PREVIEW: Slavia je černým koněm. S Vampolou už by byla favoritem?

Foto: Anton Martinec, hcvrchlabi.cz

Slavia je černým koněm Chance ligy. A chybí už jen dvě věci, které by z ní udělaly spolufavorita. Návraty Petra Vampoly a Tomáše Šmerhy. A to druhé se právě stalo!

Sága okolo Petra Vampoly plní stránky našeho webu, plní i stránky diskuzních fór. Není divu – Vampola je hráč, který změní tvář týmu. Zvládá 25 minut za zápas a dominuje v obranné i útočné třetině.

Zatím ale pořád není jasno, kde bude hrát. (A jestli vůbec bude hrát.) Spekulovalo se především o Kladnu, Slavii a Vsetínu. Podle informací hokej.cz je aktuálně nejblíž jeho podpis ve Slavii, v jejíž mládeži pokračuje jeho nevlastní syn Matěj.

Ale uvidíme...

Stejně tak slávističtí fanoušci spekulovali, že by v Edenu mohl ještě rok strávit loňský fenomén Tomáš Šmerha. A opravdu! Mladý střelec bojuje o místo ve Spartě, kde je však ohromná konkurence. Nebude to mít tedy lehké. V případě menšího vytížení bude k dispozici Slavii, kam má střídavé starty.

Tip Hokej.cz na umístění po základní části: 4. místo

Osobnost týmu – Jaroslav Bednář

Do profesionálního hokeje se vrací po dvou a půl letech. V přípravě ukazuje, že může být pořád rozdílovým útočníkem. Hře dá myšlenku – pokud mu bude dělat centra Filip Kuťák, může z něj Bednář svými geniálními asistencemi udělat nejlepšího střelce Chance ligy.

Foto: hc-slavia.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (10/15): Dlouho se vědělo, že Martin Michajlov je gólman, který by v Chance lize mohl plnit roli jedničky. Loni se dočkal. Slavia ho přivedla z Litoměřic a nelitovala. Michajlov byl v mnoha zápasech nejlepším hráčem týmu. Pokud zapracuje na vyrovnanosti výkonů, občas nezabránil vysoké prohře a v play off u něj byla trochu patrná nervozita, může patřit k absolutní špičce v lize. Zatím je v nadprůměru. Krýt záda mu bude stále ještě devatenáctiletý talent Roman Málek mladší, který loni ukázal, že má před sebou opravdu zajímavou budoucnost.

Obránci (8/15): Tady je zřetelná slabina. Obrana bude až moc závislá na výkonech veterána Jana Nováka. Ten naštěstí pro sešívané pořád patří k nejlepším a zvládne ohromnou porci minut. Na druhou stranu, kdyby se nedejbože zranil, obrana by se sesypala. Pokud má Slavia už letos bojovat o postup do extraligy, chtělo by to přivést ještě nějaké zvučnější jméno. Hodně platný by mohl být Daniel Krejčí, který se po letech, kdy měnil jeden klub za druhým, vrátil domů. To může jeho stagnující kariéru nakopnout. Potenciál měl (a pořád ještě má) ohromný. Dalším z odchovanců je Jindřich Barák, jím však výčet zkušenějších beků končí. Zbytek obrany už tvoří mladíci. Sice s talentem, ale zatím bez větších zkušeností. Nejlepší výkony budou podávat až za několik let. Musí teprve dospět. Nicméně Tomáš Duda či Tadeáš Hejda už si získali stabilní místo v sestavě. Václav Veber se nebojí poprat. Svou dvoumetrovou postavou budí respekt Michal Steinocher. Hodně se pak do budoucna čeká od Milana Antoše mladšího.

Útočníci (12/15): Až do úterního přípravného zápasu vše nasvědčovalo tomu, že první útok vytvoří Petr Kafka, Filip Kuťák a Jaroslav Bednář. Tihle tři by spolu dokázali velké věci. Kafka loni vyhrál kanadské bodování Chance ligy, blýskl se 70 body. Zářil hlavně v přesilovkách, zejména díky svým chytrým stříleným přihrávkám. Kuťák pro změnu patřil k nejlepším two-way centrům v lize. Udělal neskutečný progres. Z takřka neznámého hokejisty se stal hvězdou. A Bednář? Pořád umí. Ostatně byl vyhlášen nejlepším hráčem uplynulé sezony v druholigové skupině Sever. Velké nebezpečí ale bude hrozit i od dalších formací. Například Daniel Vrdlovec s Filipem Vlčkem si loni hodně rozuměli. Mají přitom ještě na víc. O góly se bude starat i Daniel Kružík. Pracovitými forvardy, kteří dostávají především defenzivní úkoly, jsou Martin Ondráček s Jiřím Doležalem. Zástup mladých talentů vedou Jaroslav Brož s Davidem Šteinerem a Robinem Všetečkou. Radit jim bude Marek Tomica, jenž jim půjde příkladem bojovností. Navíc pomůže v oslabení. Klíčové bude, kolik toho za Slavii odehraje loňský Tomáš Šmerha. Objev uplynulé sezony, v níž dal hned třicet gólů. V jednadvaceti letech! Bylo vidět, jakou chuť má po střílení branek. Slávističtí fanoušci jsou v očekávání, zda se před startem sezony (nebo v jejím průběhu) nevrátí Petr Vampola. Najednou by měla Slavia nejlepší útok v Chance lize.

Ostatní (7/10): Otázkou jsou kvality trenéra Martina Štrby. Bude o nich teprve muset přesvědčit. Jako hlavní kouč dosud v profesionální soutěži vedl jenom Chomutov, a tohle angažmá nedopadlo vůbec slavně. K ruce ale bude mít Jiřího Doležala, který už má zkušeností opravdu hodně. Pro Slavii je důležité, že spousta hráčů ze současného klubu jsou odchovanci. Mají ke Slavii vztah. To je faktor, který se často podceňuje. K tomu všemu – borci jako Jan Novák či Jaroslav Bednář dokážou řídit nejen přesilovky, ale i kabinu. 

CELKEM: 37/55.

Soupiska 

Brankáři: Roman Málek mladší, Martin Michajlov.

Obránci: Milan Antoš mladší, Jindřich Barák, Tomáš Duda, Tadeáš Hejda, Ondřej Holý, Mikuláš Hovorka, Daniel Krejčí, Jan Novák, Michal Steinocher, Dominik Valík, Václav Veber.

Útočníci: Jaroslav Bednář, Jaroslav Brož, Jiří Doležal mladší, Petr Kafka, Dávid Kohút, Daniel Kružík, Filip Kuťák, Martin Ondráček, David Šteiner, Daniil Petrov, Marek Tomica, Filip Vlček, Daniel Vrdlovec, Robin Všetečka.

Změny v kádru

Příchody: Ondřej Holý (O, Příbram), Daniel Krejčí (O, Poruba), Petr Kafka (Ú, Frýdek-Místek), Daniel Kružík (Ú, Bratislava Capitals, SVK2), Marek Tomica (Ú, Chomutov), Jaroslav Bednář (Ú, Vrchlabí), Daniil Petrov (Ú, Kobra).

Odchody: Petr Hořava (O, ?), Marek Ryzák (O, Kobra), Adam Kubík (Ú, Kladno), Aleš Furch (Ú, Ústí n/L), Zdeněk Kubica (Ú, ?), Vítězslav Bílek (Ú, Kladno), Šimon Jelínek (Ú, Kladno), Petr Vampola (Ú, ?).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Jaroslav Bednář
Hrál v NHL, má stříbro z mistrovství světa... Tituly slavil v Rusku, Švýcarsku i Česku. Ve 43 letech se vrací do Slavie, ke které má srdeční vztah. Má proto ohromnou motivaci jí pomoct.

Foto: hc-slavia.cz

Citelný odchod – Petr Vampola
Možná nejdůležitější otázka, která v Chance lize stále zůstává bez odpovědi. Kde bude hrát Petr Vampola, před svým odchodem do Kladna loni nejlepší centr soutěže? Slavia pořád může doufat, že v ní zůstane.

Koho sledovat? Filip Kuťák
Černý kůň v boji o korunu pro krále střelců. Už loni zaujal 21 góly. Do té doby byl přitom braný za podprůměrného prvoligového útočníka. Loni však vystřelil ke hvězdám. Dokáže oproti loňsku svoje výkony povýšit o další level?

Mohl by zazářit – David Šteiner
Na slávistickém týmu je krásné, že nevíte, kdo najednou vyletí jako kometa. Loni se to povedlo Tomáši Šmerhovi a Filipu Kuťákovi. Davidu Šteinerovi se v přípravě daří a mohl by si tím říct o vysoký ice time. 

Talent – Jaroslav Brož
Slavia má výbornou mládež s mnoha špičkovými trenéry. Z toho bude těžit do budoucna. Vlastně z toho už těží teď. Například dvacetiletý útočník Brož se letos může zařadit mezi tahouny. V minulé sezoně pomohl dvaceti body.

Trenéři – Martin Štrba a Jiří Doležal
Léto plné změn (změna vizuální identity, příchod nového spolumajitele) se ve Slavii týkalo i realizačního týmu. Místo Miloše Říhy mladšího na střídačku nastoupí Martin Štrba. Čeká ho obrovská výzva. K dispozici dostane kvalitní mužstvo – vytvoří z něj šlapající stroj?

Foto: hc-slavia.cz

Přípravné zápasy
Slavia 4:3pr. Sokolov
Litoměřice 3:2 Slavia
Sokolov 3:2sn. Slavia
Kladno 5:2 Slavia
Karlovy Vary 3:0 Slavia
Vrchlabí 1:2 Slavia
3. září – Slavia vs. Vrchlabí

Chronologická umístění
2012/2013 – TELH
2013/2014 – TELH
2014/2015 – TELH
2015/2016 – 2. místo
2016/2017 – 4. místo
2017/2018 – 4. místo
2018/2019 – 11. místo
2019/2020 – 7. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz