Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Chybí mi tým odborníků,“ říká ředitelka o rouškové nejistotě ve školách. Jaký čeká rok?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
2. září 2020
05:30

Million čtyřista tisíc dětí zasedl včera do školních lavic. Radost z příchodu žáků však střídaly obavy z neustále se měnících pokynů ministerstva školství.  „Situace se neustále měnila a měnila k horšímu, obzvlášť tady v Praze,“ svěřila hned v úvodu pořadu Epicentrum, které se tentokrát vysílalo přímo ze Základní školy Tusarova, její ředitelka Monika Nezbedová.

V přípravném týdnu se učitelský sbor většinou zaměřuje na pedagogické projekty, na to co se bude během školního roku dělat. Tentokrát se však jejich pozornost musela upírat jiným směrem: „Letošní start byl pro mě výrazně jiný v tom, že jsem sledovala dění ohledně koronavirové epidemie a ohledně toho, jaká opatření budu muset ve škole příjmout,“ popsala ředitelka Nezbedová situaci a připomněla, že opatření a i pokyny z ministerstva se za posledních pár týdnů několikrát měnily.

„Od pátku, kdy jsem se dozvěděla, že Praha skočila do oranžového stupně,… jsem měla dosti krušný víkend, kdy jsem vlastně přemýšlela, jak rozhodnout, co nastavit, co je správné a co není. Protože zodpovídáte za zdraví pěti set žáků, osmdesáti zaměstnanců  a chcete je chránit,“ popsala tíživou zodpovědnost. „Bohužel mi samozřejmě chybí nějaký ten tým odborníků, kteří by mi radili a říkali co dělat a co ne…bylo to převaleno na nás, na ředitele…,“ povzdechla si se statečným úsměvem na tváři.

Roušková nejistota

Od vládních představitelů by ocenila jasnější a jednoznačnější pokyny, například, co se nošení roušek týče.  „Nedělá mi tedy největší radost to všechno sledovat a neustále školu uzpůsobovat tomu, co se momentálně děje. Já chápu, že ta situace se mění,…ale směrem ke škole by ty pokyny měly být jednoznačné, protože ta nejistota, kdy v pondělí vyjde jeden pokyn a ve čtvrtek už je všechno jinak, a pak to zpracovat pro celou školu, to není úplně jednoduché,“ řekla ředitelka školy a nezapomněla poděkovat rodičům za jejich podporu a příkladné sledování postupně vyhlašovaných opatření a změn.

„Větrat nejlépe okny"

Podzimní manuál ministerstva školství byl podle ředitelky Nezbedové tentokrát doručen s dostatečným předstihem a kromě až úsměvných rad, ohledně větrání „nejlépe okny“, vytírání na mokro a luxování koberců v něm podle svých slov našla i důležitá doporučení.

„Například doporučení, týkající se situace, kdy dojde k podezření  nákazy u dítěte…protože, tam je trošku změna. My kontaktujeme rodiče a ti pak kontaktují pediatra,…v jarních měsících to bylo tak, že škola kontaktovala hygienu, takže toto jsou pro mne důležité informace,“ uvedla Nezbedová.

Podzim moudřejší jara

„Jaro nás zaskočilo,…pustili jsme se do distanční výuky, v podstatě tak jak jsme to každý zvládli, a bylo to velmi náročné období, zejména pro kolegy staršího věku, kteří byli zvyklí celou svou pedagogickou praxi zvládat před tabulí s křídou a najednou byli postaveni do této situace,“ popsala upřímně prvotní boj s distanční výukou.

Dnes jsme se už v tomto ohledu někam posunuli. Reagovali jsme na podněty a připomínky rodičů, ale i dětí,“ řekla závěrem a prozradila, že budou spolupracovat s třídními učiteli, aby jim pomohli zapojit do procesu zlepšování online výuky i samotné žáky.

Video  Epicentrum ředitelka ZŠ Tusarova  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

valachia ( 2. září 2020 07:32 )

Jak vám můžou chybět odborníci. Tady na diskuzích je to samý odborník.Jen si vybrat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa