Hlavní obsah

Ústavní soud dal zpět spor o akcie Neographu stejné soudkyni

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spor o náhradu škody kvůli snížení hodnoty akcií papírny Neograph mezi bývalým ředitelem firmy Vladimírem Sittou a státem bude rozhodovat stejná soudkyně jako na začátku. Rozhodl tak Ústavní soud (ÚS), když vyhověl Sittově stížnosti. Ten chce po státu 200 milionů korun za nesprávný úřední postup.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Sitty ke škodě došlo v roce 2013, kdy podle něj nezákonně státní zastupitelství akcie podniku zajistilo a Sitta tak nemohl vykonávat hlasovací práva.

Obvodní soud pro Prahu 2 loni rozhodl, že základ žalobního nároku je dán, po odvolání ministerstva financí ale městský soud rozhodnutí zrušil a současně nařídil, aby se případem zaobíral jiný soudce s tím, že v případu došlo k několika zásadním procesním i věcným pochybením.

Policie bude muset uvolnit majetek z kauzy Rittig

Krimi

Podle senátu ÚS se soudcem zpravodajem Vladimírem Sládečkem ale odvolací soud pochybil.

„Rozhodnutí o změně senátu soudu prvního stupně odůvodnil pouze obecným odkazem na závažné vady. Sám výčet závažných vad, jichž se měl soud prvního stupně dopustit, bez uvedení důvodů, z nichž je odvozena obava, že další řízení před týmž soudcem nebude splňovat parametry spravedlivého procesu, nahlíženo z hlediska ústavněprávního, nepostačuje,“ konstatoval Sládeček.

Státu hrozí, že bude muset zaplatit stovky miliónů za kauzu Neograph

Stalo se

Spor se tak nyní vrací k obvodnímu soudu, a to stejné samosoudkyni, která věc rozhodovala poprvé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám