenci se časem smršťovat. Proto je dobré, když již při pokládání důkladně přilepíte obě části lina k sobě. Jestliže už se rozestupy udělali, můžete na jejich vyplnění použít polyurethanový tmel. Případné přečnívající části tmelu ihned začistěte, protože po zaschnutí už je s ním poměrně složitá práce.

Jak spojit lino?

Dalším způsobem je svařování PVC a lina. To provedete tak, že speciální čirou tekutinu nalijete do vyčištěného a podlepeného spoje. Tomuto se říká svařování za studena a jeho výhodou je to, že nepotřebujete žádné speciální vybavení. Nevýhodou je to, že není tak pevné, jako svařování za tepla, avšak pro domácí potřeby to postačí. Svařování za tepla je asi nejlepším způsobem, jak spojit lino, protože se jedná o nejodolnější spojení. Potřebujete k tomu ale horkovzdušnou pistoli s tryskou a nástavcem, se zavedenou svařovací šňůrou nebo PVC drátem. Ty musí být ze stejného materiálu jako podlaha.

Svařování je vhodné i při pokládání nové podlahy – spoje jsou totiž náchylné k chytání nečistot a rozevírání. Oba tyto problémy řeší svařování lina.

Jak opravit zkroucené lino?

Dalším problémem lina je jeho zkroucení. To nastává zejména po kontaktu s vodou, kdy se lino zvedne z podkladu. V takovém případě vám nezbude nic jiného, než lino proříznout, fénem rozpustit lepidlo pod ním, škrabkou jej seškrábat pryč a použít nové lepidlo, kterým lino opět přilepíte k podkladu. Velice vhodné je takto opravené místo zatížit po dobu minimálně dvou dnů.

Tmel na opravu lina

Na drobná poškození, jako jsou drobné praskliny, vrypy či škrábance, můžete použít tmel. K dostání jsou ve spoustě barevných variantách – je potřeba, aby tmel ladil s barvou vaší podlahy. Bude tak nenápadný. Pokud nenajdete tmel, který odpovídá odstínu vaší podlahy, můžete se pokusit jej namíchat – různé tmely se dají míchat a jejich cena není vysoká – začíná za 70 Kč za jeden tmel. Tmely můžete použít nejen na lino, ale také na lamino, vinyl, dřevěné lakované povrchy apod. Tmel musíte zahřát – použijte k tomu tavnou pájku, zapalovač nebo žehličku. Nahřátý tmel vtlačte do trhliny – snažte se pracovat co nejrychleji, protože tmel rychle tuhne. Přebytečný tmel seřízněte a povrch upravte plastovou špachtlí.

Opravný set na opravu lina

Někdy se vám může hodit investovat do speciálního opravného setu na lino (většinou pokud opravujete více děr na několika různě barevných linech. Tento set stojí asi 1 500 Kč a obsahuje všechno, co na potřebu budete opravovat. To znamená, že jeho součástí je několik různobarevných tmelů (takže jejich namícháním dosáhnete vám požadovaného odstínu), tavnou pájku na tmel, plastovou špachtli i hadřík.

Lino není linoleum!

Na závěr bychom ještě chtěli dodat, jaký je rozdíl mezi linem a linoleem. Problém je v tom, že řada lidí tyto dva pojmy zaměňuje a myslí si, že oba znamenají totéž. Ve skutečnosti jsou to obě podlahoviny. Linoleum se ale vyrábí z přírodních složek, jako je jutová tkanina, lněný olej, pryskyřice ad. Linoleum izoluje jak zvuk, tak i teplo. V nabídce je ale poměrně málo barev (linoleum seženete většinou jen jednobarevné nebo jednoduše žíhané). Jeho cena se pohybuje od 800 Kč za metr. Lino je oproti tomu mnohem levnější – cena začíná na 200 Kč za metr. Jedná se o syntetický materiál – výše zmíněné způsoby oprav jsou určené na opravu lina – ne linolea!

Byl pro vás tento návod přínosný a dobře napsaný?

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.3 / 5. Počet hlasujících 63

Zatím nikdo nehlasoval, buď první!

Jak vyčistit troubu
Jak vyčistit troubu

V některých domácnostech se elektrická trouba používá jednou týdně, v jiných každý den. Když však přijde na řadu čištění, jen málokterá >>>

Jak se zbavit octomilek
octomilka

Octomilky jsou nepříjemný hmyz, který dokáže potrápit. Původně se jedná o zemědělské škůdce, kteří k nám přicestovali ze subsaharské Afriky. >>>

2 Comments
  • Prosím Vás !!! Výhledově budeme měnit celé lino v kuchyni, ale máme asi 1 m dlouho prasklinu u lina asi 50 let starého, asi 3 mm šíře !!! Protože už jsem asi 4 měsíce po operaci achillovky a inmobilní – o berlích a tu prasklinu bych rád zadělal, poraďte mi jak, dokážu to sám a jaký tmel, nebo jak to použít, nebojím se toho, bylo být překvapení pro paní, a kde to koupit, stačí malá tuba asi !!! Děkuji a máte velký přehled a sortiment !!! Lino je světle zelené, ale stačí mezi nějaký šedý odstín !!! Opatrujte se – Vladimír Boháč, už 76!!!

    • Dobrý den, opravit menší poškození a praskliny byste měl zvládnout i sám. Na takto velkou prasklinu bych osobně použila tvrdý opravný vosk. Například KÖNIG případně některou z šedých barev. Barevnou škálu mají opravdu širokou. Postup je jednoduchý a u všech povrchů probíhá stejně. Jako první si připravíte něco, čím tmel nahřejete. Může to být tavná pájka, zapalovač nebo žehlička. Přiložíte zdroj tepla k tmelu a zahřejete ho. Tmel se začne tavit. Vtlačíte ho do poškození. Postupujte rychle. Tmel velmi rychle tuhne. Přebytečný tmel seřízněte. Na opracování můžete použít plastovou špachtli nebo opatrně přebruste jemnou brusnou houbičkou.

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *