Hlavní obsah

Výchova v podání celebrit. Kdo praktikuje líné rodičovství?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Každý, kdo se stane rodičem, stojí před rozhodnutím, jakým způsobem bude své dítě, potažmo děti, vychovávat a vzdělávat. Metod je mnoho. Jak se s tím vyrovnaly některé celebrity?

Článek

Způsobů výchovy a vzdělávání je na výběr opravdu mnoho. Záleží na rodičích a dětech, který je pro ně ten nevhodnější. Někdo snese větší volnost, k druhému je zase potřeba přistupovat přísněji. Jak své děti vychovávají české i zahraniční celebrity a na co kladou důraz?

Beyoncé a Jay-Z

Vychovávat tři děti a zároveň působit jako popová diva  – to není zrovna procházka růžovou zahradou. Beyoncé (38) si to ovšem umí dost usnadnit. O dceru Blue Ivy (8) a dvojčata Sira (3) a Rumi (3) se jí totiž dohromady stará šest chův, každý potomek má dvě. Kromě toho se dětem věnují ještě takzvaní koučové sebedůvěry. Ti jim pomáhají vybudovat zdravé sebevědomí prostřednictvím tance, zpěvu a knih. (Jak se naučit říkat „ne“ bez pocitů viny?)

Foto: Profimedia.cz

Když jim čas dovolí, tráví rodinné chvíle pohromadě. Manželem zpěvačky je americký raper Jay-Z (50)Foto: Profimedia.cz

Christina Aguilera a Matthew Rutler

Pro zpěvačku Christinu Aguileru (39) se dvěma dětmi, dvanáctiletým Maxem a šestiletou Summer, je důležité přijetí a uvědomování si vlastní sexuality. Protože je zároveň vášnivou sběratelkou umění, nacházejí se v jejím domě na různých místech obrazy či fotografie s ženskými akty. Její děti tak vyrůstají v domě, kde se stydlivost nenosí. (Láska bez hranic. Pansexuálové milují každého!)

Foto: Profimedia.cz

Celá rodina na filmové premiéře. Zpěvaččiným manželem je kytarista Matthew Rutler (35)Foto: Profimedia.cz

Tobey Maguire

Představitel filmového Spidermana má s bývalou manželkou Jennifer Meyer (43) dvě děti. Holčičku Ruby (13) a chlapce Otise (11). Co se týče výchovy, zastávají rodiče takzvanou metodu RIE (Resources for Infant Educarers). Základem je, že se svými dětmi zacházejí s respektem, se kterými jednají jako s dospělými, mají pochopení pro jejich individualismus a snaží se z nich vychovat nezávislé jedince s vlastním názorem. (7 signálů, že si vás partner neváží. Týkají se i vás?)

Foto: Profimedia.cz

Rodina spolu tráví čas i po rozvoduFoto: Profimedia.cz

Helena Houdová

Česká modelka Helena Houdová (40) je maminkou tří dětí – chlapců Dariena (12), Daveeda Jakuba (9) a holčičky Deiy (7). Přiznala, že její přístup k výchově dětí se v průběhu let změnil. Nejdříve jim chtěla dát volnost a naprostou svobodu, aby si děti našly svoji cestu a staly se samy sebou. Nakonec ale zjistila, že je lepší jim nastavit alespoň nějaké hranice. Děti si sice například určují čas, kdy půjdou spát, ale o tom, co budou jíst, za ně rozhoduje matka. (Nejslavnější české modelky z devadesátek: Jak vypadají dnes?)

Foto: Profimedia.cz

Modelka se také věnuje charitě a na dálku adoptovala už 13 dětíFoto: Profimedia.cz

Mila Kunis a Ashton Kutcher

Přestože si slavný herecký pár ve složení Mila Kunis (37) a Ashton Kutcher (42) mohou dovolit koupit, na co pomyslí, své děti drží zkrátka. Pětiletá Wyatt a tříletý Dimitri nedostávají od rodičů k Vánocům žádné dárky a jejich prarodiče byli instruováni, aby jim případně vybrali jen jeden. Pár tak chce zabránit tomu, aby z dětí vyrostli materialisté, kteří nebudou věcí vážit. (Berani jsou skrblíci, Vahám často hrozí dluhy. A co vy?)

Foto: Profimedia.cz

Roztomilá rodinka tráví společně hodně časuFoto: Profimedia.cz

Michaela Maurerová 

Příliš liberální výchovu, kdy si dítě může dělat, co chce, herečka Michaela Maurerová (40) rozhodně nezastává. S tím se svěřila svým sledujícím na Instagramu. Jedenáctiletá dvojčata Magdalenu a Josefa a rok a půl starou dcerku Emmu dokáže v případě potřeby usměrnit. Preferuje tak pevně dané mantinely, v rámci kterých se mohou děti svobodně pohybovat. Sama se také někdy uchýlí spíš k ráně přes zadek než pětiminutové filozofické debatě. (Dvojnásobná radost aneb Slavní, kterým se narodila dvojčata)

Foto: Profimedia.cz

Po rozvodu s otcem dvojčat, podnikatelem Milanem Kožíškem, musela herečka zvládat výchovu dvojčat z větší části samaFoto: Profimedia.cz

Jana Stryková a Matěj Matuška

Herečka Jana Stryková (41) se vzhlédla v knize Líný rodič (2009), ve které se radí, jak se nestát otrokem vlastních dětí. V praxi to znamená zapojovat je už odmalička do běžných činností, jako je třeba příprava jídla pro maminku. A v tomto duchu vychovává svého syna Jáchyma (6), kterého má se zvukařem Matějem Matuškou (40). 

Foto: Profimedia.cz

Janě Strykové je blízké líné rodičovstvíFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám