Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stát se za Zemanova slova o Peroutkovi zatím neomluví. Soud vyhověl právníkům od Schillerové

Autor: ČTK, for - 
1. září 2020
22:28

Ministerstvo financí se zatím nemusí omluvit za výroky prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Nejvyšší soud (NS) odložil lhůtu pro omluvu, dokud nerozhodne o dovolání ministerstva financí. Napsal to dnes na webu Deník N s odvoláním na právníka Františka Vyskočila, který ve sporu o omluvu zastupuje Peroutkovu vnučku Terezii Kaslovou.

Pražský městský soud ministerstvu počátkem letošního července uložil, aby se Kaslové omluvilo za dehonestující a nepravdivé výroky prezidenta o tom, že její děd byl autorem článku „Hitler je gentleman“. Omluvu měl úřad zaslat dopisem a také ji zveřejnit na svém webu. Lhůtu pro omluvu mělo ministerstvo do 18. srpna, oznámilo ale, že do rozhodnutí NS o odkladu vykonatelnosti se omlouvat nebude.

Ministerstvo financí argumentovalo tím, že omluva je nevratným plněním. Poukázalo také na to, že v obdobných řízeních, která se týkala omluvy, NS vykonatelnost rozsudků odložil. Vyskočil oznámil, že omluvu bude po ministerstvu vymáhat exekučně. K tomu ale po posledním rozhodnutí NS nedojde.

Dovolání podala také Kaslová. Žádá totiž širší omluvu i za další prezidentova slova - mimo jiné za výrok o „fascinaci intelektuálů zrůdným učením“. Pražský městský soud k tomu konstatoval, že veřejné osoby včetně Peroutky musí snést širší kritiku.

Ve sporu kvůli Zemanovým výrokům o Peroutkovi odložil NS vykonatelnost verdiktu už v roce 2016. Předtím se ovšem Kaslová obrátila na exekutora, který uložil prezidentské kanceláři pokutu 100.000 korun za nerespektování rozsudku. Tehdy se totiž měl omlouvat právě Hrad, který následně požádal o odložení exekuce. NS pak verdikt o omluvě zrušil s vysvětlením, že žaloba Kaslové má směřovat na ministerstvo financí.

Zeman své výroky o Peroutkovi pronesl v lednu 2015 na pražském fóru k holokaustu, kde hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu.

Video  Jiří Ovčáček o zdraví prezidenta  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zdenek ( 7. září 2020 09:21 )

je to zase ze stejneho SOUDRUZSKEHO SUDU Pravo pro obcany CR a jen BOHUZEL PRO NEKOHO - jen pro pratele soudruhu !!! NEPRATELE soudruhu-pratel maji SMULU !!!!

+ + + Kauza kolem Lidového domu se táhne přes 25 let

.... 16. dubna 2019. ÚS vyhověl Altnerovým dědicům a zrušil odklad vykonatelnosti verdiktu, podle kterého jim má ČSSD vyplatit asi 338 milionů korun. ČSSD následně požádala o další odklad. .....

A NASTOUPILA MAFIOKRACIE v CR aaaaaaa - 7.června 2019. NS vrátil spor s Altnerovými dědici na začátek, justice tedy musí řešit, zda je smlouva o odměně za služby dostatečně určitá. !!!

M a f i o k r a c i e je unikátní společenský systém, který vznikl v Rusku v devadesátých letech. Tento systém se podstatně liší od demokracie i komunismu. Jeho hlavními znaky jsou:

- několik mocných skupin organizovaného zločinu má plnou kontrolu nad národním hospodářstvím;

- zkorumpovaná vláda a bezpečnostní složky slouží jako nástroje organizovaného zločinu; formální vládci země nechtějí (a nemají možnost) bojovat proti organizovanému zločinu a korupci;

- absence opravdově demokratických institucí a mechanismů, paralýza nezávislých soudů;

- potlačení tržních mechanismů.

5nastolevceskych ( 2. září 2020 20:59 )

Bratia Slováci říkají:
"Každý národ má svojho ko*ota. Iba Čehůni majú toho nášho."

5nastolevceskych ( 2. září 2020 20:19 )

Je zajímavé, jak levácká pakáž se snaží obhajovat všechny svlňárny tohoto chorobně mstivého ochlasty, které páchal, páše a ještě dva roky bude páchat. A za tyto lži má platit ministerstvo, které s tím nemělo nic společného.

xiioma ( 2. září 2020 09:51 )

Schillerka utrácí peníze daňových poplatníků, aby nebyl Zeman vystaven ponížení z dalšího, třetího pravomocného rozsudku konstatujícího, že prezident je lhář. Ještě podstatnější je, že tato kauza je prvním zjevným symptomem ubývající mentální kapacity našeho prezidenta, neboť ho nikdo nenutil, aby v připraveném projevu použil tuto nepravdivou informaci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa