Author Šela Marathon 2020 v novém režimu. Startuje se už v sobotu

Bez hradu, náhradní termín, roušky, nová trať a mnoho dalšího čeká 21. ročník Author Šela Marathon...

Autor: Jan Němec
Foto: Jaroslav Svoboda, Jan Němec
Author Šela Marathon 2020 v novém režimu. Startuje se už v sobotu

 

Přesně před dvaceti lety se začala psát historie dnes již kultovního podniku v Česku. Šestého května 2000 se v Lipníku nad Bečvou postavilo na start závodu Šela Marathon přesně 666 účastníků, na 73km trase zvítězil Martin Horák - a letos se po dlouhé době postaví na start znovu. Bikeři se tak v letošním roce sejdou již po jedenadvacáté, tentokrát na zkrácené trati na 75 km. 

"Závod prochází největší přeměnou od roku 2000, nejdelší trasa se zkrátila na 75 km a pojede se pouze po helfštýnské straně Moravské brány. Odpadají transportní kilometry napříč údolím do Oderských vrchů, některé pasáže se pojedou obousměrně, včetně objezdu hradu, některé traily se pojedou poprvé - třeba zrovna ten z Helfštýna dolů do Týna nad Bečvou," vysvětluje Aleš Procházka, který se musel letos vypořádat nejen se zákazem vstupu do lesních pozemků z důvodu likvidace jasanového porostu napadeného virovým onemocněním, ale i koronavirem. Závod byl totiž přesunut z tradičního jarního termínu na začátku května na nadcházející víkend. 

Žluté kulisy rozlehlých lánů řepky letos nebudou...

"Závod končil už předloni v náhradním termínu v září, akce byla kvůli jiné přírodní katastrofě přesunuta z tradičního květnového termínu na podzim. Střední trasa 52 km se pojede beze změn, novinkou je trasa na 38 km pro juniory a kadety. Trasa 30 km Hobby se vyhýbá exponovanému Jelenímu chodníku a závěrečnému objezdu hradu, stejně tak trasa 23 km pro žáky 11 - 14 let. Z ekonomických i organizačních důvodů se nedělní dětské závody sloučily do sobotního „dospělého“ programu," informuje dál Procházka.

Na startovní listině už je v tuto chvíli více než 650 závodníků včetně několika elitních jmen. Asi největším favoritem je Filip Adel (Superior Velsbike), který na Šele už triumfoval v letech 2015 a 2018. Jednoduché to ale mít nebude, protože na start se postaví i silná dvojice borců v dresu GAPP System - Kolofix Tomáš Paprstka a Lukáš Kobes, jimž by mohla zkrácená trať plná trailů sedět. Na obhajobu svého loňského premiérového vítězství se nechystá Martin Stošek a ani jeho týmový kolega Kristián Hynek (Future Cycling - Northwave).

Filip Adel vyhrál v roce 2018 téměř s minutovým náskokem! Letos je největším favoritem a na Šele si může vyjet už třetí vítězství...

"Mrzí mě to, ale je potřeba dát si volno po Swiss Epic. Nešlo to před Malevilem, protože ten jsme měli dlouho v plánu a chtěli jsme ho jet. Takže jsme zvolili pauzu teď, máme dokonce 3 dny úplně bez kola. O víkendu nebudeme závodit a pak ve středu už odjíždíme každý za svým týmem na Dolomitenmanna, kde to pro mě bude premiéra a moc se tam těším. Závody, pokud půjde vše podle plánu, budou až do konce sezony, tak teď jsme vybrali víkend jako poslední možnost udělat závodní přestávku," vysvětluje Martin Stošek.

Mezi ženami je doposud mezi přihlášenými jednoznačnou favoritkou Jitka Čábelická (GAPP System - Kolofix), vítězka z roku 2017.

"Širší špička chybí, tomu rozumím, konkurence mezi závody je velká, mnozí se připravují na Sudety a do Harrachova. Ale máme účastníků dost, jsme spokojení a těšíme se na závod strašně moc. Mám obrovskou radost, že přijede Martin Horák se svým synem Ondrou a oba budou závodit," raduje se Aleš Procházka nad účastí historicky prvního vítěze Šela Marathonu. 

Nejdelší trať tedy pro letošní rok měří 75 km a převýšení činí 1 850 m, poprvé se nepojede přes hrad Helfštýn, který byl vždy ikonou závodu. "Hrad je čerstvě zrekonstruovaný, je to moc hezký, ale bohužel se hradem vůbec neprojíždí. Má v současný době velkou návštěvnost a znamenalo by to pro všechny jen komplikace. Bude se jen objíždět, a to v protisměru než účastníci znají z let minulých. Zůstáváme věrní louce, tak zůstaneme i do budoucna," popisuje ředitel Aleš Procházka. 

Ani takové obrázky už letos nebudou, ikonický průjezd hradem Helfštýn je zrušen...

Přihlášky k závodu jsou za sníženou cenu možné ještě do dnešní půlnoci, potom bude možné přihlásit se už jen na místě. "Možné to bude, ale zvolili jsme jednodušší cestu - zájemci se musí zaregistrovat na webu, aby se nic nevypisovalo a nepřepisovalo potom v kanceláři. Chceme ochránit všechny, jak závodníky, tak i sebe. Prosíme tak všechny, aby si na registraci vzali roušku," žádá Procházka.

Další důležitou novinkou je změna časomíry. Po dlouholeté spolupráci se Sportsoftem nastupuje nováček. Výsledkový servis elektronických čipů RaceResults letos zajišťuje SportChip.cz a nabídne největší počet průjezdních mezičasů v historii závodu.

"Stavíme, připravujeme, těšíme se." loučí se Procházka. 


Více informací zde: www.selasport.cz

 

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  2. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  3. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  4. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
  5. Ostatní závodyAuthor Šela Marathon 2024 přesně za měsíc. Bude to finální rozlučka
    Author Šela Marathon 2024 přesně za měsíc. Bude to finální rozlučka
  6. ZávodyFotogalerie: Kamptal Trophy - Langenlois 2024
    Fotogalerie: Kamptal Trophy - Langenlois 2024

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744