Hlavní obsah

Radní-lékař neposlechl doktory. A nakoupil zbytečný „kyslík ve spreji“

Foto: Vojtěch Blažek

Středočeský kraj nakoupil školám na poskytování první pomoci vyvíječ kyslíku. Nemůže nikomu pomoci, říkají o něm uznávaní lékaři.

Reklama

Školy ve středních Čechách dostaly 149 sad pro poskytování první pomoci. Kraj za ně utratil 10 milionů. Součástí jsou přitom i kyslíkové vyvíječe, které uznávaní experti důrazně nedoporučují používat.

Článek

„Již čtyři minuty po zástavě dýchání rozhodují o vašem životě nebo smrti! Už po jedné minutě dochází k poškození mozkových buněk a po čtyřech minutách může dojít k poškození až 50 procent mozkových buněk,“ píše firma Ankaba na svém webu věnovaném jedinému produktu.

Je jím malá lahvička, která dokáže vyrábět kyslík. A proto se podle firmy hodí pro poskytování první pomoci.

Seznam Zprávy v pondělí popsaly, že školy ve středních Čechách dostaly od firmy Ankaba 149 kusů tohoto „kyslíku ve spreji“. Plus stejný počet defibrilátorů, zařízení pro restart srdeční činnosti.

Za tyto záchranářské sety letos krajský úřad utratil skoro 10 milionů – ačkoli přední lékařské kapacity tvrdí, že jsou to vyhozené peníze: vyvíječe kyslíku jsou podle nich jen hračka, která ve skutečnosti nemůže pomoci.

Nově se navíc přidává další pochybnost týkající se právě ceny.

Pořízení jedné bílo zelené krabičky s defibrilátorem, kyslíkem, nůžkami, dvěma rouškami a dvěma chirurgickými rukavicemi vyšlo kraj v přepočtu na 66 tisíc korun.

Typ defibrilátoru značky Phillips, jaký obsahuje sada určená školám, se přitom na e-shopu sežene za 39 tisíc. Za „kyslík ve spreji“, druhou položku záchranářského setu, tedy kraj zaplatil (pokud vynecháme cenu nůžek, roušek a samotné krabičky) zhruba 27 tisíc korun.

Přitom tento vyvíječ kyslíku se podle webových inzerátů dá pořídit za necelých pět tisíc. To by znamenalo, že za kyslíkový generátor kraj zaplatil zhruba o 22 tisíc víc než by bylo bývalo nutné.

A to vše je navíc počítané v maloobchodních cenách. Beze slev, které se dostávají za odběr většího množství zboží.

Kdo byl za tendr odpovědný, Středočeský kraj od minulého týdne neodpověděl. Seznam Zprávám se podařilo zjistit, že zakázku měl na starosti radní pro školství Zdeněk Seidl, donedávna člen ČSSD, který jde do říjnových krajských voleb za hnutí Trikolóra.

Radnímu Seidlovi se cena sady vysoká nezdá. „Já nevím. Součástí je i zaškolení. Ten set má obal, aby ty přístroje byly chráněné a nemohly se rozbít…,“ vyjmenoval Seidl, co podle něj pořizovací cenu odůvodňuje.

„Jsem lékař, ale nerozumím tomu“

Když stejný set – a také od firmy Ankaba – nakupovala před čtyřmi lety středočeská záchranka, dala za jeden kus 39 tisíc.

V roce 2017 si je podle dokumentů uložených v registru smluv pořizovala Městská část Prahy 9 – jeden za 57 tisíc.

A loni jich několik objednal také Státní zemědělský a intervenční fond, cena činila 50 tisíc.

Pro připomenutí: Středočeský kraj zaplatil za jeden set 66 tisíc.

Radní pro školství Seidl nepochybuje ani o přínosu „kyslíku ve spreji,“ přestože Česká resuscitační rada složená z lékařských kapacit vydala přede dvěma lety jednoznačné stanovisko, že takové používání kyslíku nedoporučuje.

Foto: Hnutí Trikolóra

Za zakázku je zodpovědný krajský radní pro školství Zdeněk Seidl, který nedávno přestoupil z ČSSD do hnutí Trikolóra

Mimo jiné proto, že zařízení produkuje tak málo kyslíku, že stejně nedokáže pokrýt spotřebu člověka v kritické situaci. Takže když se někdo bude tímhle způsobem snažit o první pomoc, může se podle lékařů stát, že zatím ztratí cenné minuty, které mohl věnovat masáži srdce nebo umělému dýchání. A celá záchrana může skončit tragicky.

„Je to úplně k ničemu,“ prohlásil o vyvíječi kyslíku předseda České resuscitační rady Anatolij Truhlář.

Podle radního Seidla se ale názory expertů různí. „Někdo to doporučuje, někdo ne. Co jsme viděli v Holandsku, tak tam to mají běžně na poštách,“ řekl Seidl.

Radní také dodal, že – ačkoli je sám lékař – tomuto způsobu používání kyslíku nerozumí. A právě proto se prý před vypsáním zakázky poradil se středočeskou záchrankou, která pořízení kyslíkových generátorů doporučila.

„Chtěl jsem, ať nám poradí někdo, kdo se v tom vyzná,“ vysvětlil Seidl.

Šéf záchranky: Nás z toho vynechte

Šéf středočeské záchranky Jiří Knor však o žádném doporučení neví. „To je hezké, že to pan radní Seidl tvrdí. Ale můžu vás ujistit, že my s touhle zakázkou nemáme nic společného. Žádné doporučení jsme nedávali,“ řekl ředitel Knor, který dodal, že podporuje stanovisko České resuscitační rady, podle níž jsou vyvíječe kyslíku neúčinné.

„Je to závěr zaštítěný odborností členů rady,“ vysvětlil Knor.

I přes jasný názor odborníků, že generátor kyslíku je zbytečná a někdy možná až nebezpečná věc, opakuje Eduard Urminský, majitel dodavatelské firmy Ankaba, že se jedná o převratný produkt. „Mám posudky od kapacit,“ řekl Urminský.

Jak ale Seznam Zprávy dokázaly, firma se na webu zaštiťuje například doporučením lékaře z nemocnice v Motole, který říká, že nikdy nic takového nenapsal.

Urminský také popsal, že jemu samotnému kyslík v minulosti pomohl. „Pětkrát jsem s ním už zasahoval u autonehody,“ řekl podnikatel.

Reklama

Doporučované