Exšéf vojenské kanceláře Hradu Pilc prohrál soud o odškodnění kvůli neoprávněně odebrané prověrce

Bývalý náčelník vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc prohrál spor o peníze s Národním bezpečnostním úřadem. Pravomocně to ve středu potvrdil odvolací soud. Generálmajor podal žalobu v souvislosti s nezákonným odebráním prověrky, po němž odešel z funkce. Domáhal se služebního platu 329 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý náčelník vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc

Bývalý náčelník vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc | Foto: Petr Topič/ MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Panu žalobci (Pilcovi) nenáleží právo na náhradu škody, protože došlo k přetržení příčinné souvislosti mezi vznikem škody a nezákonnými rozhodnutími na straně žalované (NBÚ),“ zdůvodnila stručně zamítnutí vojákova odvolání soudkyně pražského městského soudu Ludmila Petráková. Dala tak za pravdu jak únorovému rozhodnutí obvodního soudu, tak i argumentaci bezpečnostního úřadu.

Pilc skončil ve funkci na Hradě na vlastní žádost poté, co na základě rozhodnutí Národní bezpečnostní úřad přišel o prověrku. Justice předloni dospěla k závěru, že odebrání prověrky bylo nezákonné.

Byla to má profesní likvidace, budu chtít odškodnění, říká exšéf vojenské kanceláře Hradu Pilc

Číst článek

„Odpovězme si na otázku, proč by odcházel celoživotní voják z prestižní funkce, nebýt toho, že mu byla odebrána prověrka a současně bylo rozhodnuto o tom, že mu další nebude udělena?“ podotkl u soudu Pilcův právník Daniel Volák.

Funkci náčelníka měl Pilc zastávat do konce roku 2018, o prověrku přišel o tři roky dříve. Prezident Miloš Zeman poté řekl, že Pilc bude muset skončit, protože prověrku na rozdíl od hradního kancléře Vratislava Mynáře, kterému se ji nepodařilo v minulosti získat, pro svou práci potřebuje. Později ale prezident uvedl, že si nejprve prostuduje všechny dokumenty a až poté o Pilcově osudu rozhodne.

Pilc nakonec odešel sám. Prezidenta písemně požádal o uvolnění k 30. dubnu 2016, a to „ze závažných osobních důvodů“. V žalobě tento krok zdůvodnil tím, že kvůli ztrátě prověrky neviděl jako dlouholetý voják z povolání jinou možnost než rezignaci, protože je člověkem, který vnímá osobní čest jako velmi podstatnou součást své osobnosti. Požadovaná částka byla rozdílem mezi platem, který by Pilcovi náležel jako řediteli kanceláře, a vyplacenou výsluhou.

Bývalý šéf vojenské kanceláře Hradu Pilc žaluje stát o ušlý plat kvůli neoprávněně odebrané prověrce

Číst článek

Pilc byl v minulosti vojenským přidělencem v Rusku, řadu let také působil jako zpravodajec. V červnu 2013 byl pověřen vedením Vojenského zpravodajství poté, co byl tehdejší ředitel Milan Kovanda obviněn v kauze kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové). Za Pilcovou ztrátou prověrky mohly stát podle dřívějších informací některých médií právě spory ve zpravodajství a Pilcovo svědectví na policii.

Pilc má s Hradem dohodu, že pokud dostane prověrku zpět, bude se moci do funkce vrátit. Od ledna měl takto nahradit svého nástupce, brigádního generála Jana Kaše. Advokát Volák ve středu uvedl, že tato dohoda trvá, nicméně že NBÚ jeho klientovi prověrku stále neudělil.

Šéf vojenské kanceláře na Hradě patří mezi vlivné představitele armády. Jeho prostřednictvím vykonává prezident svou roli nejvyššího velitele ozbrojených sil. Do jeho kompetencí patří i řízení Hradní stráže.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme