Krávu porazit, maso vysušit. A je z toho biopotravina roku 2020

Sdílejte článek
Krávu porazit, maso vysušit. A je z toho biopotravina roku 2020

Září je už pošestnácté Měsícem biopotravin. Zahájilo ho vyhlášení České biopotraviny roku 2020. Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství opakovaně vyhlásilo ministerstvo zemědělství. Do devatenáctého ročníku soutěže Česká biopotravina se přihlásilo 150 bioproduktů, z nichž odborná porota zvolila za absolutního vítěze sušené hovězí maso z farmy Mitrovský dvůr na Žďársku.


Farma si zakládá na celoročně venku ustájeném stádu skotu plemene Aberdeen Angus. Býčky i jalovice chová od roku 2007 a plemeno si pochvaluje nejen kvůli tomu, že dobře snáší tuhé zimy, ale především má exlkuzivní maso. Momentálně stádo čítá 500 kusů a prohání se po ploše 550 hektarů ekologických pastvin. Vše podle Mitrovských spojují dvě zásadní slova: bez chemie.

To oceňují slavní šéfkuchaři. Gastro odborník Pavel Maurer, zakladatel a vydavatel nezávislého průvodce po tuzemských restauracích, usedl v čele poroty soutěže. Ta vyhlásila i vítěze jednotlivých kategorií.

Nejlepším bio vínem se stal Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2017, viniční trať Janův vrch od společnosti Víno Marcinčák. Biopotravinou rostlinného původu byla vyhlášena lahůdková chilli pasta z farmy Svobodný statek na soutoku. V kategorii Bio výrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky oslovila porotu nejvíce kolekce bio bylinných čajů Květomluva – Zuzana a Radek Fryzelkovi. Letošním vítězem kategorie Steaková biomasa byl zvolen jehněčí hřbet – hřebínek z Farmy Rudimov.

„Cílem soutěže Česká biopotravina je ocenit a podpořit české zemědělce a producenty biopotravin v jejich snažení a představit zákazníkům ty nejlepší produkty ekologického zemědělství za daný rok. Stejně jako roste zájem zákazníků o lokální biopotraviny, tak roste snaha producentů uvádět na trh nové kvalitní produkty s označením bio,“ uvedla k výsledkům soutěže manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Kateřina Urbánková.

Český trh s biopotravinami je neustále na vzestupu. Jejich celková spotřeba se v roce 2018, ze kterého jsou poslední oficiální statistiky, pohybovala na úrovni 4,43 miliardy korun. Meziročně se tak navýšila o 33 procent. Roste také počet ekologických farem, aktuálně jich je téměř 5 800.

„K rozvoji výroby biopotravin a ekologického zemědělství přispívá ministerstvo zemědělství dotací na ekologicky obhospodařované plochy a bodovým zvýhodněním výrobců biopotravin v rámci Programu rozvoje venkova,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu.

Potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Bez umělých hnojiv, pesticidů, geneticky modifikovaných organismů a chemických postřiků.

Vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti dodržující přesné legislativní zásady ekologické produkce. Minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Dodal, že s ohledem na budoucí podobu Společné zemědělské politiky Evropské unie bude mít ekologické zemědělství své místo při naplňování cílů v oblasti ochrany životního prostředí stanovených Evropskou komisí. Česko podle něj podporuje například i výzkumné projekty a osvětovou a propagační činnost, což zahrnuje také akci Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství.

Přestože zájem o ekologické zemědělství narůstá, informovanost o způsobech produkce, systému značení a kontrolách stále nedosahuje podle odborníků potřebné úrovně.

Autorka: Petra Krmelová

Zdroj: SeznamZpravy.cz


Přečteno: 250x