Nebezpečí rozvodnění toků bude klesat. Směrem k víkendu se bude oteplovat, říká meteorolog

Meteorologové varují před silnými dešti ve východní polovině Česka. Kvůli nim hrozí stoupání hladin řek. Až do středečního poledne proto platí výstraha před rozvodněním některých toků na Vysočině a v Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském a Olomouckém kraji. Meteorolog Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu ve vysílání Radiožurnálu však uvedl, že se situace už uklidnila.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní počasí (ilustrační foto)

Letní počasí (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

„Situace už se uklidnila. Aktuálně jsou druhé povodňové stupně na Novohradce v Luži ve východních Čechách a na Červeném potoku v obci Velká Kraš v oblasti Jeseníků. Na ostatních územích jsou už jen první povodňové stupně. Je jich asi dvanáct a zejména na Vysočině, ve východních Čechách, na severu Olomouckého a Moravskoslezského kraje a také v oblasti Beskyd. Všude jsou vodní stavy buď ustálené, nebo na poklesu,“ uvedl k výstraze meteorolog.

Nehrozí ani zhoršení situace během noci na dalších tocích.

Šéf hydrometeorologického ústavu: Zažíváme už šestý rok sucha, pro zásoby podzemních vod je klíčová zima

Číst článek

„Situace se bude uklidňovat. Srážky na východním území Čech ustávají a přesunuly se do Polska. Intenzitu měly v posledních hodinách od pěti do šesti milimetrů za hodinu, ale teď jsou už jen do jednoho, maximálně dvou milimetrů,“ dodal Handžák.

Během noci bude oblačno nebo polojasno, v severní polovině území ještě zpočátku zataženo a místy s přeháňkami. Teploty klesnou na deset až šest stupňů a i ve středu počítáme s klidnějším průběhem… oblačnem nebo polojasnem. Ráno se mohou objevit ojedinělé mlhy či přeháňky. Nejvyšší teploty budou od 15 do 19 stupňů.

Počátkem týdne se v Česku ochladilo, na babí léto se podle meteorologa ale můžeme těšit už velmi brzy.

„Ve druhé polovině týdně počítáme s tím, že se bude dále oteplovat. Ve čtvrtek by teploty mohly vystoupat na 18-22 stupňů, v pátek už očekáváme 21-25, kdy už by na některých místech mohl být zaznamenán letní den. Zřejmě s nejvyššími teplotami bude sobota, kdy bude převážně polojasno. Od severozápadu bude sice postupně přibývat oblačnost, místy se objeví i přeháňky, ojediněle bouřky, ale teploty by měly v sobotu být 23-27 stupňů. Neděle už bude o něco horší, bude více oblačnosti, na většině území s přeháňkami, místy se objeví i bouřky,“ dodal Handžák.

Vojtěch Bidrman, Kryštof Šimek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme