Zámek v Trmicích. Kynologický areál je v parku.

Kauza cvičiště v zámeckém parku: Vraťte majetek městu, vyzvali kynology zastupitelé Trmic

Napsal/a Robert Malecký 2. září 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Město Trmice nevyužije nabídku na odkup areálu kynologického cvičiště v zámeckém parku, který vlastní „rodinný“ kynologický spolek kolem zastupitele Karla Hainze. Spolek dlouhodobě nevyvíjí vlastní činnost a před dvěma měsíci přišel s tím, že by chtěl lukrativní pozemky prodat – i ke komerčnímu využití. Proti tomu se ve městě zdvihla vlna nevole, zejména kvůli tomu, že k pozemkům a vilce spolek přišel bezúplatně od státu, aby na nich provozoval právě kynologii.

Pondělní jednání trmického zastupitelstva, které mělo rozhodnout o nabídce kynologů na odkup areálu za 5,35 milionu korun, se neslo v jednoznačném duchu. Zastupitelé měli na stole stanovisko rady, aby areál nekupovali. K tomu i petici téměř šesti stovek obyvatel třítisícového města, kteří požadují, aby byla v areálu zachována kynologie.

Jedinou nečekanou a poněkud zvláštní okolností bylo, že se na jednání nedostavil předseda kynologického spolku Karel Hainz, kterého chtěli zastupitelé se situací konfrontovat. Hainz je přitom sám zastupitelem za sdružení Otevřená radnice.

Jednoznačné rozhodnutí

Hainz už dříve v rozhovoru pro HlídacíPes.org prohlásil, že spolek nemá na údržbu areálu prostředky a „rád by si pořídil něco menšího“.

Situaci ale komplikuje fakt, že je jeho spolek neprůhledný. Sdružuje jen asi deset osob, tedy minimální počet, aby se podle stanov Českého kynologického svazu vyhnul zrušení. Vesměs jde přitom o lidi, kteří jsou s předsedou Hainzem buď v příbuzenském, nebo zaměstnaneckém vztahu. Ve městě tak převládá obava, aby nebyl majetek, převedený na kynology zdarma výhradně k výkonu jejich činnosti, zašantročen. V tomto smyslu rovněž na pondělním zastupitelstvu zaznělo několik příspěvků.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


 

Zastupitelé nakonec odkup neschválili. Předcházela tomu diskuse, v níž opakovaně zaznělo, že Hainzem vedená kynologická organizace vlastní činnost v areálu neprovozuje. Dříve areál pronajímala k agility výcviku jiné organizaci, ale i s tou už se rozešla. „Zažíváme tam spíš mejdany,“ řekla v diskusi zastupitelka Vlasta Součková (ČSSD).

Pro neschválení nakonec zvedlo ruku všech 11 přítomných. Navíc pověřili starostku Janu Oubrechtovou (Starostové a nezávislí), aby s Karlem Hainzem vedla jednání o bezplatném předání areálu městu. Představa je taková, že obec může nabídnout směnu pozemků, na nichž by kynologové mohli dál vyvíjet činnost. Na tu pak město může v rámci svých pravidelných příspěvků poskytnout dotaci.

Návrh usnesení, pro který nakonec hlasovalo všech jedenáct přítomných zastupitelů Trmic.

Co bude dál?

Stále není rozhodnuto o osudu přibližně tří desítek přihlášek, které do Hainzova spolku podali další trmičtí občané, aby po přijetí hlasováním snahu areál prodat zvrátili.

Karel Hainz pro HlídacíPes.org před časem uvedl, že se jimi výbor bude zabývat nejdříve na konci prázdnin. V minulosti Hainzův spolek zájemce o členství odmítal, a držel tak počet členů na minimální hranici, která spolu s příbuzenskými vazbami umožňovala držet nad kroky spolku plnou kontrolu. To by se nyní mohlo změnit, pokud výbor spolku nové členy přijme.

O tom mělo být rozhodnuto do konce prázdnin. Karel Hainz se ovšem na pondělní zastupitelstvo nedostavil a na následné dotazy HlídacíPes.org nereagoval.

Stále je tak ve hře varianta, že se spolek pokusí areál prodat na volném trhu a nové členy do té doby nepřijme. Iniciátoři petice a zájemci o členství ovšem prohlásili, že jsou v takovém případě rozhodnuti obrátit se na soud, aby o jejich členství rozhodl.

Proti prodeji vystupuje i kynologický svaz. Do věci se vložil předseda celorepublikového Českého kynologického svazu Václav Kejř. „Vyzývám Vás, abyste veškeré aktivity, které by mohly vést k případnému ukončení činnosti ZKO Trmice – 159, zastavil přinejmenším do doby, než bude rozhodnuto o členství uvedených uchazečů v ZKO Trmice – 159,“ napsal Kejř Hainzovi.

A s kritikou se přidala i ústecká krajská organizace. Její předseda Martin Čecho Hainze a jeho lidi vyzývá, aby prodej zastavili, i když respektuje právo základní organizace nakládat se svěřeným majetkem.

„Nicméně Vám v této souvislosti musím připomenout, že areál kynologického cvičiště v bývalém zámeckém parku v Trmicích byl do vlastnictví ZKO Trmice v roce 2002 bezúplatně získán převodem od České republiky právě za účelem jeho využívání k provozování sportovní kynologie. Komerční nabídkou prodeje tohoto majetku jsem tedy velmi nemile překvapen a znepokojen,“ napsal Martin Čecho.


Projekt HlídacíPes.org – Ústí nad Labem byl podpořen základním grantem Active Citizens Fund.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)