Exšéf hradní vojenské kanceláře Pilc prohrál spor s NBÚ, domáhal se 329 tisíc

Bývalý náčelník vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc prohrál spor o peníze s Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ). Pravomocně to dnes potvrdil odvolací soud. Generálmajor podal žalobu v souvislosti s nezákonným odebráním prověrky, po němž odešel z funkce. Domáhal se služebního platu 329.000 korun.

"Panu žalobci (Pilcovi) nenáleží právo na náhradu škody, protože došlo k přetržení příčinné souvislosti mezi vznikem škody a nezákonnými rozhodnutími na straně žalované (NBÚ)," zdůvodnila stručně dnešní zamítnutí vojákova odvolání soudkyně pražského městského soudu Ludmila Petráková. Dala tak za pravdu jak únorovému rozhodnutí obvodního soudu, tak i argumentaci NBÚ.

Pilc skončil ve funkci na Hradě na vlastní žádost poté, co na základě rozhodnutí NBÚ přišel o prověrku. Justice předloni dospěla k závěru, že odebrání prověrky bylo nezákonné. "Odpovězme si na otázku, proč by odcházel celoživotní voják z prestižní funkce, nebýt toho, že mu byla odebrána prověrka a současně bylo rozhodnuto o tom, že mu další nebude udělena?" podotkl dnes u soudu Pilcův právník Daniel Volák.

Funkci náčelníka měl Pilc zastávat do konce roku 2018, o prověrku přišel o tři roky dříve. Prezident Miloš Zeman poté řekl, že Pilc bude muset skončit, protože prověrku na rozdíl od hradního kancléře Vratislava Mynáře, kterému se ji nepodařilo v minulosti získat, pro svou práci potřebuje. Později ale prezident uvedl, že si nejprve prostuduje všechny dokumenty a až poté o Pilcově osudu rozhodne.

Pilc nakonec odešel sám. Prezidenta písemně požádal o uvolnění k 30. dubnu 2016, a to "ze závažných osobních důvodů". V žalobě tento krok zdůvodnil tím, že kvůli ztrátě prověrky neviděl jako dlouholetý voják z povolání jinou možnost než rezignaci, protože je člověkem, který vnímá osobní čest jako velmi podstatnou součást své osobnosti. Požadovaná částka byla rozdílem mezi platem, který by Pilcovi náležel jako řediteli kanceláře, a vyplacenou výsluhou.

Pilc byl v minulosti vojenským přidělencem v Rusku, řadu let také působil jako zpravodajec. V červnu 2013 byl pověřen vedením Vojenského zpravodajství poté, co byl tehdejší ředitel Milan Kovanda obviněn v kauze kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové). Za Pilcovou ztrátou prověrky mohly stát podle dřívějších informací některých médií právě spory ve zpravodajství a Pilcovo svědectví na policii.

Pilc má s Hradem dohodu, že pokud dostane prověrku zpět, bude se moci do funkce vrátit. Od ledna měl takto nahradit svého nástupce, brigádního generála Jana Kaše. Advokát Volák dnes na dotaz ČTK uvedl, že tato dohoda trvá, nicméně že NBÚ jeho klientovi prověrku stále neudělil.

Šéf vojenské kanceláře na Hradě patří mezi vlivné představitele armády. Jeho prostřednictvím vykonává prezident svou roli nejvyššího velitele ozbrojených sil. Do jeho kompetencí patří i řízení Hradní stráže.

Související

Praha, ilustrační foto

Exšéf vojenské kanceláře Hradu opět získal prověrku, chce se vrátit do funkce

Bývalý náčelník vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc získal na začátku prosince znovu bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Už dnes ho čeká schůzka na Hradě o možném návratu do vysoké funkce, napsaly Lidové noviny (LN). Pilc má podle svých slov s prezidentem Milošem Zemanem ústní dohodu, že pokud dostane prověrku zpět, bude se moci do funkce vrátit.
Miloš Zeman povyšuje Rostislava Pilce

Exšéf hradní kanceláře Pilc podal žalobu na stát, chce ušlý plat i s úroky

Bývalý náčelník vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc podal žalobu na stát. Chce doplatit 329.000 Kč a úroky za ušlý služební plat. Požadovat bude také odškodnění za nemajetkovou újmu. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT). Pilc přišel na konci roku 2015 o bezpečnostní prověrku, později na funkci rezignoval. Rozhodnutí o odebrání prověrky ale soud zrušil, případ se tak vrátil k Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ).

Více souvisejících

Rostislav Pilc Hradní stráž soudy NBÚ (Národní bezpečnostní úřad) bezpečnostní prověrka Miloš Zeman Praha

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy